"Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Yanına kâr kalmasın



Gazze’de yaşanan dramı tam anlamıyla kavrayabildiğimi söylemek hayli zor. “İsrail saldırdı, bazı binaları yıktı... Bu arada ‘binbeşyüz’e yakın kişi katledildi. Beş bin civarında da yaralı var...” şeklinde düşünüyorsak hadiseyi kavrayamadığımız anlaşılır.

Belki ifade edilen rakamlar bu şekilde özetlenebilir, ama “Şu anda ‘savaş’ sona ermiştir” diyebilir miyiz? Büyük ölçüde İsrail denetimindeki ‘medya’dan dünyaya ulaşan bilgilere bakılırsa Gazze’de savaş sona ermiş değil. Belki bir ay önceki gibi her gün bombalar, füzeler Gazze’ye gönderilmiyor; ama en temel insanî ihtiyaçlar da karşılanamıyor.

Hâl-i hazırda Gazze, ‘büyük, açık bir cezaevi’ konumunda. Çünkü dört bir yandan İsrail tarafından ‘muhasara’ altına alınmış durumda. Sınırlar yine kapalı... Başta Türkiye olmak üzere dünyanın her tarafından Gazze’ye yardımlar sürüyor, ama bu yardımların ulaşması bile mesele. Hatırlanacağı üzere geçen günlerde Türkiye’den giden bir yardım heyeti, Mısır tarafından Gazze’ye sokulmamıştı. Başka ülkelerden gelen yardımlara müsaade edildiği halde, özellikle Türkiye’den giden yardımlar engellenmeye çalışılıyor. Bunda her halde Türkiye’nin Osmanlı’dan miras aldığı ‘sahibiyet’ duygusunun tesiri vardır. Gerek İsrail ve gerek başka bazı ülkeler, Türkiye’nin bölge ile yakından temasını istemiyor.

Belki farklı bir tavır beklemek ‘hata’dır, ama Davos Toplantılarında da görüldü ki İsrail bütün dünyanın rağmına “yüzde 100 yanlış”ta ısrar ediyor. Neredeyse bütün dünya İsrail’in ‘yanlış’ yaptığını ve hatta ‘savaş suçu’ işlediğini ifade ediyor, ama İsrail bütün bu suçlamaları duymazdan geliyor. Üstelik, her zamanki tavrıyla “Hem dövüyor, hem de ‘Eyvah, biri beni tokatlıyor’” tavrını sergiliyor.

Dünya ülkeleri, İsrail’in anlattığı dilden konuşmaya ve onu ‘yüzde 100 yanlış’ olan bu tavrından vazgeçirmeye mecburdur. Aksi halde yaptıkları yanında ‘kâr’ kalmış olur ki bu yolla ne Ortadoğu’ya, ne de dünyaya barış ve sükûnet gelir.

Kullanılması ‘savaş suçu’ sayılan “fosfor bombaları”nı İsrail Gazzelilerin üzerine atmadı mı? Ki, İsrail yöneticileri bunu inkâr etmiyor, aksine “Ben ne istersem onu yaparım” tavrını sürdürüyor. Peki, yarın bir gün başka bir ülke de bu bombaları siviller üzerinde ‘deneme’ye kalksa dünya ülkeleri nasıl karşı çıkacak? Çıksa, inandırıcı olabilecek mi?

ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama, İslâm ülkeleri nezdinde ülkesinin itibarını kazanmak istiyorsa ilk fırsatta ‘haşarı çocuğu’ İsrail’in kulağını çekmeli. İsrail’in yanlışta ısrar etmesi, bir yönüyle de Amerika’nın hanesine yazılıyor. Amerika bu yanlışlara ‘dur’ demediği sürece, İsrail’in hatalarını savunmaya devam ettiği müddetçe İslâm ülkeleri nezdindeki itibarını düzeltemez.

Birileri Obama’ya bu gerçeği anlatmalı ki; dünyanın Amerika’ya kızgınlığının bir sebebi Bush yönetiminin hataları ise, ikinci sebebi de İsrail’in yaptıklarıdır. İsrail, ABD eliyle ‘sınırları içine’ çekilebilirse bundan en fazla menfaat sağlayacak olan ülkelerden biri de Amerika olur.

Hiç kimsenin yaptığı yanına kâr kalmaz ve kalmamalı. Hele hele İsrail’in...

31.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.01.2009) - Petrolümüz yok, ama denizimiz var

  (29.01.2009) - Tecrübeyi dinleyelim

  (28.01.2009) - Buzdağının tepesi

  (27.01.2009) - Eyvah, başörtülüler sınavda!

  (26.01.2009) - Zehir eken ne biçer?

  (25.01.2009) - Krizden geriye ne kalır?

  (24.01.2009) - Tehlikenin farkında mıyız?

  (23.01.2009) - Ergenekon ‘dalga’ları

  (22.01.2009) - Adaletle hükmet!

  (21.01.2009) - Bu kan yerde kalan değil!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır