"Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Sizi bu borçlar yakacak



Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi bazı merkezlerin bilgilerine dayanılarak yapılan bir araştırmada bütün dünya ülkelerinin ‘borç içinde yüzdüğü’ ortaya çıkmış. Çok dikkat çekici bir bilgi de şu: Toplam kamu ve özel sektörün yabancılara, yabancı para mal ve hizmet karşılığı dahil ödemesi gerekli toplam dış borç miktarını gösteren ‘’dış borç sıralamasında’’ dünyanın en büyük ekonomisi ABD başı çekiyor.

Araştırmaya göre ABD’nin 12 trilyon 250 milyar dolar toplam dış borcu (devlet ve özel sektör dış borç toplamı) bulunuyor. ABD’yi 10 trilyon 450 milyar dolar toplam dış borçla İngiltere, 4 trilyon 489 milyar dolar toplam dış borçla Almanya, 4 trilyon 396 milyar dolar toplam dış borçla Fransa takip ediyor. (AA, 1 Şubat 2009)

Haliyle ‘trilyon dolar’ dış borcu olan ülkeleri ‘milyar dolar’ dış borcu olan ülkeler takip ediyor. Türkiye, 247,1 milyar dolarlık toplam dış borç stokuyla dünya sıralamasında 23. sırada. Türkiye’yi 229,4 milyar dolarlık dış borçla Brezilya, 220,1 milyar dolarla da Güney Kore izliyor. Diğer taraftan, 6 merkezî hükümetin (Tayvan, Lüksemburg, Hollanda, İsviçre, Singapur ve İrlanda’nın) dış borcu bulunmuyor.

Tabiî ki dış borcun büyük olması tek başına bir mânâ ifade etmez. ‘Fakir’ bir ülkenin dış borcu ‘az’ olur, ama ödeme imkânı olmadıktan sonra o borç, ‘zengin’ ülkenin ‘çok’ borcundan daha tehlikelidir. Nasıl ki asgarî ücretli bir çalışan için ‘bir milyar TL’ büyük bir borç iken, ‘koçsa’ gibi zenginler için böyle bir rakam ‘borç’ bile sayılmayabilir.

Bununla birlikte, başta Amerika olmak üzere bütün ‘zengin’ ülkelerin borç batağına sürüklenmesinde her halde ‘mazlûm insanların ahı’nın da bir tesiri vardır. Dikkat edilirse en borçlu olan ülke Amerika ve onu izleyen İngiltere, işgalcilikte birbirlerine destek veren ve dünyadaki tepkileri dikkate almayan ülkelerdi.

Bunu yaparken de dayandıkları nokta, kendilerinin ‘en zengin’ olduğu teziydi. Yani, “Biz zenginiz, paramız var, sanayimiz var, teknolojimiz var. Ne istersek yaparız” diyorlardı.

Evet ‘zengin’ idiler, ama dünyada hiçbir şey kararında kalmıyor ki! Geçmiş asırlarda da çok ‘zengin’ ve güçlü ülkeler olmuştur. Ama yeri ve zamanı gelince o güçler sona ermiş ve mahvolup gitmişlerdir. En yakın örneği SSCB (eski Rusya) olsa gerek. Bu yıkılışların temelinde de büyük oranda adaletsizlikler ve haksızlıklar vardır.

İşte Amerika ve onun en büyük destekçileri ‘zengin’liklerine güvenerek zulümde lider oldular, ama aynı noktadan yıkılmak üzereler. “Mümkün değil, yıkılmaz” dememek lâzım. Hem ‘yıkılmak’ illa da yerine başka devlet kurulması anlamına gelmez. Eski gücünü ve kuvvetini kaybettiği anda ‘hükmen’ yıkılmış sayılır ki, gidişin o yönde olduğunda herkes ittifak halindedir.

Amerika’da patlak veren finansal krizin ne zaman sonlanacağı bile meçhul. Daha bir iki gün önce 3 yeni bankaya daha el konuldu, yani batan banka sayısı artıyor. Bu durum, “Alma mazlûmun ahını, çıkar aheste aheste” tesbitini bütün dünyaya bir defa daha hatırlatmış oluyor. Afganistan’dan Irak’a, alınan ‘ah’lar Amerika başta olmak üzere zulme sessiz kalan bütün dünyaya ‘borç’ olarak dönüyor. Allah (cc) muhafaza!

02.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.02.2009) - Sıradaki adımlar atılsın

  (31.01.2009) - Yanına kâr kalmasın

  (30.01.2009) - Petrolümüz yok, ama denizimiz var

  (29.01.2009) - Tecrübeyi dinleyelim

  (28.01.2009) - Buzdağının tepesi

  (27.01.2009) - Eyvah, başörtülüler sınavda!

  (26.01.2009) - Zehir eken ne biçer?

  (25.01.2009) - Krizden geriye ne kalır?

  (24.01.2009) - Tehlikenin farkında mıyız?

  (23.01.2009) - Ergenekon ‘dalga’ları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır