"Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

S. Bahattin YAŞAR

Dünya şimdi Gazze dersini okuyor



İnsanlık tarihi ibretli

derslerle dolu

İnsanlık tarihi menfi ya da müspet derin derslerle doludur. Nerede ve kimler arasında yaşanmış olursa olsun, şu dünya misafirhanesindeki her yaşanan olay, misafirlere birer ders niteliğindedir. Tarih, bu derin izlerin birikimidir.

Önümüzde zaman diliminde dünyadaki oturumlarda, durum değerlendirmelerinde, bireysel ve toplumsal atılan adımlarda Gazze, gündem olmaya devam edecektir. Çünkü insanlık apayrı bir ruh haliyle tanıştı Gazze’de.

Gazze’de yaşananlar

birer ibret dersi oldu

Dünya, medeniyetlerin nasıl bir halet-i ruhiyede insan yetiştirdiğine şahit oluyor. Hıristiyanlık dini-i hakikisinden uzaklaşmış Batı medeniyetinin çirkin yüzü, değişik vesilelerle ortaya çıktığı gibi; tarih boyunca taşıdığı hırs sebebiyle rahat yüzü görmemiş ve bir meskenete sahip olamamış Yahudi zihniyeti de yine içinde olduğu ruh halini Gazze’de ortaya koydu.

Hikmet-i felsefe ile yaşayan zihniyetler sosyal hayatın dayanak noktasını ‘kuvvet’ olarak görüyorlar. Hedefi sadece kendi menfaatidir. Hayat düsturu ‘cidal’dir. İnsanlar arası bağı unsuriyet ve menfi milliyet üzerinde tutar; böyle bir yaşam biçiminden de netice olarak, ‘hevesat-ı nefsaniyeyi tatmin ve hacat-ı beşeriyeyi tezyit’ çıkmaktadır. Sözler, s. 133.

Kuvvet, beraberinde tecavüzler getirdi. Menfaat, her arzuya kafi gelmediğinden üzerinde boğuşmaları netice verdi. Düstur-u cidalin şe’ni çarpışmak oldu. Unsuriyetin gereği de, başkasını yutmakla beslenmek olduğundan tecüvüzler meydana geldi. İşte böyle bir yaşam biçimi ve düşünce tarzıyla insanlık saadetini yitirdi. Bu durum dün için de geçerli yarın için de.

Gazze’de ortaya konan ve adına da savaş denen davranış şekli, bunun tipik bir örneği oldu. Üç beş yaşındaki çocuklara donanımlı ve zırhlı askerlerin kurşunlar yağdırmasının adı, ‘kuvvet’in çıkardığı sonuç değil midir? Kendi menfaatini düşünürken başkalarının menfaatlerini göz ardı etmek, menfaatperestlik değil midir? Tarih boyunca hep muhatap olduğu toplumlarla savaş halinde olmak ve kendi ırkını bütün ırkların ve milliyetlerin üstünde tutmak, toplumsal bir hastalık değil de nedir?

İşte şimdi dünya bu toplumsal ruh halini tahlil ediyor. Bu tarihi dersten dünyanın çok şeyler çıkaracağı apaçıktır.

Artık dünya haklı ve

haksızı görüyor

Yaşananların an be an dünyaya nakledilmesi, dünyanın dersine çalışmasına yardımcı oldu. Savaş başladı denirken, savaşın karşı tarafının olmadığı, sivil halka karşı yürütülen tek taraflı bir ‘soykırım’ olduğu anlaşıldı. İsraillilerin, farklı ırkta insanlarla birlikte yaşama ruhunun öldüğünü dünya fark etti.

Peki sonuç ne mi olacak?

Gazze’de yok edilmek istenen düşünce, yaşam biçimi, inanç, toplumsal ruh iyice gün yüzüne çıkacak. Toprağa gömülen şehitler, dallarında binler meyveler vermiş olarak geri dönecekler. Gazze vesilesiyle dünya, Yahudiliği bir kez daha okudu, şimdi ise Gazze’deki yaşayan ruhu yani İslamiyeti okuyacak.

Kur’an’ın ortaya koyduğu medeniyet yansımaları ile muharref Yahudiliğin ortaya koyduğu yaşam tarzını bir kez daha değerlendirecek.

Önce Gazeliler kendi

derslerini okudular

ve okuyorlar

Gazze şehitleri dünyaya en güzel derslerini verdiler ve gittiler. Şimdi o binler şehitli topraklar, manevi değerine değerler kattı. Şimdi Gazze çok daha anlamlı, Gazze çok daha değerli, Gazze çok şehitli…

Malum, bir hadise ne derece yürek paralayıcı ise, o nispette dersi de büyüktür. Kadınının gözleri önünde beyler, beylerin gözleri önünde evlatlar, evlatların gözleri önünde babalar birer çınar gibi devrildi. Yürekler en derin derslerini okudular. Gözler, en dramatik sahnelere şahit oldular. Kulaklar unutulmaz çığlıklarla doldu. Gazze tarihe ders oldu.

Gazze’de yaşananlar

nasıl bir sonuç mu verecek?

İnsanlar yaşadıkları, gördükleri hadiseler kadar tecrübelidirler. Her hadise insanda bir takım uyanışlara vesiledir. Şimdi insanlık vicdan muhasebesi yapıyor.

Allah’ın takdirini bilmeyiz ancak, yakın gelecekte o bebeklere, kadınlara, masumlara kurşun sıkan askerlerin trajedilerine şahit olacak insanlık.

Vicdanları, –varsa- onların rahatla yaşamalarına fırsat tanımayacak.

Kulaklarında o bebeklerin çığlıkları eksilmeyecek. Uykularını kaçıracak, o insanlık dışı davranışları.

Sonuç onlara ‘mutluluk’ getirmeyecek. Dünya ve ahirette kahrolmak onların sonu olacak.

Ya bizim imtihanımız nedir?

Kahramanlar en güzel payeleri alarak gittiler; şehadet.

Ya kalanlar, biz hangi dersi çıkardık? Yaşananları gördükten sonra hayatımızda neler değişti? “Kahrolsun zalimler!” dediğimiz vahşilere muhtaç olmamak için, hangi adımları atıyoruz? Sabahları saat kaçta uyanır olduk? Çalışma saatlerimize kaç saat daha ilave ettik? Uykumuzu kaç saat azalttık? Okumalarımızı kaç sayfaya çıkardık? Dostlarımızla olan irtibatımızı ne kadar arttırdık? Kendimizle olan ilişkilerimizde neler değişti? Ev dostlarımızla olan iletişimimizde neler değişti? Komşularımızla olan ilişkilerimizde neler değişti? Dualarımıza neleri ilave ettik? Kavlen dualarımıza fiilen ne kattık?

Herkes yapabildiklerinden sorumludur. Küçücük değişiklikler, çok büyük sonuçlar içerir.

En büyük ve en önemli işler, en iç dairede –kendimizde- başlattığımız derslerdir. Hiçbir şey değişmemişse, şikayete hakkımız yoktur.

05.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.01.2009) - Umumîleşen ibadet ihmalleri, umumî tehlike sinyalleridir

  (18.01.2009) - Terapi saati

  (10.01.2009) - Kaş çatma, gülümse; ağlatma, güldür

  (03.01.2009) - Zaman, fiile vesiledir

  (28.12.2008) - Ulaşılamamış değil, ulaşılmak için uğraşılmamış insan vardır

  (20.12.2008) - Mü’min ve münafıkı ayırt eden namaz

  (13.12.2008) - Namaz, âcizi, ‘aziz’ kılıyor

  (06.12.2008) - Namazlarımız bizden memnun mu?

  (01.12.2008) - Hiçbir edebiyat dinsiz değildir

  (22.11.2008) - ‘Meşrû daire’ye ‘gayr-i meşrû’ müdahale

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır