"Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Gelin milleti kandıralım!



Cilâlı imaj devrini yaşadığımız günümüzde, öyle ürün ve hizmet reklâmlarına şahit oluyoruz ki, bu reklâmlar ‘milleti kandırma şampiyonu’ ilân edilseler yeridir. ‘Tüketici’yi korumak için faaliyet gösteren çeşitli dernek, vakıf ve ‘yetkililer’e rağmen bu tavır sürüp gidiyor.

Üretici firmalar, ‘milleti en iyi ben yanıltırım’ yarışına girmiş gibi insanların aklını çelmeye çalışıyor. “Şunu alırsan, yanında şu da bedava” kampanyaları ile hem aşırı tüketim tetikleniyor hem de insanlar yanıltılıyor. Bu reklâmlara örnek vermeye kalksak, sonu gelmez. İnsanlara doğru dürüst bilgi veren, insanları yanıltmayan reklâm neredeyse yok gibi.

Bir zamanlar büyük bir firma, fiyat kataloğunda iki ayrı rakam kullanıyordu. Biri KDV’li fiyat, diğeri de KDV’siz fiyat. İnsanlar ilk anda ‘KDV’siz fiyat’ı görüp; “Aaa, ne kadar da ucuz?” diyordu. Fakat, ‘kasa’ya gelip de toplam KDV’li fiyatı görünce şok oluyor, çeşitli tartışmalar yaşanıyordu. Çok fazla tepki alan bu uygulama sonradan kaldırıldı.

Son günlerde bu ‘yanıltma’ işini ne yazık ki cep telefonu firmaları yürütüyor. Firmalar hemen her gün yeni bir kampanya başlatıyor. Ama bu kampanyaların hangisinin daha avantajlı olduğunu anlamak için özel gayret göstermek gerek. İlân edilen fiyatlar da yanıltıcı. Çünkü fiyatlara ya KDV ya da ÖİV (Özel İletişim Vergisi) dahil olmuyor. Bu sebeple ilk bakışta, “çok ucuz” gibi görünen kampanya fiyatlarına KDV (yüzde 18) ve ÖİV (yüzde 25) dahil olunca toplam fiyat açıklanan fiyatın neredeyse iki katına çıkıyor. Peki apaçık yanıltıcı olduğu belli olan böyle kampanya olur mu? Olursa bu kampanyalardan hayır çıkar mı?

Firmaların reklâmlarında ‘her şey dahil’ olarak ilân edilen fiyatları biraz inceleyince, aslında ‘hiçbir şeyin dahil olmadığı’ anlaşılıyor. Bizim bildiğimiz ‘her şey dahil’ demek ‘başka bir ücret ödenmez’ anlamına gelir. Fakat firmalara göre ‘her şey dahil’ demek ‘başlangıç’ anlamına geliyor ki, nihaî fatura toplamı üzerine on farklı kalem daha ilâve ediliyor.

Açıklanan fiyatlara “şu vergi, bu vergi dahil değil” demenin anlamı var mı? O vergileri başkası mı ödeyecek ki, fiyatlara dahil edilmiyor? O halde otomotiv firmaları da kampanyalarında KDV’siz fiyatları açıklasınlar ve otomobillerin ne kadar da ‘ucuz’ olduğu görülsün! Hele hele, akaryakıt fiyatları vergisiz olarak ilân edilirse ne güzel olur? Öyle ya, akaryakıt fiyatının neredeyse yüzde 70’inin vergi olduğu düşünülürse ortalık iyice şenlenir...

Kelime oyunlarıyla milletin kandırılmasına imkân verilmemeli. Bunun için en başta tüketici dernekleri ve vakıflar gerekirse hukukî mücadele başlatmalıdır. Türkiye’yi idare edenler de bu ‘yanıltıcılar’a imkân vermemeli. Bütün vergileri nihayetinde ‘tüketici’ ödediğine göre, açıklanan fiyatlar vergiler dahil olmak üzere açıklanmalı... Aksi yöndeki bütün açıklamalar tüteticiyi yanıltıcı fiyatlar olarak değerlendirilmeli ve engellenmelidir.

Bütün ‘üreticiler’e sesleniyoruz: Lütfen ‘tüketici’leri yanıltıcı fiyatlar açıklayarak birbirinizle ‘haksız’ rekabet ettirmeyin!

09.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.02.2009) - Kıbrıs'tan başlayan özgürlük

  (07.02.2009) - Beni bunu yapmam için zorla!

  (06.02.2009) - Her mahalleye iki Kur’ân kursu!

  (05.02.2009) - Yanlıştan geri adım

  (04.02.2009) - Değişmeyen tek şey, çelişki

  (03.02.2009) - Bütün ihtilâllerin başı

  (02.02.2009) - Sizi bu borçlar yakacak

  (01.02.2009) - Sıradaki adımlar atılsın

  (31.01.2009) - Yanına kâr kalmasın

  (30.01.2009) - Petrolümüz yok, ama denizimiz var

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır