"Gerçekten" haber verir 10 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Tencere yuvarlanır, kapağını bulur



Mahallî idare seçimleri yaklaştıkça, ‘oy için yardım’ tartışmaları da yoğunlaştı. Hemen her seçim öncesinde benzer hâdiseler yaşanır ve haliyle tartışmalar da tekrarlanır. Bu konudaki en hararetli tartışmaların biri de, ANAP’ın iktidar olduğu 1990 öncesi dönemlerde yaşanmıştı.

Belki ‘bire bin katılması’ sebebiyle, dönemin iktidar partisinin bazı seçim bölgelerinde millete ‘tencere’ dağıttığı, ama ‘kapağını’ teslim etmeyi seçim sonrasına bıraktığı yazılmış ve söylenmişti.

Son dönemde de yine ‘oy için eşya dağıtma’ tartışması yapılıyor. Hatta bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun çeşitli kararlar aldığı ve ilgililer hakkında soruşturma açılması isteneceği de ifade ediliyor. Tartışmanın odağında Tunceli’de dağıtılan yardımlar var. Seçimler öncesi ‘yardım dağıtımı’nın siyasî, hukukî ve ahlâkî yönüyle ilgili tartışmayı bir yana bırakıp, dağıtıldığı ifade edilen ‘bulaşık makinaları’ hakkında iki kelâm etmek gerekecek.

Eğer doğru ise,—ki dağıtımla ilgili fotoğraflara bakılırsa doğru olduğu anlaşılıyor—bazı ‘fakir’lere ‘bulaşık makinası’ hediye ediliyormuş. Diğer ‘hediye’leri anladık da, bu bulaşık makinesi hediyesine anlam veremedik. Yanlış anlaşılmasın, “Fakir, bulaşık makinesini ne yapacak, eliyle yıkasın!” demiyoruz. Ama asıl önemli olan ‘bulaşık makinesi’nin kaçıncı sıradaki ihtiyaç olduğudur! Madem yardım dağıtılan kişiler fakir ve muhtaç insanlar, onların daha öncelikli olan ihtiyaçlarının karşılanması gerekmez mi? Bugün bunca ‘zengin’liğimize rağmen şehirlerde yaşayan çoğu kişinin evinde de bulaşık makinesi yoktur. Bulaşık makinesi; buzdolabı, çamaşır makinesi ve fırından sonra gelen bir ihtiyaç olarak görülüyor. Öyle ise, evinde ‘su’yu akmayan ve başka pek çok eşyaya muhtaç olan ‘fakir’lere bulaşık makinesi hediye edilmesi ne anlama gelir?

Böyle vakitlerde ‘yardım’ dağıtılması, kanunen kabahat olarak görülmese bile ahlâken problemlidir. ‘Sosyal devlet’ anlayışı, bu ve benzeri yardımları seçim öncesinde değil, gerçek ihtiyaç duyulduğu zaman yapar ve yapmalıdır.

Şu da var ki, böyle yardımlarla kişilerin ‘oy’larının alınabileceği garanti değildir. Geçmiş dönemlerde de benzer yardımlar yapılmış, vatandaş ‘eşya’yı, ‘hediye’yi aldığı halde, oyunu ‘hediye dağıtan’a değil, gönlünden geçene vermiştir.

Yardım dağıtma esnasında yapılan böyle ‘teknik’ hatalar, insanlar arasındaki yardımlaşma duygusunu da köreltiyor. Her istismar, bir yardımseverin şevkini kırıyor, yapacağı yardımları yapmaz hâle getiriyor. O halde, bir ‘el’in yaptığı yardımı diğer ‘el’in haberi olmadan yapmaya gayret etmek lâzım. Gerçekten de ‘yardım listesi’ndeki buzdolabı, çamaşır makinası, çekyat ve tencere gibi eşyaları anladık, ama ‘bulaşık makinesi’nin ‘yardım listesi’nde yer almasını garipsedik. Türkiye; “ekmeği ve suyu” götüremediği köylere ‘bulaşık makinesi’ götürebilecek kadar ‘zengin’ midir?

Şimdiye kadar “Tencere yuvarlanır, kapağını bulur” denilirdi. Bundan sonra “Bulaşık makinası yuvarlanır, tenceresini bulur” denilse yeridir!

10.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.02.2009) - Gelin milleti kandıralım!

  (08.02.2009) - Kıbrıs'tan başlayan özgürlük

  (07.02.2009) - Beni bunu yapmam için zorla!

  (06.02.2009) - Her mahalleye iki Kur’ân kursu!

  (05.02.2009) - Yanlıştan geri adım

  (04.02.2009) - Değişmeyen tek şey, çelişki

  (03.02.2009) - Bütün ihtilâllerin başı

  (02.02.2009) - Sizi bu borçlar yakacak

  (01.02.2009) - Sıradaki adımlar atılsın

  (31.01.2009) - Yanına kâr kalmasın

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır