"Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Fatma Nur ZENGİN

Kahire’de huzur dolu anlar



Aslında bu hafta Türkiye’den yazmayı planlıyordum, ama Mısır’a dair yazacak birkaç şey birikti. Sanki tam gitmeden önce Mısır yine kendini sevdirecek bir yan buldu. Akşama kadar yara-mazlık yapmasına rağmen, masumane bir şekilde annesinin eteğine yapışan ve kendini affettiren bir çocuk gibi, “Kahire'siz de olmaz” dedirtti bir kere daha.

Kahire’nin sevimliliklerinden bahsetmeden evvel, burada Türklerin yaşadığı sorunlardan birine değinmek istiyorum. Mısırlılar, daha önce de bahsettiğim gibi, yeni tanıştıkları bir insana iki-üç dakikalık bir sohbetten sonra, hemen çok özel sorular sorabiliyorlar. Bunların içinde de, en başta dinle ilgili sualler geliyor. Türklerin yüzde 99’unun Müslüman kimliğine sahip olduğunu bilmemelerini bir zaman sonra mazur görmeye başlayabiliyor insan, ama başörtülü bir bayanın Müslüman kimliğinden de şüphe edilmeye başlandığında, bazen insanın sinirlerine hâkim olması güçleşiyor.

Okulda tek tük yabancı öğrenci olduğumuzdan dolayı, kalabalık nüfusa rağmen hemen fark edilebiliyoruz. Bu yüzden hemen hemen tüm hocalar, öğrenciler isimlerimizi biliyorlar. Geçen yıl okul koridorunda yürürken arkamdan “Fatma, Fatma” diye birinin seslendiğini işitmiştim. Ama bana genelde “Fatma Nur” yahut “Nur” diye hitap ettiklerinden ve Mısır’da çok fazla “Fatma” ismi olduğundan üze-rime alınmamıştım. En sonunda arkamdan gelip çekiştirmek suretiyle beni durduran arkadaşım “Senin adın ne?” diye bir soru yöneltti. Adımı tekrarlamama rağmen, “Hayır, ilk adını soruyorum” diye sordu. “İlk adım ‘Fatma,’ ama benim iki ismim var, ve ikincisi de ‘Nur’ “ dediğimde ise, ismimin pasaportumda nasıl yazıldığını sordu. Bir nevi bu vakitsiz sorgu sualden sıkılmıştım, fakat öte yandan da hem okul arkadaşımı kırmak istemiyordum, hem de Türklerin imajını muhafaza görevimi sabırla korumaya gayret ediyordum. Tüm bunların üzerine bu soru geldiğinde de, tam adımı söyledim. Bunun üzerine arkadaşım, “Onu değil, Müslüman olmadan önceki ismini merak ediyorum” dediği zaman, bıçak kemiğe dayanmışçasına “Sen bu dünyaya gelmeden de ben Müslümandım” diye cevap verdim kendisine. Çeşitli ırklara benzetmeleri, Türklere yönelik doğrudan ve keskin eleştiri yahut hükümlerini insanların yüzüne söylemeleri bir yana, bu bazen (belki de öyle olmaması gerekliydi ama) bir hakaret derecesinde beni rahatsız eder hal alıyordu.

Gerçi sonra Mısır’da Türk halkının ve Türkiye’deki hayatın nasıl lanse edildiğini de göz önünde bulundurarak, insanlara daha açıklayıcı bilgiler vermeye çalışma kararı aldım ve sorularına sabırla cevap verme azmi gösterdim. Ama bazen insanın sabrı son noktasına da gelmiyor değil. Fakat birkaç gün önce kardeşimle yaşadığımız bir olay, hem kızgınlığımı aldı, hem de neden biz Türklere dair böyle sorular sorduklarına kısmen cevap da olmuş oldu. Kahire’nin turistik çarşısı Han el Halili’den dönerken, o rengârenk, cıvıl cıvıl ve neşe dolu ortamın vermiş olduğu psikolojinin etkisiyle, Ezher Camiinin önüne doğru taksiye binmek üzere yürümeye başladık. Altgeçide girerken çok güzel bir Kur’ân-ı Kerim yayını olduğunu duyduk ve içimizi bir huzur kapladı. Ama hiçbir yerde hoparlör göremeyince, şaşkınlığımızı gizleyemedik. Biraz yürüdükten sonra, altgeçidin ortasında, fiziksel engelli Mısırlı bir amcanın, yerde oturarak Kur’ân okuduğunu fark ettik. Bütün altgeçidi kaplayan gür sesi, tüm kıraat kurallarına uyan okuyuşuyla tüylerimizi diken diken eden amcayı Mısırlılar da büyük bir huşuyla dinliyorlardı. Gözlerimizin kenarında biriken bir damla yaş, aklımıza, “Türkiye’de böyle birşey olsa acaba ne olurdu?” sorusunu da getirdi. Ama o an için, bize Kahire’yi ve Mısır’ı bir kere daha sevmek ve dolu dolu yaşamak düşüyordu sadece. Kimi zaman sorgulamadan... Kimi zaman da sorgulayanlara kızmadan…

17.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.02.2009) - Ümmü’d-dünya

  (03.02.2009) - Davos’un Kahire yankıları

  (27.01.2009) - Kahire’de Meksika hayali…

  (13.01.2009) - Eid Saeed*

  (30.12.2008) - Yine aynı...

  (23.12.2008) - Moda mı, gizli politika mı?

  (16.12.2008) - Bayram sonrası mahmurluğu

  (09.12.2008) - Bursa’da bir bardak çay

  (02.12.2008) - Şehre, dizilere, festivale dair….

  (25.11.2008) - Yeni Asya’da yazmak demek…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır