"Gerçekten" haber verir 06 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Üslupsuzluk



Mahallî seçimler yaklaştıkça partilerin “söz dalaşı” artık iyice şirazesinden çıktı. Millete örnek olması gereken siyasetçiler ağıza alınmayacak sözlerle birbirlerine yükleniyor. O kadar ağar sözler söyleniyor ki, burada yazmaktan imtina ediyorum.

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın “Yarın birbirimizin yüzüne bakamayacağımız söz ve davranışlardan özenle kaçınmamız lâzım” ikazına da kulak asmayan parti genel başkanları her geçen gün ağızlarını daha da çok bozuyorlar. Hakaretler artınca da soluğu mahkemede alıyorlar.

Demokrasinin en önemli araçlarından birisi olan seçim kampanyalarında ne tür icraatlar yapacaklarını anlatmaktan ziyade, rakibini köşeye sıkıştırmak için belden aşağı vuruşlar yapıyorlar. Bu da millete kötü örnek oluyor. Bazı seçim büroları taşlanıyor. Adaylara olmadık tepkiler gösteriliyor.

Böylece bir tür de oyun oynanıyor. “Seçimler iki-üç parti arasında geçiyor” havasını veriliyor. Birbirleri ile söz dalaşına girerek, diğer partileri gözden kaçırmaya çalışıyorlar. Gazeteler ve televizyonlar da bu neviden atışmaları haber yaptıkları için seçime katılan diğer partiler görülmüyor. Bu seçimlerde “yandaş medya”yla da Türkiye tanıştı. İktidarı ve muhalefeti destekleyen medya grupları oluşturuldu. Herkes parti kendi yandaş medyasını mitinglere götürüyor. Bir tarafın yandaş medyasında yer alan bir haber diğer parti tarafından ağız dalaşında koz olarak kullanılıyor.

* * *

Bu söz dalaşı millete de kötü örnek oluyor. Bunun etkisine geçtiğimiz hafta şahit olduk. Bir parti otobüsüne binen, sonrasında da yaka-paça otobüsten indirilen çarşaflı bir kadını televizyon ekranlarında, gazete sütunlarında gördük. Tartaklanan hanımın aslında gerçekte çarşaf giymediği, aslında o partinin bir üyesi olduğu da ortaya çıktı. Görüldü ki, bu hanım, sözü geçen partinin çarşaf açılımını protesto etmek için bu yola başvurmuş. (Yaptığının bir “samimiyet testi” olduğunu söyleyen hanımın başına gelenlerden sonra açılımlar konusunda ne kadar samimi olunduğu da ortaya çıkmış oldu.)

Olay provokasyon da olsa çarşaflı kadına el kaldırılması, hele hele tartaklanıp, çarşafının açılmaya çalışılması, üstelikte tükürülüp hakaret edilmesi siyasetteki üslup seviyesinin nerelere kadar inebileceğini gösterdi. Bu açıdan ibretlik.

Aslında burada üzerinde durulması gereken, çarşaflı hanıma tüküren insanın “Bu kadın şu partili. Onu o partinin bilmem ne ilçesinde gördüm” dedikten sonra kolundan çekiştirmesi ve yüzüne tükürmesi siyasetteki üslupsuzluğun bir neticesi… Bundandır ki, uzmanlar, bu sert tartışmaların en kötü neticesinin tartışmaların sokağa inmesi olacağını söylerken, bütün liderleri de uyarıyorlar.

Demokrasi şöleni olması gereken seçim meydanlarının artık bu seviye düşüklüğünden kurtarılması gerekiyor. Siyasette her liderin bir üslubu olabilir ancak bu üslup incitici, küçültücü, hakaret içeren türden olmamalı. Elbette, seçimin bir kazanını olurken, kaybedeni de olacaktır. Bu da demokrasinin gereğidir.

Üslupta düşen seviye yükseltilmeli, halkın gerçek sorunları tartışılmalı.Burada önemli görev parti başkanlarına düşüyor. Çünkü, bu üslup Türkiye’ye yakışmıyor. Kimseye de bir şey kazandırmayacağı gibi ortamı geriyor, kötü örnek oluyor.

06.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.03.2009) - 28 Şubat’tan Ergenekon’a

  (28.02.2009) - Oy için demokrasiye zarar verilemez

  (27.02.2009) - Âhirete kadar okumaya devam

  (22.02.2009) - Pantolona özgürlük var da...

  (21.02.2009) - 13 bin 994

  (20.02.2009) - Kimse topu taca atmasın

  (15.02.2009) - Uydurukça!

  (14.02.2009) - Bir gariplik yok mu?

  (13.02.2009) - İki kutuplu siyaset ve açılımlar

  (08.02.2009) - Bakar mısın şu sözlere?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla