"Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Bakar mısın şu sözlere?



“Kur’ân öğretilsin’ demek din istismarı sayılır mı? Hiç olur mu? Bu çok tehlikeli bir laiklik anlayışı. Hangi sapık zihniyet böyle anlar? Böyle anlayanı tedâvi etmek lâzım. Batı medeniyetini iyi anlamak lâzım. İnsan haklarının temellerinden biri de inanç özgürlüğü ve inancını öğrenme özgürlüğüdür...”

Önce çarşaflılara törenle rozet takarak “çarşaf açılımı”, sonrasında ise Kur’ân kursu konusunda “açılımlar”a imza atan CHP’nin Genel Başkanı Baykal’a bu sözleri Radikal gazetesinin Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’in “Kur’ân kursu açılımı din istismarı olarak anlaşılır mı?” sorusu üzerine söylemiş.

Baykal’ı tebrik etmek lâzım! Bu sözleri yıllardır inançları dolayısıyla horlanan, bazı isimlerle damgalanan, okullara alınmayan, 12 yaş sınırı getirilerek çocukları yaz Kur’ân kurslarına gönderemeyen insanlar söylüyordu. Ama kulaklar sağır, gözler kördü sanki. Her seçim öncesinde olduğu gibi yine bazı konular istismar konusu yapılmaya devam ediliyor.

CHP’nin çarşaf açılımı görülmüştü. Düzenlenen törenlerle “Biz insanların giyim kuşamıyla ilgili değiliz” diyerek çarşaflı, başörtülü hanımlara parti rozeti takılmıştı. Baykal’ın çarşaflı hanımlara rozet takmasının ardından yazdığımız bir yazıda şöyle demiştik: “CHP’nin başörtüsü ile ilgili son hareketinde samimî olmadığı ortada. Aklı selim hareket eden hiç kimsenin de geçmişi malûm CHP’nin samimî olduğunu düşündüğünü sanmıyorum. Bir mânâda dinî duyguları siyasete alet ettiği, bu hareketinin takiyye olduğu, halkın dinî duygularını kullanarak oy devşirme peşinde oldukları bal gibi ortada iken de kalkıp samimiyet aramak abesle iştigâldir.” (21.11.2008)

Keşke yanılsaydık da samimî oldukları ortaya çıksaydı. “Başörtüsü sorununu çözeceğiz” demediler ama bu tür yaklaşımlar belki bir yumuşama meydana getirir, inançları gereği başını örten hanımlar rahat okuyabilir, çalışabilirlerdi…

* * *

Şimdi de kalktılar CHP’den beklenmeyen bir açılama daha imza attılar. Önceki açılımın foyası 3 ayda ortaya çıktı, bakalım bunun foyası ne zaman çıkacak?

Bildiğiniz gibi, CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sefa Sirmen, öyle bir vaatte bulundu ki, CHP’nin icraatları bilindiği için herkes bu vaadi duyunca hayretler içinde kaldı. Sirmen mahallî seçimler öncesi projelerini anlatırken, 29 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi halinde, Kocaeli’de her köy ve mahallede bir “Mahalle ya da Köy Evi” kurulacağını, burada müftülükle işbirliği yapılarak, çocuklara yönelik Kur’ân kursları açılacağını açıkladı. Bu vaat geçtiğimiz haftanın gündemine oturdu.

Aslında söyledikleri normal olan ve yapılması gereken şeyler. Sirmen diyor ki, “Her köy ve mahallede kurulacak evlerde, yaz aylarında ilköğretim çağındaki çocuklar için Kur’ân kursu düzenlenecek. Bu kurslarda dileyenlerin yabancı dil, ya da san'at eğitimi de alabilecek. Aynı evlerde okuma yazma bilmeyen yetişkinler için okuma yazma kursları, meslek kursları da olacak…”

28 Şubat sürecinde AnasolM hükümeti tarafından Kur’ân kurslarına yaş sınırlaması getirilmiş ve 5. sınıfı bitirmeyenlerin (yani 12 yaşını doldurmayanların) bu kurslara katılması yasaklanmıştı. Bu uygulama hâlâ devam ediyor. Bu yaştaki çocuklar bale, müzik, jimlastik eğitimi alabiliyor fakat Kur’ân eğitimi alamıyorlardı. Bu durum yıllardır kanayan bir yara. AKP hükümetleri de bu sorunu bir türlü halletmedi. Olması gereken Sirmen’in söylediğidir. Ancak ne kadar samimî oldukları açılımdan sonra yapılan konuşmalardan sonra ortaya çıktı. Bazı CHP milletvekillerinin, “Çarşaf açılımı hüsrana uğradı. Bunlar çizgimize uymuyor. CHP dinî siyasete alet etmemeli” derken de CHP’nin gerçek çizgisini de anlatmış oluyor. Zira “kaçak” diye yüzlerce Kur’ân kursu bundan önce kapatılmamış mıdır? Hem bakın CHP’li Kemal Anadol “CHP zihniyeti”ni nasıl açıklıyor: “30 yıl önce Erzurum’dan gelip, halen Taksim Meydanını görmemiş İstanbullular var varoşlarda. Varoşlarda herkesin 1 oyu olduğuna göre, siyasal ağırlığı olan yerler. CHP, baştan varoşlardan oy alamayacağım diye politika izlemeye karar verirse, yanlışı o zaman yapar…”

Bu sözlerden sonra da samimî oldukları iddia edilebilir mi? Keşke samimî olsalar da halkın manevî hassasiyetlerine değer verseler. Ama CHP’nin şimdiye kadar yaptıkları da bunun böyle olmadığını ortaya koyuyor. Bunu millet de çok iyi biliyor.

Millet, başörtüsü yasağının kalkmasını, Kur’ân kurslarına getiren yaş sınırlamasının kaldırılmasını, meslek liselerine uygulanan katsayı adaletsizliğinin giderilmesini bekliyor. Açılım, saçılım, katılım ve dinin siyasete alet edilmesini istemiyor. Millet samimiyet istiyor. Millet feraset sahibidir, böyle sözlere kanmaz. Yeri gelince meselelerinin çözülmediğini gördüğünde sandığa gömmesini çok iyi bilir. Seçim neler yaptırıyormuş meğer. Birkaç daha fazla oy almak adına her şey siyasete alet edilebiliyor.

08.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.02.2009) - Fatura çalışana çıkmasın

  (06.02.2009) - Haklı tepkinin arkası da getirilmeli

  (01.02.2009) - Milletin arzusu

  (31.01.2009) - Dünyayı yeniden biçimlendirmek!

  (30.01.2009) - Sulandırmayın ki demokrasi ve hukuk kazansın

  (27.01.2009) - Magazinleştirmek...

  (25.01.2009) - Eğitimin "karnesi"

  (24.01.2009) - AB konusunda kararlılık

  (23.01.2009) - Enkazların hesabını vermeyecekler mi?

  (19.01.2009) - Hayal kırıklıkları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır