"Gerçekten" haber verir 01 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

Seçimin en ciddî mesajı…



Seçim değerlendirmeleri devam ediyor. Kırıcı ve sert bir seçim sürecinin ardından ortaya çıkan tablonun bütün siyasete mesajı var. Zira hiçbir parti göz dolduracak muhtevada oyunu arttırmış değil.

Ancak sonuçların, son genel seçimlerin üzerinden henüz 20 ay geçmişken, bu denli erozyona uğrayan iktidar partisi için özellikle ciddî bir “uyarı” taşıdığına herkes müttefik. Mahallî seçimlerde büyük etkisi olan “iktidar nimeti”ne, bakanların, milletvekillerinin seçim bölgelerini âdeta abluka altına alıp olağanüstü yüklenmelerine ve merkezî yönetim ile yüzde 75’i ellerinde tutan yerel yönetimlerde iktidar gücünü hoyratça harcamalarına rağmen iktidar partisinin oy düşüşü, bu seçimin açığa çıkan en bâriz hususiyetlerinden.

Geriye gidiş, iktidarda olduğu halde mahallî seçimlerde oy kaybeden ANAP’ın durumunu hatırlatıyor. 12 Eylül’ün yasaklı ortamında darbelerin “izni”yle kurdurulup kapatılan Adalet Partisi’nin “tapulu arazisi”nde iktidara getirilen bu partinin söz konusu oy kaybının ardından bir türlü tutunamayıp birkaç seçim sonrasında siyaset sahnesinden silinmesini andırıyor.

Başbakan’ın bizzat yürüttüğü ve bütün gücüyle asıldığı, her türlü seçim yardımı ve siyasî avantajların kullanıldığı seçimde AKP’nin Türkiye genelinde yüzde 8’e yakın erozyona uğraması; başta eski ve yeni Meclis başkanlarının seçim bölgeleri ve bazı büyükşehirler olmak üzere önemli belediyeleri CHP’ye ve MHP’ye kaptırması, yıpranma sürecinin hızlandığını gösteriyor.

“MAĞDURİYET SİYASETİ”NİN SONU

Gerçek şu ki AKP baştanberi hep “mağdurları” oynadı ve hep bu taktikle büyük kitleden oy aldı. Seçimlerinde AKP’ye oy patlaması yaptıran, başarıları değil, demokrasiye vaki dıştan dayatmalardı. Siyasî iktidar, demokratikleşme, inanç özgürlüğü, din eğitimi ve öğretimi, temel hak ve hürriyetlerdeki başarısızlıkları, “ne yapalım, yapmak istedik, ama yaptırmadılar” söylemiyle oya tahvil etti.

“Velev ki siyasî simge de olsa” çıkışıyla yasadışı başörtüsü yasağını anayasayla kaldırma yanlışına girdi; peşinden yasağın daha da katmerleşip yasakçılar nezdinde “yasallaşması”na karşı, aynı “mağduriyet” mâzeretine sığındı.

Bilindiği gibi Fazilet Partisi’nden kopan “yenilikçiler”in Ağustos 2002’de kurdukları AKP, üç ay sonra 3 Kasım 2002’de iktidara gelmesinin en etkili amili “mağduriyet” olmuştu. Okuduğu bir şiirden dolayı dört ay hapis yatan partinin Genel Başkanı Erdoğan’ın Başbakan olmadığı ilk seçimlerde halk “mağduriyet”e oy vermişti.

Peşinden Baykal’ın desteğiyle Erdoğan’ın önünü kapayan anayasa ve yasa maddeleri değiştirilip CHP’nin arka çıkmasıyla yolu açıldı. AKP, Meclis’te tek başına anayasayı değiştirebilecek güce sahip oldu; lâkin 12 Eylül ihtilâlinin darbeyi ve darbecileri koruyup kollayan demokrasi dışılıkları ayıklamadı, 28 Şubat post-modern darbe sürecinden kalma temel hak ve hürriyetleri, din eğitimi ve öğretimini kısıtlayan yasaklı yasaları kaldırmadı.

İşin ilginç yanı, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde gece yarısı yayınlanan e- muhtıranın ardından Anayasa Mahkemesinin “367 kararı” yine Meclis’in üçte ikisini dolduran iktidarın “mağduriyeti”ne dönüştürüldü. Ardından yapılan seçimlerde millet nezdinde “dindar Cumhurbaşkanını seçtirmediler” propagandası alabildiğine istimal edildi…

ANAP’IN AKIBETİNE UĞRAMAK..

“Mağduriyet stratejisi” devam etti. AKP seçimlerinde yüzde 47 oyla Meclis’in yüzde 65’ini elde etti. Ne var ki geçen süre zarfında bütün demokratik irâde zaaflarını “Çankaya’ya” bağlayan iktidar partisi, Çankaya’yı da elde etti ama başarısızlıkları başkalarına ihâleyle “mağduriyet taktiği”ni sürdürdü.

Yeni dönemde de demokratikleşmede arpa boyu ileri gidilemedi. “Mağduriyet”le seçilen yeni Cumhurbaşkanı’nın atadığı yeni rektörler, başörtüsü yasağını daha da yaygınlaştırdılar.

Neticede seçmen her türlü desteği verdi, iradesini emânet etti; tarihte çok az iktidara nasip olan güçlü iktidarı verdi. Fakat AKP iktidarı bunun gereğini yapmadı, yapamadı. Emânetin gerçek sahibi milletin taleplerini hep göz ardı etti; hâricî ve dahilî güçlere şirin gözükmeye çalıştı… Nihayet AKP’nin “yaptırmadılar” mazereti ve “mağduriyet oyunu”nun arkası geldi. 29 Mart seçimlerinin en ciddî dersi ve mesajı bu. Halen yüzde 40 oyla iktidarda olan AKP, milletin hakkını ve hukukunu korumalı, emanet ettiği demokratik iradenin hakkını vermeli…

Aksi halde ANAP’ın akıbetine uğramaktan kurtulamaz…

01.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.03.2009) - Seçimin ilk açık işâreti…

  (30.03.2009) - Siyaset seçimden ders almalı

  (28.03.2009) - Millet irâdesinin hakkını veren alternatif öne çıkarılmalı

  (27.03.2009) - AKP’nın yasakları savunması…

  (26.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (4)

  (25.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (3)

  (24.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (2)

  (23.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (1)

  (21.03.2009) - “AKP yüzde kaç alır?”

  (19.03.2009) - Yargı reformu…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis