29 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

“Zor”u da biz uygularız!


A+ | A-

Türkiye değişiyor, ama yıllardan beri devam eden bir yanlışı değiştirmek Türkiye’yi ‘idare edenler’in aklına gelmiyor: ‘Kamusal alan’ diye tâbir edilen yerlerde, üniversiteler ve başka pek çok yerde başörtülü olarak bulunmak yasak!

Yürürlükteki kanunlara dayanmayan bu yasak, hayalî korkulara, vehimlere ve ön kabullere dayanılarak devam ettiriliyor. “Yürürlükteki kanunlara dayanmıyor” tesbiti, “kanunlara dayanmış olsa kabul” şeklinde anlaşılmasın. Öyle bir kanun olmuş olsa, o kanun yanlış olurdu. Çünkü hür dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yok ve olması da kabul edilmiyor.

“Yasakçı”ların; başörtüsüne karşı uygulanan yasağı makul şekilde savunmak mümkün olmadığı için, akla ve hayale gelmedik bahanelere sarıldıkları görülüyor. Çok sık tekrarlanan ‘bahane’lerden biri, başlarını örten öğrencilerin bunu kendi istekleriyle değil de, anne ve babalarının baskısı, ya da ‘para/burs karşılığı olarak’ örttükleri iddiâ edilir. Bunlara karşı verilmesi gereken asıl cevap ‘susmak’tır, ama bu cevaptan anlamayanlara şu soru her zaman sorulmalı ve sorulmuştur: “Madem öğrencilerin burs ve para alarak başlarını örttüklerini iddia ediyorsunuz, o halde siz de aynı öğrencilere başlarını açtırmak için biraz daha fazla para ve burs verin, olsun bitsin!”

“Çağdaş yaşamcı”ların her halde bu iş için ayırabilecekleri bir miktar parası vardır. Öyle ya, kız öğrencileri okutmak iddiâsıyla yola çıkanların bu iş için para ayıramamasını düşünmek mümkün değil. İddia ettikleri gibi “para alarak başını örten” öğrenciler olsa, bunları tesbit etmek ve ortaya çıkarmak mümkün olmaz mıydı? Bu güne kadar böyle bir şey yapılmadığına göre, demek ki bu iddia ‘yalan’ bile değil, olsa olsa kuru bir ‘iftira’ olabilir!

Daha dün, bir TV programına katılan ‘sosyolog, prof’ bu iddiayı farklı bir şekilde dillendirdi. CNNTurk’de konuşan Emre Kongar, 12 Eylül döneminde, ‘sakal’ının kesilmesiyle ilgili YÖK talebine karşı çıkışını anlatırken sorulan; “Peki, başörtüsü de böyle değerlendirilemez mi?” şeklindeki soruya, “Kızlar açısından öyle, ama onlar kendi istekleriyle başlarını örtmüyor ki! Erkeklerin ve siyasetçilerin zoruyla, baskısıyla bunu yapıyorlar. O halde başörtüsüne müsamaha ile bakılmamalı” anlamına gelecek görüşler beyan etti.

Hem sosyolog, hem de profesör olan bir ismin hakikate bu kadar ters görüşler beyan etmesi nasıl yorumlanabilir? Yüzde yüz yanlış olan bu iddia bir an için ‘doğru’ kabul edilse bile; ‘zorla kapatanlar’a karşı, ‘zorla baş açtırmak’ savunulabilir mi? Bir ‘zor’un diğer ‘zor’dan farkı ne? Tek parti devrindeki “Bu memlekete komünizm gelecekse onu da biz getiririz” anlayışıyla; “Hayır, ‘zor’ uygulanacaksa onu da biz uygularız” demek mi istiyorlar?

Türkiye ve dünya gerçekleri, sürüp giden başörtüsü yasağının devam edemeyeceğini gösteriyor. Olur olmaz iddiâlarla başlarını örten hanımları küstürmeye, öğrencileri incitmeye, rencide etmeye ve aşağılamaya hiç kimsenin hakkı yoktur ve olmamalıdır.

Türkiye’yi ‘idare edenler’ ile milletin barışması ve kaynaşması için bu yasağın bir an önce sona ermesi gerekiyor. Yasakla geçen her gün, Türkiye için kaybedilmiş bir gündür vesselâm.

29.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.05.2009) - Olmamış gibi davranmak çare mi?

  (27.05.2009) - 27 Mayıs zulmü unutulmaz

  (26.05.2009) - Ayıp bile değil!

  (25.05.2009) - Faizsiz banka ‘dans’ı destekler mi?

  (24.05.2009) - Eğitimi de bölmüşler

  (23.05.2009) - Ne olursa olsun, Taksim’e cami olmasın!

  (22.05.2009) - Eğitimdeki mayınlar da temizlensin

  (21.05.2009) - Gençlere yardım eli

  (20.05.2009) - İş vardı da biz mi çalışmadık?

  (19.05.2009) - Güneşi yeniden keşfetmek

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis