17 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehtap YILDIRIM

Tatili fırsata dönüştürmek


A+ | A-

Öğrenciler için bir dönem daha bitti ve uzun bir tatil başlamış oldu. Kimileri mezuniyet sevincini yaşarken kimileri de karne alarak bir üst sınıfa geçmenin heyecanını yaşadı.

Çocuklara göre; erkenden kalkıp hazırlanarak yollara düşmek zorunda kalmayacakları, dışarda bol bol oyun oynayabilecekleri özgür bir zaman dilimi başladı. Ailelere göre ise, zor ve endişeli bir dönem başlamış oldu. Tatil boyunca çocuklarını dışarıdaki tehlikelerden nasıl koruyacaklar? Gereksiz ve amaçsız bir şekilde tv seyretmelerini ve internet başında kalmalarını nasıl kontrol ede- cekler?

Hem çocukların eğlenme ve dinlenme ihtiyacını göz önünde bulundurarak, hem de ailelerin duyduğu kaygıları da düşünerek çocuk ve ebeveyni ortak bir noktada birleştirecek alternatifler bulmamız mümkündür. Öncelikle ebeveynler çocuklarıyla birlikte bir günlük plan oluşturabilirler. Böylece ibadet, uyku, yemek, oyun saatleri bir çizelge ile belli olmuş olur. Bu plana uymak zorunda olduğu bilincini taşıyan çocuk, eve zamanında döner, vaktini düzenli ve verimli bir şekilde geçirmiş olur.

Anne ve babanın yaz tatillerinde çocuğuna karşı en büyük vazifelerinden biri de, okullarda eksik bırakılan din eğitimini çocuğuna bu zaman diliminde mümkün olduğunca vermeye çalışmaktır. Bunu yaparken de aile içinde toplu okuma saatleri düzenlenebilir, sorulu cevaplı mütalâalı dersler yapılabilir. Çocuklara namaz kılmanın önemi ve gerekliliği güzel bir şekilde öğretilebilir, eğer istiyorsa siz kılarken yanınızda onun da kılarak uygulamalı bir şekilde öğrenmesi sağlanabilir. Belki de namazın sonunda ona çaktırmadan seccadenin altına koyacağınız bir çikolata büyüdüğü zaman her namaz bitiminde hatırladığı tatlı bir anı olarak kalabilir, ne dersiniz?

Çocuklar için yaz tatilinde yapılabilecek en önemli vazifelerimizden biri de onlara Kur’ân öğretmektir. Bunu yaparken de eğlenceli oyunlar şeklinde öğretme yöntemleri uygulanabilir. Kur’ân harflerinin her biri bir kâğıda yazılarak bir torbaya atılabilir. Torbadan rastgele çekilen harfin hangi harf olduğunu bilen çocuk puan kazanarak yeni harf çekmeye hak kazanır, bilemediğinde ise puan kaybeder ve harf çekme hakkı diğer çocuğa geçer. Akla gelen farklı oyunlar da uygulanabilir.

Çocuklarına Kur’ân öğretmek için yeterli vakti olmayan veya kendisi de yeteri kadar bilmeyen aileler olabilir. Bununla beraber bazen aileden birinden bir şey öğrenmek çocuklarda bir rahatlık ve ciddiyetsizlik hâli meydana getirebilir. Bunun için ise, evinize en yakın bir cami ya da Kur’ân kursu görevlisi ile irtibata geçerek çocuğunuzu Yaz Kur’ân Kurslarına kayıt ettirebilirsiniz. Kur’ân öğrenmek ihmale gelmeyen bir vazifedir. Ne kadar erken yaşta öğrenilirse o kadar kolay öğrenilir ve hafızaya yerleşir. Bu vazife ileriki yaşlara bırakılırsa hem öğrenmek güçleşir, hem de çocukken sahip olduğumuz kadar zaman ve fırsatımız olmayabilir.

Anne ve babalar çocuklarının okullarda başarılı olması ve gelecekte iyi bir meslek sahibi olması için sene boyunca notlarını takip edip, öğretmenleri ile irtibat halinde oluyorlar. Kurslara gönderiyorlar, özel dersler aldırıyorlar. Acaba aynı hassasiyeti çocuklarının Kur’ân öğrenmesi ve din eğitimi alması konusunda neden göstermiyorlar? Düşündüğümüz zaman okul başarısı ve bunun meyvesi olabilecek iyi bir meslek bu dünyaya baktığı için fanidir, yaklaşık 40-50 yıllık bir zaman dilimini kapsar. Sonra emekli olunur. Kabirde ise eğitim aldığı alana ve mesleğinde kullandığı tekniklere dair sorular sorulmaz. Öğrenilen imânî bilgiler ise ahirete baktığından bâkidir. Ebedî bir kazançtır. Öyleyse anne ve babaların çocuklarının dinî eğitimi konusunda çok daha özverili ve ilgili olmaları gerekmez mi? Hem vefat ettiklerinde arkalarında onlara duâlar gönderen hayırlı bir evlât bıraktıkları için amel defterleri kapanmayacaktır.

Gelin bu kısa yaz tatilini mânen uzun ve bereketli bir fırsata dönüştürelim. Dışarıda ve ekranlarda çocukları bekleyen şiddet ve tehlikelere karşı onları alıp güzelliklerle dolu ilim bahçelerinde gezdirelim. Çocuk fıtratı temiz olduğundan iyiye ve doğruya çok daha kolay meyleder. Elinden tutup camilerimizi gezdirelim, İslâmiyet’in güzelliklerini anlatalım.

Kur’ân’ı ya öğrenen ya da öğreten olalım. Zira Sevgili Peygamberimiz (asm) “Sizin en hayırlınız Kur’ân’ı öğrenen ve başkalarına öğretendir” 1 buyuruyor. Kur’ân’a ayna olan ve bu zamanda Kur’ân’ın hakikî bir tefsiri olan Risâle-i Nur Külliyatının müellifi Bediüzzaman Hazretleri bir mektubunda “herbir has talebenin mühim bir vazifesi, bir çocuğa Kur’ân öğretmek” 2 olduğunu ifade ediyor. Bizler de en hayırlı ve haslardan olabilmek için, en önemlisi de Allah’ın rızasını kazanmak için, sünnet-i seniyyeye ittibâ için bu tavsiyeleri en mühim bir vazife edinelim İnşaallah. Yaklaşık üç ay olan yaz tatilinin bu yıl üç aylara denk gelmesi de ibadetlerin ve Kur’ân harflerinin herbirine verilen sevapların ecrini kat kat arttıran bir fırsat zamanı olacak. İnşaallah en verimli ve en kazançlı şekilde değerlendirenlerden oluruz.

Dipnotlar:

1- Buhârî, Fedâilu’l-Kur’ân, 21.

2- Barla Lâhikası, s. 173.

17.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.05.2009) - Hayatın fiyatı

  (21.05.2009) - Kelebeğin dâvâsı

  (06.05.2009) - Zengin olmanın yolu

  (26.04.2009) - Bahar çiçekleri

  (21.04.2009) - “Yaratılanı, Yaratandan ötürü sevmek”

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis