02 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Yasama döneminden kalanlar…


A+ | A-

Meclis tatile girdi. Başbakan’ın halka karşı, “Gündemimiz bitinceye kadar bize tatil haram” diye muhalefete yüklendiğinden iki hafta sonra, Parlamento’nun normal süresinde yaz tatili başladı.

Ekonomik kriz tsunamisinden “Ergenekon dalgaları”na, mahallî seçimlere kadar birçok önemli konu, yine yoğun gündemin kesâfeti altında kayboldu. İktidar, yine “yüzlerce yasa” listesi çıkaracak, sabaha dek çalışmalardan bahsedecek. Ancak geçtiğimiz dönemden kala kala, mayınlardan temizlenmiş toprakların yabancılara 44 yıla varan sürede kullandırma seçeneği”nin yer aldığı “mayın yasası” ile “kredi kartları yasası” kaldı. Ki Başbakan da “ulusa sesleniş” konuşmasında özellikle bunu nazara verdi.

Geçtiğimiz yasama yılından bir şey daha kaldı. Meclis’teki muhalefetin ortak hazırlığına rağmen iktidar partisi grubunun yanaşmamasıyla “İsrail’in Gazze saldırısı”na dair Meclis’in bir kınama kararı alamaması, geçen yasama döneminin “önemli icraatlarından”(!) olarak tarihe geçti. Doğrusu, Başbakan’ın “Davos çıkışı”nın ardından AKP siyasî iktidarının Gazze saldırısına karşı takındığı tutuk durum, Ankara’nın ABD ve İsrail’le ilerletilen ilişkilerindeki tezatlı zâfiyetini açığa çıkardı.

Anadolu’nun dört bir yanında halkın meydanlarda lânetlediği, Başbakan’ın topa tuttuğu vahşete millet irâdesinin temsilcisi Meclis’ten Gazze hakkında bir “kınama bildirisi” çıkmadı. AKP Grup Başkanlığı, Meclis’teki diğer siyasî partilerden gelen ortak bildiri teklifine, “Dışişlerine danıştık, dengeler varmış” mülâhazasıyla, “İsrail ile diplomatik ilişkilerde sıkıntı oluşturmaması” gerekçesiyle “ortak bildiri”yi geri çevirmesi Meclis’in ayıbı oldu.

GERÇEK GÜNDEM KAPATILDI…

Yine bu dönemde Bush’un gitmesiyle Erdoğan “o görev bitti” dese de, sonuçta Başbakan’ın aldığı “BOP’un eşbaşkanlığı görevi”yle “stratejik müttefiklik” içindeki ABD’nin jandarması İsrail’e hiçbir etkili diplomatik yaptırımda bulunmadı. Halka karşı siyasî şovdan öteye geçmeyen kınamalarla geçiştirildi.

Ayrıca Obama’nın renkli ziyaretiyle Meclis’te telkin ettiği “Ermenistan sınır kapısının açılması” ve geceyarısı gizlice hazırlanan “yol haritası”yla Cumhurbaşkanı Gül’ün “büyük fırsat” çıkışının çıkmaza girmesine kadar, birçok konu çözülmeden Türkiye’nin gündeminden geçti. Gerçek gündem başka günübirlik nevzuhur gündemlerle kapatıldı…

Bu arada Cumhurbaşkanı’nın “tarihî fırsat” diye nitelendirdiği “terör sorunu” yine yüzüstü kaldı. Türkiye’nin AB ve demokratikleşme sürecindeki tıkanma aşılamadı; demokratikleşmede arpa boyu bir yol gidilemedi.

Başta “yeni demokratik sivil anayasa” olmak üzere demokratikleşmeye, temel hak hürriyetlere dair birçok husus gündemden kaydı. Ne siyasetin demokratikleşmesini esas alan siyasî partiler ve seçim kanunu, ne “yargı reformu” çıkarıldı. Eğitimin demokratikleşmesinde de bir adım atılmadı; YÖK yasası çıkarılamadı, katsayı haksızlığı giderilemedi, yasaklı Kur’ân kursları kanunu ve yönetmeliği değiştirilemedi, başörtüsü yasağı da yaygınlaştırıldı. Dinî özgürlükler, din eğitimi ve öğretimi genişletilemedi…

Son günde askerî personele sivil mahkemelerde yargılanması yolunu açan yasa değişikliği yapıldı. AB’nin “iyi bir gelişme” olarak takdir ettiği “yasa”nın, yasama döneminin son gününde geceyarısı apar topar çıkarılmasının Türkiye’nin yüzde 13.8 küçülmeyle İkinci Dünya Savaşından bu yana rekor sinyallerini veren ekonomik daralma rakamlarının resmen açıklanmasıyla ve 7.5 saat süren MGK toplantısıyla aynı güne denk gelmesi, dikkat çekici oldu.

12 EYLÜL VE 28 ŞUBAT’IN YARGILANMASI

Ancak ne olursa olsun; Meclis Türkiye’nin gerçek gündemini görüşmeden tatile girdi. Böylece darbe ortamının olgunlaşması için provokasyonlarla halkın kamplaşma ve kutuplaşmaya itilip çatıştırıldığı, resmî rakamlara göre beşbin beşyüz, gerçek tespitlere göre on binden fazla insanın katledilmesine göz yumulduğu, altıyüz bin kişiye işkence edildiği 12 Eylül darbesini ve darbecilerini koruyup kollayan Anayasa’nın Geçici 15. maddesinin değiştirilmedi.

Başbakan’ın muhalefetten gelen, darbe dönemi tasarrufların ve darbecilerin yargılanmasını “sulu şaka” görmesiyle, 12 Eylül’ün hesâba çekilmesi bir başka bahara kaldı. “11 Eylül günü akan kanın nasıl 12 Eylül günü durduğu”nun hesâbı sorulamadı.

Dileriz, yeni dönemde 12 Eylül darbesiyle ve darbecileriyle hesaplaşılır. 12 Eylül darbesi lideri Evren Paşa’nın “emir subayı” 28 Şubat postmodern darbesi mimarı Çevik Bir’in “Ergenekon soruşturması” verdiği ifâdenin arkası gelir; bütün darbeciler ve postmodern darbeciler yargılanır. Ve dileriz, iktidar partisinde ufaktan başlayan “yandan çark” dönüşler akim kalır; en azından yargının AB standartlarına ulaşmasına ve sivil demokratik otoritenin tesisinde önemli olan son yasadan yine vazgeçilmez.

Bir defa daha Türkiye’nin gerçek gündeminden cayılmaz…

02.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.07.2009) - Tribünlere oynama taktiği…

  (30.06.2009) - 'Gladyo'dan 'Ergenekon'a bütün darbeler ve darbe sanıkları…

  (29.06.2009) - “Pinoche zihniyeti” yargılanmalı…

  (27.06.2009) - “Belge” anaforunda darbecilerin yargılanması

  (26.06.2009) - Darbelerin yargılanması ve yeni anayasa…

  (24.06.2009) - Ankara’nın demokratikleşme tezadı

  (23.06.2009) - Çare demokratik anayasa…

  (22.06.2009) - “Belge” bir fırsat…

  (21.06.2009) - ‘Gizli belge’ gerçeği...

  (19.06.2009) - "Belge"siz demokrasi ve gerçek gündem...

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.