21 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

‘Gizli belge’ gerçeği...


A+ | A-

Ankara’da “gizli belge” tartışmaları devam ediyor. Genelkurmay’ın “belge”ye sahip çıkmaması ve Genelkurmay Başkanı’nın bu husustaki soruları dahi “hakaret” sayması, birçok istifhamları beraberinde getiriyor.

Ancak sözkonusu “irtica ile mücadele belgesi”nin altında sıra ve sayı numarası olmayışından, imza yerinde unvanın yazılış biçimine ve ayrı iki nüshada farklı imzaların atılmasına kadar birçok hususun TSK’nin formatına uymaması, “belge”nin kurumsal olarak hazırlandığına dair şüpheleri arttırıyor.

Uzmanlar, hiçbir askerî belgede bu tarzda bir imzanın kullanılmadığını, yalnızca tek imza ile hiçbir belgenin düzenlenmeyeceğini belirtiyorlar.

“Belgenin ofisinde yakalandığı şahıs”ın baştan beri böyle bir belgenin başkaları tarafından bırakıldığı iddiası bir yana. “Belge”de doğrudan iktidar partisinin bir “dinî cemaat”le birlikte hedef alınması ve askerlerin aleyhinde yorumlanacak amatörce saldırılarla dolu bayağı ve çalakalem yazılması dikkat çekici.

Bu meyanda, belgede kullanılan üslûp da enteresan. “Bunu dediretecek çalışmalar yapılacak”, “televizyonlara çıkarak tahrik olmuş gibi konuşulacak”, “FG’ci maskesi altında” gibi ifâdeler, doğrusu sırıtıyor. “Belge”yi dikte edenlerin “belge” ile yaptıklarını “kara propaganda” olarak nitelemeleri ve kendi cümleleriyle “bilgi kirliliği meydana getirmek”ten bahsetmeleri de bu konudaki tereddütleri arttırıyor…

“BELGE”, ÖNEMLİ BİR PLÂNIN PARÇASI

Bütün bunlar her ne kadar “belge”nin kurumsal olarak hazırlanmadığını gösterse de, kurum içinde birilerinin haberli-habersiz tertiplenmediğinin yeterli delili olamıyor. Zira Ergenekon iddianâmesine de giren “andıç”larda, “darbe günleri”nde, “darbe ortamını hazırlama notları”nda belli bir grubun işgüzârlığı ortada.

Emir ve komuta zinciri içinde yapılan darbe ve müdahâlelerin yanısına tıpkı 28 Şubat “postmodern darbe” sürecinde olduğu gibi “yasa dışı” ve “sistem hârici” yapılanmalar ve “darbe teşebbüsleri”, “irtica ile mücadele eylem plânları” yakın tarihin kara lekeleri…

Genelkurmay Başkanlığı’nın kriminal incelemesi ve soruşturması sürüyor. “Belge”nin acemice hazırlanması, “uydurma” olduğuna dair şüpheleri akla getirse de şüphesiz herşey, araştırma sonucu belli olacak.

Lâkin nereden bakılırsa bakılsın “belge”nin önemli bir plânın parçası ve “komplo” amaçlı olduğu anlaşılıyor.

“İrtica belgesi”, bir başka çarpıcı durumu da ortaya çıkarıyor. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde gündeme gelen ve peşindeki 22 Temmuz seçimlerinde iktidar partisi AKP’ye en az yüzde 15 oy getirmekle “siyasî avantaj” sağladığı tesbit edilen 27 Nisan gece yarısı “e bildiri”yi, dönemin Genelkurmay Başkanı bizzat kaleme aldığını anlatmıştı.

Fakat bu defa durum değişik gibi gözüküyor. Genelkurmay sahip çıkmadığı ve kabul etmediği gibi, olayın bütün yönleriyle araştırıldığı; kurumun içinden hazırlanması halinde “hesap sorulacağı” ve fâillerinin cezalandırılacağı Genelkurmay Başkanı’nınca peşinen dile getiriliyor.

SORU İŞÂRETLERİ ÇOĞALIYOR

Bu arada şimdiye kadar ki “emuhtıra” ve benzerî “andıç” ve “darbe” günlüklerine uzun süre sessiz kalan ve “cevap” vermeyen siyasî iktidarın, daha ilk günde “belge”yi gündemine alması da “anlamlı”. Başbakan’ın partisinin il kongresinde “bize yönelik çabalara sessiz kalamayız” deyip, parti yetkililerinin savcılığa başvurması da bir ilk…

İlginç olan, “irtica belgesi”nin tıpkı gece yarısı yayınlanan “ebildiri” gibi AKP’yi bir defa daha “mağdur” gösterme ve bu “mağduriyet” üzerinden siyasî rant elde etme taktiğine âlet edileceği izlenimi vermesi. Başbakan Yardımcısı ve hükûmet sözcüsü Cemil Çicek’in, “AKP olarak belgenin mağduruyuz” demesi bunun belirtisi…

“Belge”nin “gerçek” mi ya da “sahte” mi olduğu elbette anlaşılacak. Ne var ki birilerinin “belge” üzerinden amaçladıkları kargaşaya giriliyor. “İrtica belgesi”nin kaynağı ne olursa olsun, belli ki diğer taraftan birileri bunu Türkiye’nin gerçek gündemini değiştirme ve saptırmada istimal etme peşinde. Gündemin başına oturtulan “belge” gürültüsünde Türkiye’nin birçok önemli meselesi ve gerçek gündemi gündem dışına itiliyor.

Ekonomik kriz, Türkiye’nin AB ve demokratikleşme sürecindeki tıkanmanın aşılmaması, Ermenistan’la belirlenen “yol haritası”nın çıkmaza girmesi, Cumhurbaşkanı’nın “büyük ve tarihî fırsat” iddiasıyla ortaya attığı “terör sorunu”nun yüzüstü kalması, Deniz Feneri dâvâsı ve mayından temizlenmiş toprakların 44 yıla varan süre ile yabancı firmalara kullandırılmasını içine alan “mayın ihâle tasarısı”nın bu gürültü içinde Köşk’te imzalanması. Bütün bunlar “belge”yle gölgeleniyor…

Daha da vâhimi, “belge”nin bazılarınca, ülkeyi yine “laikantilaik” gibi taraflara bölmekle kamplaşma ve kutuplaşmayla Türkiye’yi kaosa sürükleyip karıştırmak, birilerine siyasî rant sağlamak ve özellikle Ankara’yı AB ve demokratikleşme çabalarından uzaklaştırmak için kullanıldığına dair soru işâretleri gittikçe çoğalıyor…

Belge “gerçek” de, “sahte” de çıksa; bu gerçek…

21.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.06.2009) - "Belge"siz demokrasi ve gerçek gündem...

  (18.06.2009) - “Yasaklı” yaz Kur’ân kursları (2)

  (17.06.2009) - “Yasaklı” yaz Kur’ân kursları (1)

  (16.06.2009) - Çarpık ve yasaklı “sınav sistemi”

  (14.06.2009) - Çevre tahribatı felâketi…

  (13.06.2009) - Büyük tehdit; toplumsal cinnet ve cinâyet…

  (11.06.2009) - AKP’nin İsrail’le işbirliği karnesi…

  (10.06.2009) - İstifhamlar cevaplanmalı…

  (09.06.2009) - “Hariç hesabına geçen” politikalar…

  (08.06.2009) - Ve “mayınlı yasa”nın akıbeti

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.