23 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Çare demokratik anayasa…


A+ | A-

“Gizli belge” tartışmaları, Türkiye’de hep ötelenen demokratikleşme ve “yeni anayasa” tartışmalarını gündeme getirdi. Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en baş engelin, geniş bir meşruiyet zemininden yoksun “12 Eylül darbe anayasası” olduğu bir defa daha te’yid edildi.

Doğrusu daha evvel “dibâce”sindeki ihtilâlin “milletin çağrısıyla yapıldığı” garâbeti çıkarılsa da hâlâ ilk paragrafında, ölümünden 71 yıl sonra “ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve onun inkılâp ve ilkeleri doğrultusunda” cümlesiyle başlayan ve “hiçbir faaliyetin Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliği karşısında koruma göremeyeceği” açık açık yazılan “başlangıç”la başlayan bir “anayasa” ile demokratikleşmenin olamayacağı ortada.

Aslında kişi ideolojisinin tartışmasız dogma olarak “referans” alındığı bir anayasanın daha baştan “millet irâdesinin mutlak üstünlüğü”nden, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu”ndan, “hürriyetçi demokrasinin icâplarıyla belirlenmiş hukuk düzeni”nden dem vurması, bir komedi. Gerçekten Dr. Theo Sommer’in tespitiyle, “Kişiye tapma ve ‘ölümsüz önder, eşsiz kahraman’ gibi tumturaklı açıklamaların anayasa metnine kadar girdiği” hangi demokratik anayasa var? “Devlet kurucusunun ibâdet şeklinde sunulan özdeyişlerinin ve ruhu öldüren ideolojinin okul kitaplarında yer aldığı” ve âdeta “kişiyi ilâhlaştıran nitelemeler”e hangi demokratik ülkede rastlanır? (Die Zeit, Atatürk Devrimleri, Kemalizmin Dünü, Bugünü ve Yarını, 138-142)

HÂLÂ DARBECİLER

KORUNUP KOLLANIYOR

Şu anayasaya bakın; “yasama yetkisi Türk milleti adına TBMM’nindir, bu yetki devredilemez” denilen ve “egemenliğin kullanılmasının hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacağı”nın belirtildiği 7. maddesinden önceki “egemenlik” maddesinde, “Egemenlik kayıtsız – şartsız milletindir” cümlesinin peşine “milletin egemenliği yetkili organlar eliyle kullanır” çelişkisi ardı ardına duruyor.

“İnkılâp kanunlarının korunması” başlığı altında “harf inkılâbı”ndan, kadük “şapka iktisaı”ndan, “tekke ve zâviyelerle türbelerin seddine ve türbadarlıklar ile bir takım unvanların (bey, paşa, efendi) men (yasaklanması) ve ilgâsına (kaldırıldığına) dair “devrim kanunları”, yine bu anayasanın 174. maddesinde koruma ve kollama altında.

Üstelik “Cumhuriyetin laiklik niteliğini koruma amacının güdüldüğü” belirtilen sözkonusu “devrim kanunlarındaki hükümler”in “Anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamayacağı ve yorumlanamayacağı(!)” kaydı maddenin başına konulmuş.

Keza silâh zoruyla millet irâdesinin temsilcisi Meclisi kapatıp, meşru hükûmeti deviren ve anayasayı ilgâ eden 12 Eylül darbesini dayatan darbecileri ve darbe tasarruflarını koruyup kollayan maddeler hâlâ yürürlükte.

İhtilâlcilerin oluşturduğu “Millî Güvenlik Konseyinin, bu Konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükûmetlerin, (atadığı) Danışma Meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz” denilen anayasanın “geçici 15. maddesi” 29 yıldır kaldırılmış değil, uygulanıyor…

Anayasa değişikliği bir tarafa, “Ergenekon iddianâmesi”nde yer alan “darbe günlükleri”, “andıçlar” ve “gizli belegeler”le gündeme gelen ve her defasında darbelere ve demokrasiye müdahâlelerine “gerekçe” gösterilen “Silâhlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır” şeklindeki “TSK İç Hizmet Kanunu”nun 35. maddesi bile düzeltilmemiş…

Gelinen noktada “gizli belge” tartışmaları ortasında Başbakan partisinin İzmir il kongresinde, “TBMM’yi millet irâdesi dışında hiçbir güç yönlendiremez” diyor; altı buçuk yıldır demokratik kültürün Türkiye’ye yerleşmesi için samimi mücadele ettiklerini ve demokrasinin kalitesini arttırma gayreti içinde olduklarını iddia ediyor; lâkin ciddî bir gayret görülmüyor. “Milletin irâdesi üstünde hiçbir güç, hiçbir vesâyet yoktur” diye konuşuyor; fakat “vesâyetli demokrasi” devam ediyor…

Bilindiği gibi daha önce “yeni anayasa”yı rafa kaldırıp sivil toplum kuruluşlarına havale ettiklerini Başbakan Yardımcısı ve Hükûmet Sözcüsü Cemil Çiçek bizzat açıklamıştı. Devamında, 20-30 madde olarak hazırlanan “mini paket”in “açık indirim”le 10 maddeye kadar düşürülüp “mini mini paket”e dönüştürüldüğü duyurulmuştu…

Ne var ki, bugüne kadar, 16 kez değişen, 70 maddesi değiştirilen ve “yamalı bohça”ya dönüşen anayasanın bu tür yamalarla düzeltilmeyeceği ve sistemin demokratikleşmeyeceğini iktidar partisi mensupları da ikrar ediyorlar.

Buna rağmen, anlaşılmaz bir demokratik irâde zafiyetiyle, yedi yıldır her seçim öncesinde meydanlarda ve hükûmet programında söz verdiği halde, “yeni anayasa”yı rafa kaldıran ve birkaç “mini paketler”e indirgeyen AKP iktidarı, sözkonusu temel düzenlemeleri peşinen gündem dışı bırakıyor.

AKP iktidarı, “gizli belge” ve demokrasi dışı müdahâlelerden samimî şikâyetçi ise, öncelikle toplumsal uzlaşma ile yeni bir anayasa yapmalı. Yoksa Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk’un ifâdesiyle hâlâ “aslı” bulunmayan belge üzerinde “boşuna nefes tüketilmesi” bir işe yaramaz…

23.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.06.2009) - “Belge” bir fırsat…

  (21.06.2009) - ‘Gizli belge’ gerçeği...

  (19.06.2009) - "Belge"siz demokrasi ve gerçek gündem...

  (18.06.2009) - “Yasaklı” yaz Kur’ân kursları (2)

  (17.06.2009) - “Yasaklı” yaz Kur’ân kursları (1)

  (16.06.2009) - Çarpık ve yasaklı “sınav sistemi”

  (14.06.2009) - Çevre tahribatı felâketi…

  (13.06.2009) - Büyük tehdit; toplumsal cinnet ve cinâyet…

  (11.06.2009) - AKP’nin İsrail’le işbirliği karnesi…

  (10.06.2009) - İstifhamlar cevaplanmalı…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.