30 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Halil USLU

Liseli gençler ve zararlı alışkanlıklar


A+ | A-

Hadisât-ı âlemdeki zararlı alışkanlıkların gençlerimizi nasıl tarümâr ettiğini gördükçe, bu hususta azamî çalışmanın ve her kapıyı çalmanın lüzûmiyetini hissetmemek mümkün değil. Uzun zaman diliminde birçok konferansımızı bu mânâda vermeye çalıştık. Zararlı alışkanlıklar, zararlı sineklerin bataklığıdır. Zararlı alışkanlıklardan uzaklaştıkça veya başta gençler olarak insanlık kurtuldukça, bataklık kurur ve kuruyacaktır.

Geçtiğimiz hafta içinde Van’da valilik kanalı ile ve vefakâr kardeşim Ramazan Çelik, Millî Eğitim Müdürümüz A. İ. Sayılır ve eğitimci İ. Öngel Beylerin büyük gayretleriyle “Vali Haydar Bey, Anadolu Öğretmen ve Abdurrahman Gazi” liselerindeki konferans salonlarında liseli kardeşlerimize verdiğim bu mânâdaki konferanslarımın birinde, sorulan suâle verdiğim cevapta dediğim gibi: “Bu okulunuza talebeler kayıt yapmaz ve gelmezlerse burada tedrisat ve eğitim biter. İşte aynen bunun gibi, Türkiye’de sigara içen 25 milyon ve alkolle ilgisi olanlar, Tekel ürünlerini almaz iseler, o vakit Tekel tesisleri ve imalathaneleri kendiliğinden kapanacaktır.”

Büyük insanlar, yaşadığı vatan parçasında, ailesinin, milletinin ve vatanın her ferdinin büyük tehlikelerden azade olması ve emin kalması için, fikirler sunan, projeler yapan ve tedbirler alandır. Bu vasıfta büyük insanlardan ve münevver şahsiyetlerden Bediüzzaman Said Nursî, Prof. Mazhar Osman, Prof. Fahreddin Kerim Gökay, Prof. Süheyl Ünver, Prof. İsmail Hakkı İzmirli, Dr. Şükrü Hazım, Gazeteci Eşref Edip Fergan, Hamidullah Suphi Tanrıöver, Dr. Tevfik Rüştü Aras, Dr. Hacı Emin Paşa, Şeyhülislâm Haydarizade İbrahim Efendi, 1920 yıllarında İstanbul’un İngilizler tarafından muhasarasında onlarla mücadele ederken, ayrı bir büyük tehlike için biraraya gelir ve 5 Mart 1920 tarihinde “Hilâl-ı Ahdar” adı altında bugünkü anlamda Yeşilay Cemiyeti’ni kurar ve icraata geçerler.

Rahmet-i Rahman’a kavuşan bu büyük zatların, zaman seyli içinde ne kadar haklı olduklarını, her gün mantar gibi ortaya çıkan belgeler, gelişmeler, müthiş anketler ve polisiye hadiseler ortaya koymaktadır. Üniversitelerin, bakanlıkların, sağlık kuruluşlarının ve medyanın ardı ardına yaptığı anketler “büyük tehlike”yi ortaya koymaktadır. Bir anket sonuçlarına göre, Türkiye “sigara, alkol ve her nev'î uyuşturucu”dan dolayı yılda, Çanakkale Savaşında şehit olan 250 bin küsur mübarek ecdadımızdan fazla zayiat veriyor.

Ayrıca israf yükünün önü açık. Çok belediyelerin tek ekmek fiyatı, 20 kuruş. Ortalama bir paket sigara 2 lira. Günde bir paket sigara karşılığı, 10 ekmek, ayda 300 ekmek yapıyor, yani sokağa ve havaya atılıyor. Türkiye’de tesbitlere göre 25 milyon kişi sigara içiyor. En düşük fiyatlı bir paket sigara 10 ekmek; 25 milyon kişinin sigara tutarı karşılığı asgarî 9 milyar ekmek tutuyor. 4 milyon yoksulun yaşadığı Türkiye’de...

Ayrı bir ankette, bundan önceki Sağlık Bakanlığı’nca 24 ilde yapılan bir anketin sonucunda; lise 2. sınıf 18.500 kız ve erkek talebenin yüzde 22’si devamlı sigara içmekte, yüzde 17’si alkol kullanmakta ve yüzde 3 ilâ 4 civarı uyuşturucu haplar kullanmakta olduğu tesbit edilmiştir. Okuyan 20 milyon gencimiz var, hesabını siz yapın…

TBMM’nin 7.11.1996 tarihinde çıkardığı 4207 sayılı yasa (tütün mamulleriyle mücadele) alkışlanacak karar. TBMM tarafından 2008 yılı itibarıyla bu kanuna yeni ilâveler yapılarak AB standartlarına göre 5727 sayılı yasa yapıldı ve yapanlardan da Allah razı olsun. Çünkü Temmuz 2009 itibarıyla kapalı yerlerin tamamında yasaklandı. Beklentimiz; çıkarılan ve israf âyetinin ışığı altında hayata geçen bu yasaya hepimizin bütün himmetimizle sahip çıkmamızdır.

Türkiye’de 90 bini aşkın dernek, 2 bin STK, 10 bin vakıf, 70 bin ilköğretim, lise ve dengi okullarda, 600 bin öğretmen, 94 devlet ve 17 vakıf üniversitesinde 70 bin öğretim üyesi ve yazılı, görsel basın, bahsi geçen “zararlı alışkanlıklar” için mücadele etmeleri elzemdir. Van’daki liseli gençlere “belge ve dokümanlarla” muhatap olmamızda bize çok yardımları dokunan bütün zevâta, en kalbî duâlarımı ve tebriklerimi sunuyorum. Keşke bütün okullarda ve 524 cezaevinde on binlere bu nev'î konferanslar verse idik!

30.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.10.2009) - Yakinî paket

  (16.10.2009) - Bediüzzaman’ın istediği ve geç kalışımız

  (09.10.2009) - Açılımda Said Nursî

  (02.10.2009) - UNESCO ve Bediüzzaman

  (25.09.2009) - Hillary Clinton’ın yeni beyanı

  (18.09.2009) - Nevşehir, Kayseri ve Cezaevi konferansı

  (11.09.2009) - Lokman Yaylası’ndan Asr-ı Saadet’e

  (04.09.2009) - Milliyetimiz bir vücuttur

  (28.08.2009) - Açılım paketine arzuhâlimdir

  (21.08.2009) - Bir vefat, bir düğün

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.