23 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Halil USLU

Yakinî paket


A+ | A-

İki haftadır, gözlerimi açtığım serhat şehrimiz aziz Van’dayım. Anadolu liselerinde 4207 sayılı yasa mu'cibince ‘meccânen’ konferanslar verdim. Mahallî Merkür TV’de açılım paketi, çıkış yolları, mânevî birlik ve yörenin dertlerine yakini takip mânâsında, program yapımcısı ilâhiyatçı Nureddin Beyin suâllerine, Van ilimizde 18 yıl kalmış olan ve bu coğrafyanın insanı hakkında eserler yazmış bulunan Hz. Bediüzzaman’ın tesbitlerinden kesitler takdim ettik ve ayrıca yeğenimin aşiret usûlü düğününe katılan yüzlerce bay ve bayana açık alanda hitap ettik. Yeni ve eski can dostlarına ziyaretlerde bulunduk.

Yakini paketin anlaşılması için iki müşahhas örnek takdim etmek istiyorum. Birincisi, maziden gelen can kardeşimiz Ö. Türkmenoğlu diyor ki: “Son dönemlerde Van ilimizin köylerine Hz. Bediüzzaman Said Nursî’nin Tarihçe-i Hayat eserinden 8 bin adet dağıttık. Halk Hz. Üstad’ı tanıdıkça vatanına daha çok sahip çıkmakta ve kardeşliğin tesisine çalışmaktadır. Bir köyde 15 yıl önce hediye edilen Hz. Bediüzzaman’ın ‘Asa-yı Musa’ isimli eserini, 15 yıl sonra köy odasından alıp okuyan bir kişi, hayretlerini gizleyemez, çocuklarının bu eserle kurtulacaklarını söyler ve eğitimcilere ricada bulunur.”

Yine kadim dostumuz K. Koyuncu Hoca, taziyeler için gittiği Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde Risâle-i Nur’dan yaptığı okumalar ve aktardığı bahislerden sonra, yöre halkı tarafından bu eserlere teveccüh edildiğini, birkaç takım Külliyat götürdüğünü ve istediklerini beyan ettiler. Yine müderris ve muhakkik bir âlim olan H. Çelik Hocamız, kendi talebelerine verdiği tedrisât yerinde İşârâtü’l-İ’câz eseri üzerine yaptığımız sohbette verdiği örnekte hâdisât-ı âlemin ve âlem-i İslâmın, sorularına ancak bu Nurlarla cevap bulacağını ifade ettiler.

Yeğenimin düğününde, çeşitli görüşlere sahip hemşehrilerime açık alandaki hitabımda, en büyük rehberimiz Hz. Muhammed (asm) Efendimiz başta olmak üzere Bediüzzaman Hazretlerinden, Mevlânâ Hazretlerinden Şah-ı Geylânî Hazretlerine kadar bahsettik ve örnekler sunduk. Çadır altındaki misafirlerden tâ çevre evlerin pencerelerine çıkan mahalle sakinlerine kadar olan teveccühün bana verdiği ders şudur: Bu ahaliye ve bu yöreye ancak ferdan ferdâ, İslâmiyeti ve Efendimizin (asm) hayatını, her şekliyle, yılmadan usanmadan anlatmalı ve ayaklarına gidilmelidir.

Van caddelerinde yakınlarımla yürüdük. Yıllarca İman ve Nur hizmetinde büyük imzalar attığımız bu yöremizdeki bazı kişiler yolumuzu keserek, iki gün önce Merkür TV’deki yöre ile ilgili konuşmamızdan dolayı tebrik ettiler ve kucakladılar. Bunlar da gösterdi ki; anarşizmi durduracak, Allah’a iman ve Efendimizin (asm) yoludur. Çünkü yağ bozulunca zehir olur, yenilmez; insan yağa benzer, bozulunca anarşist olur, çılgın olur, akıl ve kalp hâkimiyeti yoktur.

1940’lı yıllarda Hz. Bediüzzaman, der ki: “..Bu vatan, bu millet ve bu vatandaki ehl-i hükûmet, ne şekilde olursa olsun, Risâle-i Nur’a eşedd-i ihtiyaç ile muhtaçtırlar. Değil korkmak veyahut adâvet etmek, en dinsizleri de onun dindarâne, hakperestane düsturlarına taraftar olmak gerektir. Meğer ki, bütün bütün millete, vatana, hâkimiyet-i İslâmiyeye hıyanet ola. Çünkü, bu milletin ve bu vatanın hayat-ı içtimâîyesini anarşîlikten kurtarmak ve büyük tehlikelerden halâs etmek için, beş esas lâzımdır ve zarûridir: Birincisi merhamet, ikincisi hürmet, üçüncüsü emniyet, dördüncüsü haram-helâlı bilip haramdan çekinmek, beşincisi serseriliği bırakıp itaat etmektir. İşte, Risâle-i Nur, hayat-ı içtimâîyeye baktığı vakit, bu beş esası temin edip, asayişin temel taşını tesbit ve temin eder. Risâle-i Nur’a ilişenler kat’iyen bilsinler ki; onların ilişmesi, anarşîlik hesabına, vatan ve millet ve asayişe düşmanlıktır.” 1

Yakın paketin mânâsı da, özü de budur. Ülkenin başında olanların âcilen bu çıkış yolunu bu cihetle hayata geçirmeleri lâzımdır. Başka yollar ve tavizler tekrar çıkmaza sokar.

Dipnot:

1- Tarihçe-i Hayat, Kastamonu, s. 273, B. S. Nursî.

23.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.10.2009) - Bediüzzaman’ın istediği ve geç kalışımız

  (09.10.2009) - Açılımda Said Nursî

  (02.10.2009) - UNESCO ve Bediüzzaman

  (25.09.2009) - Hillary Clinton’ın yeni beyanı

  (18.09.2009) - Nevşehir, Kayseri ve Cezaevi konferansı

  (11.09.2009) - Lokman Yaylası’ndan Asr-ı Saadet’e

  (04.09.2009) - Milliyetimiz bir vücuttur

  (28.08.2009) - Açılım paketine arzuhâlimdir

  (21.08.2009) - Bir vefat, bir düğün

  (14.08.2009) - Çobanlıktan peygamberliğe

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.