29 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehtap YILDIRIM

Nerede cumhuriyetim?


A+ | A-

Her 29 Ekim geldiğinde “Nerede cumhuriyetim?” diye sormadan edemem. İhtişamlı, gösterişten ibaret fakat cumhuriyetten uzak tören manzaraları beni ürkütür. Canım sıkılır. Tören için trafiğe kapatılan yollar, saatlerce televizyonlarda yapılan canlı yayınlar, cumhuriyetimizin bütün yurtta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ve dış temsilciliklerimizde coşku ile kutlandığı söylemleri, devlet büyükleri ve askerî erkânın şeref localarında askerî birlikleri selâmlamaları…

Cumhuriyet böyle büyük bir coşku ile kutlanırken (!) vatandaşlarımıza bakıyorum, hiç de cumhuriyetin nimetlerinden faydalanamadıklarını görüyorum.

Cumhuriyet demek halkın refahı, saadeti, kendi iradesini ortaya koyarak kendi idaresini kendisi yapması idi. Cumhuriyet, medeniyetti, kalkınmaydı. Yeni fikirlere açık olmak, yeni düşünceler üretmek, bilim ve teknolojide durmadan ilerleme kaydetmekti. Cumhuriyet, özgürlük demekti.

Cumhuriyetimize bakıyorum, halkımızın bu ihtiyaçlarını karşılamıyor. İnsanlar hak ettikleri özgürlüklerini elde edemiyorlar. Kanunlar bireyi korumak yerine, devletin katı kurallarını korumak için işletiliyor. Anayasayı darbeciler hazırlıyor, halka zorla kabul ettiriyorlar. İhtilâl anayasası ile cumhuriyet idare ediliyor. Ondan sonra da durumdan vazife çıkaran hâkim güçler, cumhuriyeti korumak ve kollamak adına hak ve özgürlükleri istedikleri gibi sınırlıyor.

Bugün cumhuriyetimiz bu haldeyse, hükümet çeşitli “açılım” arayışlarıyla, açılan gedikleri kapatma çabasındaysa bu cumhuriyetin temellerinde ciddî hatalar yapılmış demektir. Cumhuriyetin varlığını bu şekilde sürdüremeyeceğini Bediüzzaman Hazretleri tâ en baştan görmüş ve cumhuriyetin kurucu idarecilerini “Şu inkılâb-ı azimin temel taşları sağlam gerek” diye uyarmıştır. “Mânasız isim ve resimden ibaret” olan cumhuriyet yerine “hakikat-i adaleti ve hürriyet-i şeriyeyi taşıyan mânâ-yı dindar cumhuriyet”in tesis edilmesini istemiştir. Cumhuriyetin temellerini ise şöyle sıralamıştır: “Adalet, meşveret ve kanunda inhisâr-ı kuvvet.”

Bizim cumhuriyetimizin temellerinde ise; adalet yerine haksızlık, meşveret yerine belli bir zümrenin istibdadı, kanun kuvveti yerine ise kuvvetlilerin kanunu hüküm sürüyor.

Şimdi cumhuriyetimin resmî geçitlerdeki resmini seyretmek istemezdim. Cumhuriyetimi gerçekten yaşamak ve kutlamak isterdim. “Cumhuriyet caddesi”, “cumhuriyet sokak”, “cumhuriyet bulvarı” gibi sadece sokak ve caddelere verilen ismiyle değil cismiyle de hemhâl olmak isterdim. Bu cadde ve meydanlarda insanlar özgürce kendi kılık kıyafetiyle bulunabilsin, kendi dilini konuşabilsin, kendi kültürünü yaşayabilsin isterdim.

Cumhuriyetin okullarında başörtülü kız öğrenciler de okuyabilsin, cumhuriyet çocuklarının dinî vecibelerini yerine getirebilmeleri için okullarda mescitler açılsın, erkek öğrencilerin Cuma namazına gitmeleri için Cuma vaktinde tatil olsun veya izin verilsin, askerî törenlerde başörtülü cumhuriyetçi anneler evlâtları, ciğerpârelerini tel örgüler arkasından gözü yaşlı seyretmek zorunda kalmasın isterdim.

Halkımın bütün bu hak ve özgürlükleri iâde edilmediği sürece, ben her 29 Ekim’de cumhuriyetimizin resimden ibaret resmî geçitini seyrederken bunları düşüneceğim. Ve yine soracağım “Nerede cumhuriyetim?” diye.

29.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.10.2009) - Hizmet, himmet ister

  (09.10.2009) - Saraylar ve zindanlar

  (23.08.2009) - Gençlik, ümitvâr olmalı

  (08.08.2009) - Batınî güzellik

  (24.06.2009) - Nun dili

  (17.06.2009) - Tatili fırsata dönüştürmek

  (27.05.2009) - Hayatın fiyatı

  (21.05.2009) - Kelebeğin dâvâsı

  (06.05.2009) - Zengin olmanın yolu

  (26.04.2009) - Bahar çiçekleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.