06 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Dertleri de dağıtalım


A+ | A-

Dünya ülkeleri ‘küresel ekonomik kriz’i en az zararla geride bırakmanın hesabını yaparken, bu işin çok da kolay olmayacağı anlaşılıyor. Bazı ‘kriz kâhinleri’ ikinci bir krizin kapıda olduğunu bile söylüyorlar. Bir krizden çıkmadan, ikinci bir krize yakalanma ihtimali en başta fakir ülkeleri düşündüyor.

Türkiye, pek çok ülkeye göre daha iyi durumdayken, içten içe bünyeyi kemiren bir hastalığın da farkına varmak mecburiyetinde. Bu hastalık ‘domuz gribi’nden daha öldürücü olduğu halde nedense pek de dikkate alınmıyor. Türkiye’nin temellerini kemiren bu hastalık; ‘gelir dağılımındaki adaletsizlik’ten başkası değil.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin hazırladığı ‘’Gelir Dağılımının İyileştirilmesi Sorunu ve Politikalar’’ konulu rapora göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en bozuk olduğu üçüncü ülke durumundaymış. (AA, 4 Aralık 2009)

Rapora göre, Türkiye’de halen en düşük gelire sahip 14 milyon kişi, toplam gelirin yalnızca yüzde 6,1’ini alıyor. Buna karşılık en yüksek gelirli 14 milyon kişi ise toplam gelirin yüzde 44,4’üne sahip.

Bu tablo Türkiye’de en düşük gelirli grup ile en yüksek gelirli grup arasında yaklaşık 7,3 kat fark bulunduğu ortaya koyarken, uluslararası bilim çevrelerine göre, bu farkın 8 kat olması durumunda ülkede sosyal patlamalar yaşanabilir.

Türkiye’deki yoksulluk aranı da çok yüksek. Danimarka’da nüfusun yalnızca yüzde 2,1’i, Norveç’te yüzde 2,9’u, İsveç’te yüzde 3,2’si, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 5,6’sı, Almanya’da yüzde 10,4’ü Yeni Zelanda’da 13,6’sının yoksulluk sınırının altında olduğu açıklanırken, bu rakamın Türkiye’de yüzde 17,11 olması dikkat çekiyor.

Bu tabloyu savunmak mümkün mü? Savunmak mümkün olmadığı gibi, vaktimizi ‘suçlu’ aramakla da geçiremeyiz. Bu tablo sadece bir kişinin ya da bir hükumetin değil; hepimizin sorumlu olduğu bir tablodur. Yapılması gereken şey, bu tablonun Türkiye’ye yakışmadığını kabul edip; yakışan tabloya ulaşmak için gayret göstermek olmalıdır.

“Tasada ve kıvançta bir olmayı” gerçekleştirebilsek, pek çok sıkıntıyı da geride bırakabiliriz. Aslında Türkiye maddî anlamda da kendisine yetebilecek imkânlara sahip. Tarım, hayvancılık ve sanayi alanında atılabilecek bazı adımlarla bu hedefe ulaşılabilir. Küçük adımlar atmayı düşünmediğimiz için, koşmayı da başaramıyoruz.

Gelir dağılımındaki adaletsizlik konusu önümüzdeki yılların en birinci gündem maddesi olmak durumunda. Türkiye’yi idare etmeye talip olanlar bu konuda yapmayı düşündükleri projeleri millete anlatıp ve çarelerni sıralamak mecburiyetindedir. Bu yönde yeni adımlar atmadan hamasetle, “Biz her şeyi yararız” diyerek bir yere varmamız mümkün değil.

Fert fert hepimizin ve ülke olarak da Türkiye’nin çok dertleri var. Bu dertleri paylaşmayı başarabilirsek, gelir dağılımındaki adaletsizliği de sona erdirebiliriz. Fikirleri dağıtmak yerine, dertleri dağıtmayı düşünelim...

06.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.12.2009) - Başarıya ceza âdetten midir?

  (04.12.2009) - Minareler daha da yükselecek

  (03.12.2009) - Habur notları

  (01.12.2009) - Dünyayı mı kurtarmalı insanı mı?

  (30.11.2009) - Kurban olayım size!

  (29.11.2009) - “Fitne”cinin endişesi!

  (28.11.2009) - Memleket meselesi

  (27.11.2009) - Bayramın tadını kaçırmayın!

  (26.11.2009) - Kitaptan vazgeçmeyelim

  (25.11.2009) - Korkutan uçurum kapanmalı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl