05 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Vehbi HORASANLI

Dubai Emirliğinin çöküşü ve sebepleri


A+ | A-

Bayramdan önce yaklaşık 60 milyar dolar civarında olan borcunu ödeyemeyeceğini söyleyen Dubai Emirliği yeni bir finansal krizin ilk sinyalini verdi. Emirliğin sahibi olduğu Dubai World Şirketi borçlarının ertelenmesini isteyince ABD, Asya ve Avrupa borsaları, kayıplar vermiş bir çok ülke ticarî yönden riskli bir duruma düşmüştü.

Kriz şimdilik durulmuş gibi görünse de bu ülkeye borç vermiş özellikle İngiltere gibi ülkelerin geleceği kararmış durumda. Gelecek konusunda iktisatçılar birbirinden farklı açıklamalar yapadursunlar olaya farklı bir noktadan yaklaşılması gerektiğine inanıyorum. Evet, belki de hiç değinilmeyen bu iflâsın sebepleri üzerinde bir parça durmak istiyorum. Neden böyle bir kriz patlak verdi?

Sorunun cevabını yüz yıl öncesinden Bediüzzaman veriyor. Münâzarât isimli eserinde Osmanlı Devletinin ve hassaten Müslümanların neden zenginlikten fakirliğe düştüğünü izah ederken “Biz, gayritabiî (tabiî olmayan, olağandışı) ve tembelliğe müsait ve gururu okşayan imaret maişetine el atıp belâmızı bulduk” demiştir.

Peki nedir bu imaret maişeti?

İmaret; kelime karşılığı olarak mamur etme anlamına gelir. Saraylar, köşkler inşa etmek, insanların gıpta ile bakacağı lüks evler yapmak imaret kavramının içindedir. İmaret maişeti ise geçimini imaret işi yaparak sağlamak anlamına gelmektedir. Bediüzzaman’a göre “... imarete giren yalnız hamiyet ve hizmet için girmelidir” Aksi takdirde maişet ve menfaat için girdiği takdirde bir nev'î çingenelik ederler.

Tarihimizi dikkatli bir şekilde inceleyecek olursak Osmanlı Devletinin ekonomik çöküşünün en önemli sebebinin insanların, san'at, ziraat ve ticaret gibi faaliyetlerden geri kalması olduğunu görürüz. “Rızkın onda dokuzu ticarettedir” buyuran Peygamberimizi (a.s.m) dinlemeyip memuriyet ve imaret bataklığına düştük. Öyle saraylar ve köşkler yapıldı ki israftan başka hiçbir menfaati olmayan dipsiz kuyuya daldık.

Halbuki Avrupa devletleri, Portekizli kaşiflerin yardımı ile önemli deniz geçitlerini bulmuş ticaret yaparak kısa zamanda ekonomik olarak bizi geçmişlerdi.

Müslümanlar Nebevî bir ikaz olmasına rağmen ticaretin ne derece önemli olduğunu hâlâ öğrenememişlerdir. San'at ve ziraat konusunda da yerimizde sayıyoruz. Bilim adamları genetiği ile oynayarak bire on hatta yirmi ürün alıyorken bizler dışarıdan tahıl ürünleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. Kısaca bilim ve teknoloji konusunda Müslümana yakışır bir şekilde hareket edemiyoruz.

Buna mukabil özellikle memuriyet konusunda herkesten önce davranmak geçimimizi memuriyetten sağlamak gibi çılgınca bir geleneğimiz var. Kime sorsan “ah bir devlete kapağı atabilsem” telâşı var. Ticaretle uğraşanlara kız vermeyen, ama “Memur olsun da ne olursa olsun” diyen babalarımız var.

İmaret ve memuriyet konusu birbirinden ayrı gibi görünse de özellikle maişet yani geçim derdi ile birlikte düşünülmesi ve ele alınması gereklidir. Yöneticiler, devlet adamları ve öğretmenler, Bediüzzaman’ın 100 yıl öncesinden vermiş olduğu mesajlara dikkat etmelidir. Dubai’deki Arap kardeşlerimiz onu yeterince tanımadığı için bir derece mazur sayılabilir, lâkin yazmış olduğu eserler ile ülkemize çok büyük değerler kazandırmış olan Bediüzzaman’ı dinlememek bizleri mes’ul edecektir.

Peki, imaret ve memuriyet hiç yapılmamalı mıdır?

Elbette bunlara da ihtiyaç vardır, lâkin geçim ve menfaat maksadıyla olmamak şartıyla. Yani vatanımıza milletimize dinî, ahlâkî, sosyal ve teknoloji alanında katkı yapmak isteyenlere kimse karşı çıkmıyor. Hamiyet sahibi insanlara zaten bu yakışır. Üç evlâdından bir tanesini “memur olsun vatanına hizmet etsin” diyerek feda etmek normaldir ve anlaşılabilir. Fakat “zengin olsun, geçimini sağlasın” düşüncesi, acizlik ve bir nev'î dilenciliktir.

Allah’a çok şükür iş adamlarımız bu gerçeği görmüş dünyanın en ücra köşelerine giderek ticaret yapıyorlar. Gemi ile yapmış olduğum yolculuklarda dünyanın bir ucunda ticaret yapan kardeşlerimi gördüm. Ticaret vesilesi ile dinî hizmetlerde de bulunuyorlar. Zaten sanılanın aksine dinimiz kılıç ile değil tüccarlarımız sayesinde dünyaya yayılmıştır. Savaşları sadece düşman saldırılarını def etmek gayesi ile yapmışız.

İşte Dubai örneği bütün insanlara ve özellikle de iş adamlarına örnek olmalıdır. Saraylar ve lüks binalar yaparak sefahate atılacaklarına fabrikalar, deniz ticaret filoları kurarak hem kendilerine hemde vatanlarına faydalı olabilirler. Kaldı ki “komşusu açken tok olan bizden değildir” buyuran Peygamberimizle (a.s.m) karşı karşıya kalma tehlikesi vardır. Binlerce hatta milyonlarca insan modern sömürgecilerin zulmüne maruz kalmakta, yokluk ve sıkıntılarla boğuşmakta iken lüks saraylarda israf bataklığına düşmek, onun şefaatinden mahrum kalmaya bir sebeptir. Allah korusun...

05.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.12.2009) - Bahriyeliler dikkat!

  (27.11.2009) - İşsiz gencin rüyası

  (24.11.2009) - Mehmet Güvenç Ağabeyden bir hakikat dersi

  (27.10.2009) - Toka sancak, arya sancak

  (04.10.2009) - AİHM’in Türkiye’yi mahkûm eden kararı

  (27.09.2009) - Gelen gider, giden gelmez

  (24.09.2009) - 12 Eylül icraatlarını devam ettiren hükümet de suçludur

  (22.09.2009) - Çinlilere, Allah’ın varlığını anlattım

  (17.09.2009) - Akıllı bir şekilde silâhlanalım

  (13.09.2009) - Dünyanın en dehşetli felâketini gördüm

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl