08 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Tahriklere rağmen açılım sürmeli


A+ | A-

Son günlerde bir çok şehrimizde bazı Kürt vatandaşları sokağa döken tahrikçilerin istediği ne? Önce Öcalan’ın yeni hücresinin küçüklüğünü bahane ettiler; yalan olduğu ortaya çıktı. Şimdi çocukları öne sürerek ne için kargaşa çıkardıkları belirsiz. DTP de bu eylemlere öncülük yapıyor. Zaten 8 PKK’lının sınırdan girişinde yapılan gövde gösterisinden, DTP’lilerin çeşitli kentlerdeki toplantılarından huzursuz olan vatandaşları dehşete düşüren, hükümetin demokratik açılım çabalarına husumet duymaya iten tahrikçi bir tutum sergiliyor.

Kürt sorununun barışçı yollarla ve demokratik açılımla çözmek için yola çıkıldığı bir dönemde, Kürtler adına hareket ettiğini söyleyen bir parti ve örgütün, açılımın önünü açmak için yapıcı tavırlar sergilemesi gerekmez miydi? Polise ve askere taş atmak için öne sürdüğü çocukların geleceğini kurtarmak için, tüm eylemleri durdurması, gelen sekiz teröristi parti lideri gibi sağda solda konuşturmak yerine susturup evlerine göndermesi, sorunların çözümü için devletle el ele vermesi gerekmez miydi?

Ama onlar tam tersini yapıyorlar. Bu olaylar ve DTP’nin tavrı bir gerçeği açıkça gösteriyor: DTP ve PKK, Kürt sorununun çözülmesini istemiyor.

Peki neden?

Bunun nedenini; uyuşturucu, silâh ve insan kaçakçılığından elde edilen ve milyarlarca dolar tutan yasadışı gelirde aramak çok mu komploculuktur? Siyasî rant elde etme telâşı, güç kavgası, makam hırsı gibi açıklamalar nedense çok hafif kalıyor bu tahrikçi tavrın karşısında. PKK’nın sahiplerinin ellerindeki bu silâhı kaybetme telâşına düşmeleri de sanıyoruz bu tahriklerde etkili oluyor. Sokaklardaki kargaşa o hale geldi ki; devlet “Kürtçüye rağmen Kürt için” barışçı çözüm peşinde koşuyor gibi görünmeye başladı.

Başından itibaren bu açılımı desteklediğimizi belirttik. Zira bu topraklarda yüzyıllardır birlikte yaşayan, aynı dini, aynı tarihi, aynı yurdu paylaşan insanlarımızı etnik kökenine göre ayırıp, sınıflara bölen, otuz yıldan fazla süre içinde yaklaşık kırk bin vatandaşın canına kast eden bu sorun bitmeliydi.

Ancak sınırdan girişle başlayan gelişmeler, hükümetin bu hususta çok da planlı ve hazırlıklı olmadığını gösterdi. Kamuoyunu hazırlamadan, PKK’nın tasfiyesine yönelik planlama ve müzakereler tamamlanmadan, Kürt vatandaşları bile yeterince aydınlatmadan atılan adımlar şu ana kadar başarılı olamadı. Buna gizli ellerin Kürt vatandaşlara yönelik kışkırtmaları da eklenince, sokaklar savaş meydanına döndü.

Aslında benzer bir deneyimi yaşayan İngiltere’ye bakıldığında, etnik ayrılıkçılık sorununun çözümünde izlenecek adımlar kolaylıkla görülebiliyor. IRA’yı benzer bir usulle etkisiz hale getirdi İngilizler. Bu adımları ülkemiz açısından özetlemek gerekirse; sırasıyla örgütün tüm silâhlı militanlarının sınır dışına çıkması, örgütün silâhsızlandırılması, kapsamı ve nitelikleri açıkça belirlenmiş bir af çıkarılması, silâhsızlanan ve af kapsamında yer alan militanların ülkeye girişi, toplumlar arasında yıllardır oluşan yaraların sarılması ve sosyo-kültürel haklar konusunda adımlar atılması gerekiyor. Ancak hükümet olabilecekleri hesaplamadan dördüncü adımdan başlayarak, girişlerin gövde gösterisine dönüşmesini, Kürt kökenliler dışındaki tüm vatandaşların rahatsız olmasını önleyemedi.

Umarız Kürtlerin temsilcisi olduğunu söyleyenlerin aklı bir an önce başlarına gelir ve bu büyük tarihî fırsatı kaçırmazlar. Hele de sine-i millete dönme fikrini asla fiiliyata dökmezler. Dileriz hükümet bu tepkilere ve bunun getirebileceği siyasî faturaya bakıp, demokratik açılım çabalarından vazgeçmez. Kısacası; Kürtçülere rağmen Kürtler için değil, Kürtlerle birlikte tüm ülkemiz vatandaşları için demokrasi, barış ve huzur dolu geleceğe yönelik adımlar sürmelidir.

08.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.12.2009) - Başbakan, Obama’dan ne isteyecek?

  (03.12.2009) - Dünyanın kirli para kasası: İsviçre

  (26.11.2009) - Başbakanın Libya gezisi sona ererken

  (25.11.2009) - İngilizler tartışıyor: Irak’ı işgalde haklı mıydık?

  (24.11.2009) - Aliyev ile Sarkisyan uzlaşamasa da!

  (23.11.2009) - Türkiye, Filipinler’de arabulucu olacak mı?

  (21.11.2009) - Yeni Türkiye karşıtı Avrupa Başkanı

  (20.11.2009) - Obama’nın ibretlik Çin ziyareti

  (19.11.2009) - İran, Türkiye’ye mi yaklaşıyor?

  (18.11.2009) - Dünya gıda zirvesi: Havanda su dövmenin İtalyancası!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl