03 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

EMASYA ve ötesi


A+ | A-

Başbakan Erdoğan, Balyoz darbe planıyla gündeme gelen üç önemli konuda; EMASYA protokolü, Millî Güvenlik Siyaset Belgesi ve TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesi konularında dikkat çeken açıklamalar yaptı.

EMASYA ile ilgili olarak, koordinatör bakanın çalıştığını söyledi; “Bunu gündemimizden çıkaracağız, ortadan kaldıracağız” dedi. Gerekirse yasal düzenleme yapacaklarını, sözlerine ekledi.

Ama, başında bulunduğu hükümetin evvelce 2005’te protokolün uzatılmasına onay verdiği ve 2008’de de Genelkurmay’a yaptığı “Değiştirelim” teklifinin, bir rivayete göre terörün devam ediyor olması gerekçe gösterilerek, bir diğerine göre müzakereye dahi gerek görülmeden geri çevrildiği yönündeki haberler, istifham uyandırıyor.

Aynı şekilde, EMASYA’nın yasal dayanağı olarak gösterilen İl İdaresi Kanunu 11/D maddesinin iptali için 1996 yılında yapılan başvurunun Anayasa Mahkemesince reddedildiği bilgisi de.

Bu olayın ilginç taraflarından biri, başvurunun Mümtaz Soysal ve Oya Araslı’nın başını çektiği CHP’li milletvekilleri tarafından yapılmış olması.

Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta da, o dönemde İl İdaresi Kanununa sokuşturulan bazı maddelerin hukuk ve demokrasi açısından sıkıntılara yol açabileceği yönünde ciddî endişelerin dile getirilmesine rağmen bunların dikkate alınmaması ve sonraki gelişmelerin, o zaman ikazda bulunmuş olanları haklı çıkarması.

Bu, şimdi gündemde olmasa da benzer içeriğe sahip MGK Kriz Yönetmeliği için de geçerli.

Keza hem İl İdaresi Kanununda, hem de Kriz Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin, Erbakan başkanlığındaki Refahyol hükümeti döneminde gerçekleştirilmiş olması da bir diğer ilginç nokta.

Açıkça görülüyor ki, bu hükümet bahane edilerek başlatılan 28 Şubat sürecindeki uygulamaların bilumum “yasal” dayanakları yine aynı hükümete hazırlatılıp adım adım hayata geçirilmiş.

Tıpkı son balyoz harekâtı ve diğer darbe planlarına dayanak olarak gösterilen EMASYA protokolü ile Millî Güvenlik Siyaset Belgesinin AKP iktidarında eşzamanlı olarak uzatılması gibi...

Şimdiye kadar yapılmış bütün darbelerin dayandırıldığı TSK İç Hizmet Kanununun 35. maddesi ise, hâlâ kaldırılmayı veya demokrasimizi yeniden bu tür müdahalelere maruz kalmaktan koruyacak şekilde düzeltilmeyi bekliyor.

Ve bu konuda da ilginç bir durum, CHP lideri Baykal’ın 2004’te AKP hükümetine bu maddeyi gündeme getirmesi çağrısında bulunmuş olması.

O zaman bu çağrıyı duymazlıktan gelen hükümetin, şimdi de söz konusu madde için tamamen kaldırmayı mı, yoksa düzeltmeyi mi kast ettiği net olarak anlaşılamayan ve keza zamanlama açısından da “Ya bu dönemde veya daha sonra” gibi muğlâk mesajlar verdiğini görüyoruz.

CHP’nin Millî Güvenlik Siyaset Belgesiyle ilgili tavrının ne olduğunu bilmiyoruz. Ama gerek EMASYA, gerekse 35. madde için, kendisini ilzam edip bağlayacak tavır ve beyanları mevcut.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, İl İdaresi Kanununun EMASYA’ya dayanak teşkil eden maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru, CHP’li vekillerin imzasını taşıyordu.

35. madde için çağrıda bulunan da Baykal’dı.

Diğer meseleler bir tarafa, bu iki konuda hükümet gerekli hazırlıkları sür’atle tamamlayıp, CHP ile diyaloğa geçerek ve onun da desteğini talep ederek harekete geçmek için neyi bekliyor?

Diyelim ki, CHP bu konularda da ayak sürüdü ve geçmişte sergilediği tavırla çelişen farklı bir tutum ortaya koydu; o zaman kamuoyu önünde sıkıntıya girecek olan, anamuhalefet partisi olur.

Ve AKP, hem CHP’yi hırpalamak için yeni bir koz daha elde etmiş; hem de zaten bu partinin desteğine gerek duymadan tek başına yapabileceği düzenleme ve değişiklikleri gerçekleştirerek, kısmen de olsa demokrasinin önünü açmış olur.

Protokol iptalinin Danıştay’a, yasa değişikliğinin AYM’ye takılmasından korkuyorsa ayrı konu.

03.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (02.02.2010) - Reformlar yapılmayınca

  (31.01.2010) - Kar notları

  (30.01.2010) - Ne yapacağını bilmek

  (28.01.2010) - Allah: Sadece savaşta mı?

  (27.01.2010) - Darbeye gerek var mı?

  (26.01.2010) - “Sivil dikta”nın arkaplanı

  (24.01.2010) - Haiti dersleri

  (23.01.2010) - Bu açıklama yetmez

  (22.01.2010) - Bu kaçıncı balyoz?

  (21.01.2010) - Tetikçi "Mesih"

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl