18 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Birinci yılı tamamlarken


A+ | A-

Bugün bu köşede yazmaya başlayışımızın birinci yıl dönümü. İnsanların kişisel tarihlerinde, sayılı ömürdeki kilometre taşları olan bu tür yıl dönümleri önemlidir. Bu vesile ile geçen bir yılın kısa bir muhasebesini yapalım istedik.

Geçen bir yıl dış politika önemli olaylara sahne oldu. Önce komşularımızı ilgilendiren olaylara bakalım. Ermenistan’la imzalanan iki protokolle başlayan ve Türkiye’nin Azerbaycan’ın göstereceği tepkileri hesaba katmadan başlattığı açılım, mümkün olan her türlü engel çıktığı için çıkmaza girdi. Türkiye, protokollerde olmadığı halde Azerîlerin tepkisi üzerine Yukarı Karabağ’ın işgalinin sona erdirilmesini ön şart olarak koydu. Ermenistan Anayasa Mahkemesi, protokolleri, özünü değiştirecek şekilde onayladı. Böylelikle Kars Antlaşmasını tanımamayı ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tartışılmamasını mahkeme kararı haline getirdi. Ermenistan Parlamentosu Cumhurbaşkanına anlaşmadaki imzayı çekme yetkisi verdi.

Bu da yetmedi önce ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, ardından İsveç Parlamentosu sözde soykırımını tanıyan kararları onayladılar. Böylelikle Diasporanın istediği oldu ve Ermeni açılımı kapandı.

Bir diğer komşumuz Suriye ile ilişkilerimizde tam bir bahar havası yaşandı. Vize zorunluluğunun kaldırılması ve sıcak ilişkilerin kurulması, iki ülke vatandaşlarının gidiş gelişlerini hızlandırdı ve dış politikada, ‘sınırda paşa gezdirmekten’ mayınların temizlenmesine, iki ülke vatandaşlarının oluk oluk karşılıklı ziyaretlerine gelindi. Şam ziyaretleri vatandaşlarımızın en gözde dış seyahatleri arasındaki yerini aldı.

Irak ise geçen bir yılı çalkantılar içinde geçirdi. İntihar bombaları, hükümet binalarına yönelik büyük çaplı bombalı saldırılar, Sünnî, Şiî, Arap, Kürt gruplar arasındaki çatışmalar yıla damgasını vurdu. Amerikan ordusu bir türlü ülkeden çıkamadı. ‘Biz gidersek kaos olur’ teorisini işlemeye devam etti Amerikalılar. Bu arada insanlar onların savaşta kullandığı kimyasal bombalar yüzünden ölmeye devam etti. Irak’ta en son 7 Mart’ta yapılan seçimlerin oy sayımları hâlâ sürüyor. Görünen o ki; istikrardan çok hassas dengelere dayalı koalisyon başlıyor. Kuzeyde ise Kuzey Irak Kürt Yönetimi Kerkük ve Musul üzerindeki iddialarını sürdürürken, alt yapı yatırımları ve ticaret yoluyla kalkınmasını hızla tamamlıyor. Bütün yatırımlar adeta özerk bir Kürt yönetimine göre yapılıyor. Türkiye de, Amerika’nın baskısı ile bu durumu kabullenmiş ve fırsata çevirmeye çalışır görünüyor. Bu arada Amerika bizim Kuzey Irak’a hamiliğimizi garantilemek üzere, PKK’nın tasfiyesi projesini ortaya attı. Hükümetin demokratik açılım olarak adlandırdığı bu proje, iyi planlanmamış ve Habur’dan gövde gösterisine dönüşen PKK’lı girişleri yüzünden durma noktasına geldi. Hükümet ise san'atçılarla toplantılarla açılımın devam ettiği izlenimini vermeye çalışıyor.

Bir başka komşumuz Yunanistan ise batmanın eşiğinde. Ülkede hesapsız harcama ve hesapları gizlemeye dayanan, uluslar arası spekülatörlerin de karıştığı bir kaos yaşanıyor. Avrupa Birliği’nin el uzatması ve Yunanistan’ı kurtarması beklenirken, Almanya’da vatandaşlar, ‘bizim alınterimizi tembel Yunanlılara vermeyin’ çığlıkları atıyor. Ücretleri azaltılan bütün kesimler sokaklarda.

Kuzeydoğu komşumuz Gürcistan, hâlâ Rusya ile savaşın şokunu atlatamamış görünüyor. Rusların yeniden saldırdığına ilişkin bir yalan haber bile ülkeyi karıştırmaya yetebiliyor.

İran bir yandan geçirdiği sancılı seçimlerin izlerini silmeye çalışırken, öbür yandan Amerika ve müttefikleri ile nükleer program konusundaki satrancını sürdürüyor. Türkiye’nin bu konudaki arabuluculuk girişimleri ise, henüz bir sonuç vermiş değil. Amerika, Güvenlik Konseyi’nden yaptırım kararı çıkarmayı başaramıyor. Etraftaki ülkelere füze savunma sistemleri kurarak İran’ı baskı altına alma planları yapıyor.

Bulgaristan ise Avrupa Birliği’ne adapte olmaya, ‘Alamancı komşu’lardan rüşvet almaktan nasıl vazgeçeceğini bulmaya, eski Sovyet uyduluğundan bağımsız ve demokratik ülke zihniyetine geçmeye çalışıyor.

Yalnızca komşularımızla ilgili bir yıllık değerlendirme bile, yılın ne kadar hareketli geçtiğini gösteriyor.

Nadir de olsa e-postalarıyla destek ve eleştirilerini ileten okuyucu dostlarımıza teşekkürlerimizi iletiyor; ikinci yılımızın dış politikada daha güzel gelişmelere sahne olmasını temenni ediyoruz.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

18.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (17.03.2010) - Asıl nükleer tehdit nerede?

  (16.03.2010) - Irak’ta rüşvet zengini olan Amerikalılar

  (14.03.2010) - İsveç büyükelçimiz de tatilde!

  (12.03.2010) - İsrail, Amerika’yı ciddîye almayınca

  (11.03.2010) - Romanlar

  (10.03.2010) - İnsansız uçaklar Afganistan’da insanlığı vuruyor!

  (09.03.2010) - AİHM kakarı KKTC’nin tanınması anlamına gelir mi?

  (08.03.2010) - Şimdi sakince değerlendirme vakti

  (06.03.2010) - Irak seçimleri

  (05.03.2010) - Yunanistan bu kadar kemer sıkmaya dayanabilir mi?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl