28 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Saliha FERŞADOĞLU

Öğrenci evi halleri


A+ | A-

Şen kahkahalar, hayata dair umutların yüksek seslerle dile getirilişi, sonu gelmeyen düşler, gürültü patırtı, koşuşturma, telâş. Kimi zaman öfke, hayal kırıklığı, gözyaşları… Bir öğrenci evinin değişmeyen sesleri… Kapısına kulak verin, siz de duyacaksınız bu ezgiyi…

Her öğrenci evinin bir maskotu vardır. Herkes ona takılır, onunla şakalaşır. Bu kurban evin çömezlerinden seçilir. Ev ahalisi onunla neşe bulur. O da memnundur çoğu zaman halinden. Bazen kırılır, gücenir feryad ü figan eder; ama alışmıştır, durulur hemen sonrasında, yapılan şakalara o da katılır en içten arzusuyla.

Her öğrenci evinin klâsikleşen geyik diyalogları vardır. Meselâ bilgisayar mühendisliği okuyana sorarlar: Size hackerlik yapmayı öğretiyorlar mı? Bir “la havle” çeker öğrenci, ters ters bakar. Peyzaj mimarlık öğrencisiyle dalga geçilir, bahçıvan mı olacaksın, diye. İnadına bölümünü savunur, şehir düzenlenmesine dair bir sürü bilgi sıralar; parkların, bahçelerin, tarım alanlarının ve yolların nasıl daha muntazam olacağını anlatadursun karşısındaki başlar bilgiç bilgiç sallanır. Öğrenciler için yeter ki muhabbet olsun.

Her öğrenci evinin değişmeyen sahneleri vardır. Yemek masasına oturulduğunda günün nöbetçisi zalimane çalıştırılır, olmadık şeyler istenir kendisinden. Yâ da birisi tuz almak için ayağa mı kalktı, peşi sıra istekler gelir hemen. Hazır kalkmışken bana bir bardak su verir misin? Hazır kalkmışken bana yamuk olmayan bir çatal versene… Hazır kalkmışken… Uzar gider sonu gelmeyen arzular…

Her öğrenci evinin birbirine benzer manzaraları vardır. Sınavdan bir gün öncesine kadar ders çalışmak hariç her şeyi yapan öğrenci, sınav sabahına kadar uyumaz. Kahve üstüne kahve içer, mutfakla odası arasında mekik dokur; stresten yemek yer, arkadaşlarına sataşmaya başlar. Hatta bir daha aynı hataya düşmeyeceğine, günü gününe not tutup ders çalışacağına dair arka arkaya bir sürü vaatler sıralamasına rağmen sınavdan çıkar çıkmaz, sözler unutulur, gökyüzüne kaçan bir balon gibi kaybolur.

Her öğrenci evinin değişmeyen hayalleri vardır. Birinci sınıfa başlayan öğrenci İstanbul’da okumuyorsa eğer, ağzında sakız ettiği sloganıyla etrafta gezinir durur, “Ben yatay geçiş yapacağım!” Çevresindekilerin alaycı bakışları ve kahkahaları eşliğinde günler geçerken bir de bakar ki mezuniyet günü gelip çatmıştır. Geçiş yapacaktım cümlesi dilinde öylece kalakalır.

Gariptir öğrenci evleri; içinde garipleri barındırır. Bir komşunun ikram ettiği bir tabak börek mutlu eder yürekleri. Hepsi özlemle annelerini yâd ederler. Dumanı tüten böreğin buğusunda mazinin sayfaları hızla açılır kapanır, annelerinin ne kadar marifetli olduğunu anlatmak istercesine bütün becerilerini sayıp dökerken ortaya, adeta yarışılır. Sonra her biri telefona koşar, annesinin sesiyle biraz olsun avunur durur. Bu yüzden gurbette yaşamanın verdiği bilinçle hayatı her gün biraz daha yakından tanıyan öğrenci evi sakinleri sıkı sıkıya kenetlenmişlerdir. Kardeş olurlar birbirleriyle hatta anneliğe, babalığa soyunanlar bile çıkar aralarından. Dertdaş, yoldaş, karındaş olurlar… En güzeli de hayat boyu unutulmayacak dostluklar, yakınlıklar kurarak yıllar yılı karşılıklı muhabbetlerine devam ederler.

28.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (21.04.2010) - Düşler diyarında

  (14.04.2010) - Gülerken ısırılmak

  (07.04.2010) - Cevabını arayan soru

  (31.03.2010) - Kalabalık heyulalar

  (24.03.2010) - Hayal perdesindeki gerçek

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım