30 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ahmet ÖZDEMİR

Barla, yine Barla...


A+ | A-

Geçtiğimiz hafta sonu bir grup arkadaşla Barla’ya gittik. Yeni Asya Sosyal Tesislerinde konakladık. İki güne çok şeyi sığdırmaya çalıştık. Büyük ölçüde maksadımız hâsıl oldu. Bizim gibi zamanlarını değerlendirmeye çalışan pek çok kimse ile de karşılaştık ve tanışmaya çalıştık. Onlar da Türkiye’nin değişik yerlerinden gelmişler, zamanla yarışıyorlardı.

Bu köşede daha önce Barla ile ilgili pek çok hatıra yazısı yazdım. Gazetemizde Barla ile ilgili eminim pek çok yazı okumuşsunuzdur. Belki içinizden Barla’ya defalarca giden ve kalanlarınız da vardır. Ben Barla’ya doyamadım. Siz doyduysanız bilemem. Gerçi dünyada Üstadın tâbiriyle “tatmaya izin var, doymaya izin yok”tu.

Her gün her gün ekmek yiyoruz, su içiyoruz, havayı teneffüs ediyoruz. Onlar bize usanç veriyor mu? Mâdem usanç vermiyor; çünkü ihtiyaç tekerrür ettiğinden usanç değil, belki lezzet alıyoruz. Öyle ise, hâne-i cismimizde arkadaşlarımız olan kalbimizin gıdâya, ruhumuzun âb-ı hayata ve lâtîfelerimizin de nesîmi bir havaya ihtiyacı vardır.

Eğirdir Gölü’ne arkanızı verip Barla yokuşunu tırmanırken az yukarıda bir cami ile karşılaşırsınız. Caminin yanından bir yol sağa döner. Yolun köşesinde “Yeni Asya Sosyal Tesislerine Gider” levhasını okursunuz. Karşı yolun köşesinde de “Bediüzzaman Said Nursî’nin Evine Gider” levhasını görürsünüz. Zannediyorum, Barla’da insan ve araba trafiğinin yoğun olduğu yer burasıdır. Nur cemaatlerinin ev ve tesislerinin çoğu bu iki yol üzerinde dağılmıştır. Uzun süre kalacaklar dünyevî ağırlıklarını buralara bırakıp uhrevî ve manevî şarj olmak için “Cennet Bahçesi”ne, Üstadın kaldığı evlerine, kabristana ve Çam Dağı’na yönelirler; Risâle-i Nurların yazıldığı mekânlara koşarlar. Ellerinde Risâleler hayalen yazıldığı zamana giderler. Isparta kahramanlarını vazife başında görürler. Üstadın söyleyip onların yazdıkları manzarayı seyrederler. Sonra “Nur Postaları”nın peşine takılırlar, “Santral Sabri”yi ziyaret ederler. Yazılan risâlelerin kayıklarla karşıya geçişlerini yaşlı gözlerle takip ederler. İslamköylü “Nur Fabrikası” sahibi Hafız Ali’nin Santral Sabri’ye “muvasalat kesildi” dediğini işitirler. Yüzbaşı Hulusi Beyi Eğirdir’de bölük komutanı olarak görürler. Sav’a geçip “Bin kalemli” Nurculara selâm vermek isterler. “Gül Fabrikası”nın etrafa yaydığı güzel kokuları teneffüs ederler. Şimdi bize hayal gibi gelen şeyler yıllar önce hakikatti. Onlara hayal gelen şeyler şimdi hakikat oldu.

Tarihçe-i Hayat’ta yer alan şu sözler benim hep dikkatimi çekmiştir:

“Ey eski çağların cihangir Asya ordularının kahraman askerlerinin torunları olan muhterem din kardeşlerim! Beş yüz senedir yattığınız yeter; artık Kur’ân’ın sabahında uyanınız. Yoksa Kur’ân-ı Kerîm’in güneşinden gözlerinizi kapatarak gaflet sahrasında yatmakla, vahşet ve gaflet sizi yağma edip perişan edecektir. Kur’ân’ın mecrasından ayrılarak, birleşmeyen su damlaları gibi, toprağa düşmeyiniz. Yoksa toprak gibi, sefahet ve şehvet-i medeniye sizi emerek yutacaktır. Birleşen su damlaları gibi, Kur’ân-ı Kerîm’in saadet ve selâmet mecrasında ittihad ederek, sefahet ve rezalet-i medeniyeyi süpürüp, bu vatana âb-ı hayat olan hakîkat-i İslâmiye sularını akıtınız. O hakîkat-i İslâmiye suları ile bu topraklarda îman ziyası altında hakîki medeniyetin fen ve san’at çiçekleri açacak, bu vatan maddî ve manevî saadetler içinde gül ve gülistana dönecektir, İnşâallah.” 1

Nurun ilk kahramanlarının “Bunları biz yazıyoruz, kim okuyacak?” diye hayal kokan sözlerine karşılık Nur Üstad’ın “Nurlar, zaman gelecek dünyanın kanun-ı esasisi olacak” veya “Bütün dünya okuyacak” sözleri hiç de hayal olmadığını anlatmaktadır. Aslında Bediüzzaman, yıllar öncesinden istikbali okuyor veya istikbale ait müjdeler veriyordu.

Barla mübarek bir yerdi. Çünkü mübarek insanlar doldurmuştu. Bediüzzaman’ın evi ile Cennet Bahçesi arasında günün hemen her saatinde değişik insan grupları ile karşılaşırsınız. Kimisi gider, kimisi gelir; kimisi iner, kimisi çıkar. Bir bayram havası eser oralarda. Nurlu yüzlerle karşılaşırsınız her adımda. Bazıları oraları belgelendirmeye çalışırlar; ellerindeki kameralarla, fotoğraf makineleri veya cep telefonları ile.

Yolunuz Çamdağı’na düşerse, kendinizi açık bir sarayda hissedersiniz. Yukarıda yıldızları, aşağıda dağları ve üzerinde yemyeşil çam, katran ağaçlarını, çimenleri ve çeşit çeşit hayvanları görürsünüz. Adeta Üstadın tabiriyle “Yıldız Sarayı”na değişmediği bir yerdir orası. İçinizden değil, belki bütün gücünüzle, “Dinle de yıldızları, şu hutbe-i şirinine, / Nâme-i nurunu hikmet bak ne takrir eylemiş” 2 diye başlayan “Yıldızname”yi okumak istersiniz.

Dağın altında otobüslerin, özel arabaların sıralandığını görürsünüz. İnsanların grup grup zirveye heyecanla tırmandığına şahit olursunuz. Genç-ihtiyar, kadın-erkek demeden her yaştan, her cinsten insanları seyredersiniz nurlar âleminden. Kış mevsiminin geçtiğini, bahar çiçeklerinin açtığını görüp seyrine dalarsınız.

Burada merhum O. Yüksel’in yıllar önce söylediği şu sözleri hatırlarsınız:

“Bahtiyar bir ihtiyar var. Etrafı, sekiz yaşından seksen yaşına kadar bütün nesiller tarafından sarılmış. Yaşlar ayrı, başlar ayrı, işler ayrı... Fakat bu ayrılıkta gayrılık yok! Hepsi bir şeye inanmış: Allah’a, Âlemlerin Rabbi olan Allah’a, O’nun ulu Peygamberine, O’nun büyük kitabına. Kur’ân henüz yeni nâzil olmuş gibi, herkes aradığını bulmuş gibi bir hâl var onlarda. Said Nur ve talebelerini seyrederken, insan kendini âdetâ Asr-ı Saadet’te hissediyor. Yüzleri nur, içleri nur, dışları nur... Hepsi huzur içindeler. Temiz, ulvî, sonsuz bir şeye bağlanmak; her yerde hâzır, nâzır olana, Âlemlerin Yaratıcısına bağlanmak; o yolda yürümek, o yolun kara sevdâlısı olmak... Evet, ne büyük saadet!” 3

Bediüzzaman’ı hayatta iken defalarca zehirlediler. Zehirler ona panzehir oldu. Ölüm yatağında rahat bırakmadılar. Onun hayatından korktular, her türlü eza cefayı vermekten çekinmediler. Mezarından bile rahatsız oldular. İhtilâlciler bir gece mezarından çıkarıp bilinmeyen bir yerlere kaçırdılar. Sonra bunu övünerek anlattılar ve “Said Nursî olayını kapattık artık” dediler. Bunlar yetmedi. Yıllar sonra onun hatırası olarak yaşayan çam ve katran ağaçlarını bir kış gününde vahşice kestiler. Akılları sıra Nur âşıklarının yollarını keseceklerini zannettiler. Ama olmadı, düşündükleri tutmadı ve tutmayacak da. “Said Nursî” olayı daha da büyüdü, artık dünyanın gündemine oturdu.

Yolunuz bir gün Barla’ya, Çam Dağı’na düştüğünde bu düşüncelerime ve sözlerime siz de hak vereceksiniz.

Dipnotlar:

1- Bediüzzaman Said Nursî Tarihçe-i Hayatı, s. 248-249.

2- Bediüzzaman Said Nursî, Mektubat, s. 37.

3- Bediüzzaman Said Nursî Tarihçe-i Hayatı, s. 963.

30.06.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.06.2010) - Mevlid-i Nebevî’den Bediüzzaman Mevlidlerine

  (15.05.2010) - Kur’ân fıtrata hitap ediyor

  (13.05.2010) - “Hamidîlik” ve “Hıdırellez” üzerine

  (07.05.2010) - Hz. Hızır ve İlyas'tan (as) Hıdırellez bayramına

  (09.04.2010) - “Bediüzzaman Haftası”nın ardından...

  (31.03.2010) - Selâmlaşmak da şeâir-i İslâmiyedendir

  (30.03.2010) - Ulu Cami’de mevlid dinlemek

  (24.03.2010) - İman ve hürriyet mücadelesi

  (23.03.2010) - Bediüzzaman mânen yaşıyor

  (26.02.2010) - Kâinatın ölümü (kıyamet)


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.