11 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

“Boğazınıza çalışmayın!”


A+ | A-

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’le yaşlı bir vatandaşın diyalogları ilginçti. 65 yaşındaki Mustafa Altıner’in “Bölgemizde elektrik yok” şikâyetine Şahin, “Bir daha geldiğimizde burada elektrik görmezsek hesabını soracağım” karşılığını vermiş.

Altıner: “Sor, hem de telefon edeceğim size. Sen Antalya milletvekilisin. Memlekete, millete faydan olsun…” diye konuşmasını sürdürünce, Şahin etrafa dönerek, “Bu halkın içerisinde böyle içinden geldiği gibi konuşan, samimî insanlardır bunlar. Bunların sözlerinden alınmaya hiç ihtiyaç yok. Çok samimî söylerler” demiş.

Altıner: “Sağ olun, var olun. Memleketiniz için çalışın, boğazınız için çalışmayın” sözü üzerine arabasına binmekten vazgeçen Şahin, “Mustafa amca sen ne için çalışıyorsun?” diye sormuş. Altıner, “Size verilmiş bir vazife var. Bana vazife verilmedi” cevabını vermiş. Şahin ise, ‘Yani siz yöneticisiniz. Ülkenin yönetimi için çalışın’ demek istediniz. Tabiî herkes geçimi için, çoluk çocuğunun nafakası için bir şeyler elde edecek, ama tabiî siz, ‘Bunları helâl yoldan elde edin’ demek istiyorsunuz” diyerek arabasına binerek uzaklaşmış. Oraya elektrik gelir mi, gelmez mi bilemeyiz, ama bu diyaloğu okuyunca demokrasi adına sevindik. Çünkü demokrasinin gereği halkın seçtikleri vekillerine—hakaret etmeden—hesap sorabilmelidir. Geçmişte hesap sormaya kalkanların hakkında dâvâ açıldığını düşününce Şahin’in bu tepkiye hoşgörüyle bakması sevindirici…

* * *

BELGE SIZDIRMA YA DA

YARGIYI ETKİLEME...

İhtilâl ürünü 1982 Anayasasına göre protokolde Millî Savunma Bakanının önünde yer alan Genelkurmay Başkanının açıklamaları medya tarafından çoğu zaman Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı veya Başbakanın açıklamalarından daha ön plâna çıkarılır. Görev süresi 30 Ağustos’ta dolacak olan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un açıklamaları da öyle oldu.

Özel bir televizyon kanalında “yılın röportajı” duyurusuyla yayınlanan üç saatlik röportajda Başbuğ’un verdiği mesajlar, cümlelerinin arka planları hâlâ tartışılmaya, irdelenmeye devam ediyor.

Çok uzun olan röportajda dikkat çeken bir bölüm vardı. Orada devam etmekte olan bir dâvâ hakkında Başbuğ’un söylediği bir cümle çok enteresandı. “12 Haziran 2009’da ne oldu? Bir gazetede, malûm gazetede, bu irtica ile eylem planı çıktı. Orada da tabiî ilginç bir nokta var. Bu planın gazeteye polis tarafından servis edildiği açık, soruşturma açılıyor çünkü. Soruşturmanın da ne olduğunu merakla bekliyorum” dedi.

Peki bu ispatlanmış bir şey mi? Eğer öyleyse “polis” yetkilileri açıklamalı. Değilse, polisin hakkını kim savunacak? Normal olan emniyet genel müdürünün açıklamasıdır. Ondan bir cevap çıkmadı. Emniyet’in bağlı olduğu İçişleri Bakanına ise soru sorulduğunda, “Kurumlar arası uyumsuzluk yok. Biz de bu konularda hassasız. İstanbul Emniyeti de idarî soruşturma başlatmıştır. Ama bunları birebir bilmiyor, bulamayabiliyorsunuz. Emniyet içinde, asker içinde de yanlış yapan olabilir. Yanlış yapanlar tesbit edilince gerekli müeyyide yapılır. O hassasiyetler bizim de hassasiyetlerimizdir” cevabını verdi. Peki bu sözler devam etmekte olan bir dâvâyı etkilemeyecek mi?

Bir garip süreç doğrusu…

* * *

DAĞITTIN, DAĞITTIN…

Türkiye’nin dış politikasının konuşulduğu Meclis Genel Kurulu’nda CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın bir sözü ortalığı gerdi. Susam, “AKP’nin bugün uyguladığı kimlik siyaseti, özellikle, Türkiye’yi laik, çağdaş bir Batılı toplumdan Sünnî Müslüman bir topluma dönüştüren kimlik siyasetidir ve dış siyasetinde…” diye konuştuğu sırada sözünü tamamlayamadan AKP sıralarından gelen sert tepkiler geldi. Tutanaklardan aktaralım:

Ahmet Yeni (Samsun) - Öyle saçmaladın ki, pes yani!

Suat Kılıç (Samsun) - Çok yanlış sözler. Sayın Başkan, bu konuşmaya müdahale etmelisiniz. Ağzından çıkanı kulağı duymuyor, Hatip çok büyük bir bölücülük yapıyor. Hatip çok ağır bir bölücülük yapıyor, ağzından çıkanı kulağı duymuyor, kendisi de pişman olacak.

Avni Doğan (Kahramanmaraş) - Müslüman değil mi bu ülke, Müslüman değil mi?

Mehmet Ali Susam - Şimdi, bu ülke yüzde 90’ı Müslüman… laik bir cumhuriyettir… ama Müslüman bir memleket olarak yaptığı politikada öne çıkan değerler farklı değerlerdir. Onun için bu konuda etnik kimlik politikası ve etnik politika yapma noktasında olmayacaksınız.

Ahmet Yeni - Dağıttın, dağıttın, çuvalladın! Düzeltme yap!

Avni Doğan- Bir hesabın falan mı var Sünnîlerle?

Suat Kılıç - Milletin inancına, bölücü ve mezhepçi bir yaklaşımla kastettiğini tutanaklardan çıkarttır…

Karşılıklı diyaloglar sırasında Susam sözlerini açıklamaya çalışsa da “bölücülük” üzerine tartışma devam edip gitti. Buradan anlaşılacağı üzere, konuşurken sözün nereye gideceğini bilerek söz sarf edilmek gerekiyor. Yoksa sonra toparlaması zor oluyor. Türkiye’de ne yazık ki, zaman zaman etnik köken, dinî mezhep ve bölgesel farklılıklara dayalı polemik ve tartışmalar yapıldı, yapılıyor. Bu konular üzerinden tartışmanın ve siyaseti bu konular üzerine bina etmenin oldukça sakıncalı olduğunu düşünüyoruz. Zira, Meclis çatısı altında bulunan her milletvekili ülkenin her bireyine ayrım gözetmeden hizmet etmek üzere seçilmiştir. Dolayısıyla farklılıklar üzerinden siyaset yapmak da, bunu polemik konusu haline getirmek de, hem vekillik görevine, hem de milletin ortak değerlerine yapılan bir haksızlıktır. Dolayısıyla Meclis kürsüsünde bu tür ayrımcı söylemlerin dillendirilmesini tasvip etmek mümkün değildir.

NOT: Yıllık iznimizin bir bölümünü kullanmak için bir süre izninizi istiyoruz.

11.07.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.07.2010) - Meğer 5 kez bitirilmiş!

  (09.07.2010) - Erken seçim olur mu?

  (04.07.2010) - Yaz-boz; olmadı baştan…

  (03.07.2010) - Görevler lâyıkıyla yapılırsa…

  (02.07.2010) - Hiç değilse böyle bir meselede uzlaşın

  (27.06.2010) - Tatilin kısalmasına içerleyenler

  (26.06.2010) - Yaş sınırı ya da yasağa devam

  (25.06.2010) - Terör, OHAL, çözüm…

  (21.06.2010) - Dünya bir tarafa, biz bir tarafa

  (20.06.2010) - Yaş sınırı 11 yıl sonra hâlâ kalkmadı


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.