08 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Sami CEBECİ

Gökler âleminin burçları


A+ | A-

“Yedi kat göğü tabakalar hâlinde ve âhenk içinde O yarattı. Rahman’ın yarattığında nizamsızlıktan eser göremezsin. Haydi çevir gözünü: En küçük bir kusur görüyor musun?” (Mülk Sûresi: 3) Kâinatı yoktan var eden Yüce Allah’ın varlık ve birliğine en parlak bir sayfa olan gökler âlemine ibretle bakmaya, mukaddes kitabımız Kur’ân-ı Kerim’de sürekli dâvetler vardır. En küçük bir karışıklığa meydan vermeden intizamla varlığı devam eden gökler âlemi, çağlar boyu insanlığın dikkatini çekmiş ve incelemeye sevk etmiştir.

Avrupa, ortaçağ karanlığında yaşıyorken, İslâm dünyası ilimde zirvelere çıkıyor ve her ilim dalında keşifler yaptığı gibi, gök biliminde de asırlar boyu okunacak eserlere imza atıyordu. Uluğ Beyin gökyüzünü incelediği rasathanesi, iz bırakan eserlerdendi. Görünen semânın haritasını çıkarmaya muvaffak olmuştu.

“And olsun ki, dünya semâsını Biz kandillerle süsledik” ferman eden Cenâb-ı Hak, güneşe ve parlak yıldızlara yemin ettiği gibi, yıldız kümeleri olan burçlar üzerine de yemin etmek suretiyle bizi dikkatle bakmaya dâvet ediyor. Kur’ân-ı Kerim’de dört yerde burçlardan bahsedilmiş ve bir sûreye (burçlar) mânâsında ‘Bürûc’ adı verilmiştir. Birinci âyeti ‘Yemin olsun burçlarla dolu gökyüzüne’ diye başlar. Burç; köşk, saray ve kalelerin yüksek geniş alanlı bölümlerine verilen isimdir. Semânın burçları ise yıldız kümeleridir. Dünyadan bakıldığı zaman rahatlıkla görülen bu takım yıldızların bulunduğu daireye burçlar mıntıkası denir. Toplam 12 burç vardır. Bunların altısı kuzey yarım küreden, diğer altısı güney yarım küreden görülür. Bu yıldız kümelerinin kendi içinde farazî hatlar çekildiği zaman ortaya bazı şekiller çıkar. Bu şekillerden dolayı onlara isimler verilmiş. Koç burcu, Boğa burcu, Başak burcu, İkizler burcu, Aslan burcu, Yengeç burcu, Terazi burcu, Akrep burcu, Yay burcu, Oğlak burcu, Kova burcu, Balık burcu. Bahsi geçen burçların insan karakteri üzerinde hiçbir tesiri yoktur. Her insanın ahlâk ve karakterini özel olarak yaratan ve veren Allah’tır. Ancak mevsimlerin ve iklimlerin, yine Allah’ın koyduğu bir kanun ile, insan fizyolojisinde kısmen etkisi vardır. Bu itibarla yıldızlara ve burçlara bakıp fal okuyanlar ve insanların geleceğiyle alâkalı hüküm vermeye kalkanlar büyük günaha giriyorlar. Gaybı, Allah’tan başka kimse bilemez. Sihir ve büyü yapmak, fal bakmak şeytanın işlerindendir. Yapanlar da, inananlar da ateştedirler.

Semâ yüzünü yaldızlayan, süsleyen ve güzelleştiren burçların, inancımızla alâkalı ciheti vardır. Asırlarca hakkıyla anlaşılamayan ve bu yüzden İsrâiliyattan gelme hurafelere bulaşan bir konu, nihayet Üstad Bediüzzaman Hazretleri tarafından doğru izahı yapılmış ve mü’minler rahatlamıştır. Bir vakit Sevgili Peygamberimize (asm) sorulmuş: “Dünya neyin üstünde duruyor?” “Dünya öküz ile balığın üstünde duruyor” buyurmuş. Başka bir rivayette ise, bir seferinde “Öküzün üstünde”, diğer seferinde sorulduğunda “Balığın üstünde” demiş. Çok asırlar sonra anlaşılacak bir hakikati iki kelime ile söyleyivermiş. Bu hadisi, bir kısım ulema anlamsız bulduğu için “Mevzudur, Resûlullah’ın sözü değildir” demişler. Bir kısmı da akıl dışı hurafeler uydurmuşlar. Meselâ, “Dünya dört bin bacaklı sarı bir öküzün boynuzları arasında olup, ara sıra sallandığında depremler olur” diye söyleyenler olmuş. Balıkla da ilgili hurafe şeyler söyleyip durmuşlar.

Bediüzzaman ise bu hadisi üç cihetle yorumlayıp mânâ vermiştir.

1- İnsana müekkel Kiramen Kâtibin melekleri olduğu gibi, Dünyanın karalarına müekkel meleğin adı ‘Sevr’ yani öküz, denizlerine müekkel meleğin adı ‘Hut’ yani balıktır. Allah Resûlü (asm), ‘Dünya bu iki meleğin nezaretindedir’ mânâsını kastetmiş.

2. ‘Devlet kalem ile kılıç üzerinde duruyor’ denildiği vakit, devletin altında kalem veya kılıç aranmaz. Bu mecazi bir ifadedir. Bu ifadeden, devletin memur ve asker gücüyle devam ettiği kastedilir. İşte “Dünya öküz ile balığın üzerinde duruyor” ifadesinden anlaşılabilecek bir mânâ da şudur: Karada yaşayanların geçim vasıtası ve çiftçiliğin genel sembolü öküz, deniz sahillerinde yaşayanların geçim kaynağı ise balıktır. Ne zaman öküz çift sürmezse, balık da milyon yumurtayı birden yumurtlamazsa insan hayatı biter ve Yüce Yaratıcı da Dünya’yı harap eder.

3. Dünya’nın Güneş etrafında döndüğü yörünge bir ayna misâlindedir. Semâdaki burçlar onda yansır. Her ay, Dünya bir burcun gölgesi üzerinden geçer. Bir defasında Peygamberimiz’e (asm) Dünya ne üstünde olduğu sorulduğunda Boğa burcu üzerinde, diğer zaman sorulduğunda Balık burcu üzerindeymiş. Asırlar sonra gerçek izahı yapılan şu hakikatli yorumlar nerede, eskiden anlatılan o hurafe uydurmalar nerede?

Not: Geçen Kadir Gecenizi ve gelecek Ramazan Bayramınızı tebrik eder, hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak'tan niyaz ederim.

08.09.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.09.2010) - Ay ve güneş tutulması

  (25.08.2010) - Güneş sistemi

  (18.08.2010) - Gündüzün semâ lâmbası

  (11.08.2010) - Barla günleri

  (04.08.2010) - Gecemizi aydınlatan kandil

  (21.07.2010) - Seyyar süt fabrikaları

  (15.07.2010) - Arıların yaratılışındaki mu'cize

  (09.07.2010) - Van ilinde Bediüzzaman coşkusu

  (23.06.2010) - Vicdânen tâzip etmek

  (16.06.2010) - Doğduğum toprakların hatırlattıkları


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.