27 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Sami CEBECİ

Bediüzzaman, Anadolu yollarında


A+ | A-

Bir sâdık rüyasında Ağrı Dağının müthiş bir patlamayla infilâk ettiğini ve dağlar büyüklüğündeki parçalarını dünyanın her tarafına dağıttığını gören Bediüzzaman’a, Kâinatın Efendisi (asm) “İ’caz-ı Kur’ân’ı beyan et!” diye emir verir. Rüyasından uyanan Üstad, büyük bir infilak ve inkılâp olacağını, Kur’ân’ın etrafındaki surların yıkılacağını, Kur’ân’ın kendi kendisini müdafaa edeceğini, i’cazının onun çelik bir zırhı olacağını ve o i’cazın bir nev'î’nin izharına namzet olduğunu anlar.

Bahsi geçen ilginç olaydan sonra, altmış cilt üzerine plânladığı İşârât-ül İ’caz adını verdiği tefsirini yazmaya başlar. Yarısına geldiğinde I. Cihan Savaşı patlak verir. İlk cildin diğer yarısını harp cephesinde tamamlar. Geri kalan kısmını yazmaya vakit ve hal müsaade etmez. Onun yerine Risâle-i Nur adını verdiği tefsirler ortaya çıkar.

I. Cihan Savaşı öncesinde Doğu Anadolu ve Orta Doğu başta olmak üzere Balkanları, Rusya’yı, Almanya, Polonya, Avusturya, Bulgaristan gibi ülkeleri ve Osmanlı şehirlerini çoğunlukla gidip gören Bediüzzaman, cumhuriyet döneminde de mahkemeler ve sürgünler vesilesiyle Anadolu’nun il ve ilçelerine gitti, gördü ve bir müddet onların bir kısmında mecburî ikametle kaldı. Bu arada telif etmeye muvaffak olduğu ve altı bin sayfayı aşan Nur Risâleleriyle, cemiyetin taklidî olan imanlarını tahkik mertebesine yükseltmek ve insanların dünya ve âhiret hayatlarını saadete dönüştürmek için bütün mesaisini iman hizmetine adadı. Her uğradığı veya kaldığı şehirlerin ahalisine duâlar etti. Yaşadığı zamanın devlet adamları tarafından hakkıyla anlaşılamayan Bediüzzaman Hazretlerini bu millet ferâsetiyle anladı ve bağrına bastı. 1948 yılına gelindiğinde, beş yüz bin Nur Talebesi olduğu Afyon savcılığınca tescil edildi. Müsbet hareketi esas alan bu kahraman iman fedâileri hiçbir menfî hareketin içinde olmadılar. Her zaman âsâyiş ve emniyetin yanında oldular. Din kardeşliği çerçevesinde hep vatanın ve milletin birliğini savundular. Hürriyet âşığı olan bu insanlar, her zaman fikren istibdat ve zulmün karşısında oldular.

Şimdi onlar, vefatının 50. yılı münasebetiyle, Bediüzzaman’ın fikirlerini topluma mal etmek amacıyla “Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı” programı çerçevesinde Anadolu yollarındalar. Perşembe günü Karabük ilinde onlarla birlikteydik. Cuma günü, Üstadın sekiz yıl kaldığı Kastamonu’daydılar. Cumartesi sabahı saat on buçukta onları Ankara’nın Akyurt ilçesinde karşıladık. Elli civarında bir araba konvoyu ve kalabalık bir karşılama heyeti vardı. Pursaklar ilçesine anonslar ve kornolar eşliğinde düğün alayı gibi girdik. İlçenin en geniş meydanı olan Hicret Camii'nin önü bayram yeri gibiydi. Hanımlar çocuklar, gençler, ihtiyarlar, yediden yetmişe büyük bir kalabalık vardı. Heyecanla yapılan konuşmaları dinliyorlardı.

Bir zamanlar Meclis tarafından çağrılıp ayakta alkışlarla karşılanan, fakat sonradan hâkim irâde tarafından sürgünlere ve hapishanelere atılan büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Hazretleri, 3 Ocak 1960 tarihinde sokulmadığı Ankara’ya bir tır dolusu fikirleri, eserleri ve kahraman talebelerinin eşliğinde vakur edâsıyla giriyordu. Gerçekten görülmeye değer muhteşem bir manzaraydı. Tırın üzerinden “Ben dindar bir cumhuriyetçiyim. Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam” diye âdetâ haykırıyordu. O şefkat kahramanı zatın mânevî şahsiyetine ve fikirlerine, ülkenin bütün şehirleri gibi Pursaklar ilçesinin samimî insanları da kucak açtı ve bağrına bastı. Bu vesileyle, bu güzel hizmetin gerçekleşmesinde bizlere her türlü kolaylığı gösteren mülkî erkâna buradan şükranlarımızı sunuyoruz.

Program bitiminde, düğün alayı gibi konvoy eşliğinde Sincan ilçesine geçen Bediüzzaman Tırını gönüller dolusu muhabbetle el sallayarak uğurladık. Güle güle aziz Üstadım... Sen zaten eserlerin ve fikirlerinle hep aramızdasın. Mânevî tasarrufunun devam ettiğini âşikâre hissediyoruz. “Ümitvar olunuz! Şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sadâ, İslâm’ın sadâsı olacaktır” sözün bizlere her zaman ümit ve şevk kaynağı oluyor. Sen ebediyete kadar var ol Üstadım!

27.09.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.09.2010) - Kuyruklu yıldızlar

  (15.09.2010) - Yıldızların doğuşu

  (08.09.2010) - Gökler âleminin burçları

  (01.09.2010) - Ay ve güneş tutulması

  (25.08.2010) - Güneş sistemi

  (18.08.2010) - Gündüzün semâ lâmbası

  (11.08.2010) - Barla günleri

  (04.08.2010) - Gecemizi aydınlatan kandil

  (21.07.2010) - Seyyar süt fabrikaları

  (15.07.2010) - Arıların yaratılışındaki mu'cize


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.