12 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Geçici madde kalktı, ama…


A+ | A-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Kenan Evren’in 12 Eylül darbesi nedeniyle yargılanması konusunda “görevsizlik” kararı vermesi “yargılamanın” kim tarafından yapılacağı veya yargılanıp yargılanmayacağı tartışmasını gündeme getirdi.

12 Eylül Anayasası, 28 yıl önce (7 Kasım 1982’de), yürürlüğe girmiş ve buna göre; Millî Güvenlik Konseyi ve Devlet Başkanı Kenan Evren, Cumhurbaşkanı ilân edilmişti. İki sene sonra, yapılan anayasaya geçici bir madde konularak 12 Eylül askerî darbesini yapanların “…her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz” denilerek yargılanamayacağı hükmü konulmuştu. Yıllarca bu madde tartışıldı.

Henüz anayasa değişikliği gündemde yokken, darbecilerin yargılanması ile ilgili maddeyi gündeme getiren zamanın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Madem darbecilerle hesaplaşmak istiyorsunuz, gelin anayasanın geçici 15. maddesini kaldıralım” teklifinde bulunmuş, Erdoğan ise, buna “sulu şaka” cevabını vermişti. Sonrasında anayasa değişiklik teklifi hazırlanırken, bu maddenin değişmesi de pakete “güçlendirmek” amacıyla konulmuştu.

Baykal, bunu gündeme getirdiğinde 1980 ihtilâlinin lideri Kenan Evren, “12 Eylül’de bir tek subayın bile itirazı olmamıştır. Genelkurmay Başkanı’ndan, kuvvet komutanlarından bölük komutanlarına kadar, emirler itirazsız uygulanmıştır. Eğer bu suçsa o dönemde TSK’da görevli bütün subayların suçlu sayılması gerekir. Bir tek benim yargılanmamla da olmaz. Ama dediğim gibi, bunu halka sorsunlar” derken, peşinden de “Yargı için referandum yapalım. ‘Evet’ çıkarsa, yargılanmam, intihar ederim” demişti. Evren bu tarihler arasında birçok kere hastaneye kaldırıldı. Şimdi sağlık durumu nasıl, fazla bilgimiz yok.

* * *

Paket 12 Eylül’de yüzde 58 ile kabul edildi. Paketin kabul edilmesinden sonra ihtilâlcilerin yargılanması için onlarca suç duyurusunda bulunuldu. Aradan geçen süre içinde yargılamanın kim tarafından yapılacağına ilişkin bir yasa çıkmadığı için mesele netlik kazanmamıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının “görevsizlik kararı” vermesinden sonra bu durum daha net ortaya çıktı.

Anayasa değişiklik paketini hazırlayanlardan birisi olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu karardan sonra “zaman aşımı” gibi ihtilâfları yargının çözeceğini söylerken, dâvâ açılıp açılmayacağının sorulması üzerine ise, “Yargılanırlar ya da yargılanamazlar diyemem” diyerek meselede “netlik” olmadığını ortaya koymuş oldu.

Muhalefet partileri de değişiklik hazırlanırken, bunu söylediklerini, ciddî sorunlar yaşanacağı konusunda ikazlarda bulunduklarını söylüyorlar. İktidar partisi yetkilileri ise, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın verdiği kararı eleştiriyorlar. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ”Başsavcılık bu soruşturmayı yürütmek zorundadır. ‘Ben bu soruşturmayı yapmıyorum’ deme hakkına sahip değil, bu konuda takdir yetkisi de yoktur” derken, 12 Eylül darbesini yapanların mutlaka yargılanacağını ileri sürdü. (Zaman, 11.11.2010)

Hukukçular ise, “görev suçu” mu, yoksa “darbe suçu” mu olduğu noktasında bu konuda farklı görüş sergiliyorlar. Bir karışıklıkta kabul edilse dahi, Yüce Divan’da mı yoksa Ağır Ceza’da mı yargılanacağı konusunda görüş ayrılığı gözleniyor.

Yani suç duyurularından sonra oluşturulan dosya şu anda ortada duruyor. Yargılanıp yargılanmayacağı bile net değil.

* * *

Peki, bu konuda karışıklığın giderilmesi için neler yapılmalı?

Referandumda “12 Eylül’den hesap soracağız” diyenlerin, bu sözün arkasında durup, gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce yapıp, yargıdaki karışıklığı da gidermek durumunda. Anayasa değişiklik paketinin kabul edilmesinin üzerinden tam iki ay geçti. Paket gündeme geldiğinde bunların önceden düşünülüp, gerekli kanunî düzenlemelerin yapılması gerekmez miydi?

Gereken yasal düzenlemeler bir an önce yapılmazsa da mesele bir şekilde kapanıp gider, 30 sene sonra da olsa darbecilerden hesap sorulamamış olur.

AKP İstanbul milletvekili İrfan Gündüz’ün “Gerekiyorsa zaman aşımı ile ilgili düzenleme yapılır. Anayasa değişikliğine uygun yasal düzenleme yapılır. Ben 12 Eylül darbecilerinin yargılanacağını düşünüyorum. O zaman neden anayasa değişikliği yaptık? Onlar darbeyi yapmışlar bugün darbe planı yapanlar yargıda. Onları boş mu bırakalım? Onlara cezasını verelim ki gelecekte bir daha kimse darbeyi aklından geçirmesin” sözleri havada kalmasın…

Yoksa, “Ne yargılanır derim, ne yargılanmaz derim” lâflarıyla millete verilen sözler unutturulacak mı? Bekleyip göreceğiz.

12.11.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.11.2010) - Emre itaatsizliğin cezası

  (06.11.2010) - Türkiye-AB ilişkileri neden ağır aksak?

  (05.11.2010) - Basının dili bozulunca…

  (31.10.2010) - Köşk’teki “tek” ve “eşli” resepsiyon

  (30.10.2010) - Nerede alkış yapılır?

  (29.10.2010) - Siyaset karışınca...

  (24.10.2010) - Olmayanı anlatmak…

  (23.10.2010) - Onların din dersi almaya hakları yok mu?

  (22.10.2010) - Meseleyi cami avlusuna bırakmayın!

  (17.10.2010) - Yeni zamla kaç kilo et alınır?


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.