"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

506 milyon dolarlık korsan yazılım kullanıyoruz

16 Nisan 2015, Perşembe 14:59
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Halil Gökoğlu, Türkiye'deki korsan yazılım oranının yüzde 60'a vardığını ve korsan yazılımın ticari değerinin 506 milyon dolar olarak tahmin edildiğini bildirdi.

Gökoğlu, Microsoft Türkiye tarafından Antalya'daki iş ortaklarıyla bir otelde gerçekleştirilen, "Hep Beraber Yarına" toplantısı öncesi Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener ile basın toplantısı düzenledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bilişim sektörünün her geçen gün daha da büyüdüğünü kaydeden Gökoğlu, Microsoft'un yaptırdığı global araştırmaya göre Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin teknolojik kullanımı yüzde 10 artsa, 15 milyar dolar ek gelir ve 360 bin yeni istihdam fırsatı ortaya çıkacağını söyledi.

Bu çerçevede Antalya'nın turizm ve tarım gibi lokomotif sektörlerinin yanı sıra bilişim alanında da önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Gökoğlu, şöyle konuştu:

"Antalya, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyine göre yedinci ili konumunda ve ihracatın yüzde 67'si, ithalatın yüzde 60'ı Avrupa Birliği üye ülkeleri ile gerçekleştiriliyor. Microsoft'un teknolojik altyapı, bilgi ve network alanındaki gücü ile Antalyalı kurumlar için doğru iş ortağı olduğuna inanıyoruz. Amacımız yerel girişimcilerin gücüne teknolojiyle güç katmak ve global platformlara taşımak."

Korsan yazılımın maliyeti

Korsan yazılımların ülke ekonomisine verdiği zarar hakkında bilgi veren Halil Gökoğlu, 2013 yılında kişisel bilgisayarlara lisanssız programların yüklenmesinin tüm dünyada 62,7 milyar dolara bedel olduğunu söyledi.

Ülkelere göre korsan yazılımlara bakıldığında ABD'de yüzde 18, Fransa'da yüzde 36, İspanya'da yüzde 45 düzeyinde olan korsan yazılım oranının Türkiye'de yüzde 60 olarak tahmin edildiğini kaydeden Gökoğlu, bu oranın Çin'de yüzde 74, Pakistan'da yüzde 85 olduğunu bildirdi.

Türkiye'deki korsan yazılım oranın 506 milyon dolarlık ticari değeri olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Gökoğlu, "Kopyalanmış yazılım kullananların yüzde 48'i bu yazılımlar yüzünden veri kaybettiklerini, yüzde 45'i bu yazılımların bilgisayarlarını yavaşlattığını söylemekte. Anadolu'da yaygın olarak pek çok firma özellikle korsan yazılımı güncellenmeyen bilgisayarlar ve ikinci el yazılım nedeniyle hack'lenmekte" diye konuştu. 

Gökoğlu, orijinal yazılım kullanmanın işletmelerin performansını ve güvenliğini artırdığını vurguladı.

Windows 10

Windows'un en son sürümü windows 10 hakkında bilgi veren Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener, Windows 10'un yeni bir dijital çağın habercisi olduğunu ifade ederek, işletmelere ve son kullanıcılara sunacağı avantajlar hakkında bilgi verdi.

Web sitelerinden 1,2 milyar kullanıcı adı ve parolanın hacklendiğini, bu nedenle yeni siber güvenlik çözümleri arandığını kaydeden Şener, şu bilgileri verdi:

"Windows 10, parola bilgisi olmaksızın kimlik doğrulama imkanı sunuyor. Dolayısıyla, bunların sunucularda saklanması gerekliliğini ve bilgisayar korsanlarının kırma olasılığı bulunan parola paylaşımlarını ortadan kaldırıyor. Windows 10, kullanıcı bilgisayar korsanlarının kırma olasılığı bulunan parola paylaşımını ortadan kaldırıyor.  Windows 10, kullanıcı adınıza kimlik doğrulaması yapmadan önce PIN girişi ya da biyometrik sensörlü cihazlarda windows hello yoluyla cihazı kullanıcının doğrulamasını isteyecek. Passport ile kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra beğenilen ticaret siteleri, e-posta, sosyal ağ hizmetleri, finans kurumları gibi birçok web sitesine ve hizmete hemen erişim sağlanacak."

AA

Okunma Sayısı: 1404
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı