İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği’nin (İYSAD) 16 milyon 500 bin‘i ilköğretim ve lise 3 milyon 500 bin’i üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 20 milyon öğrencinin eğitim gördüğü bütün devlet okullarında uygulanmasını önerdiği Okullarda Bedelsiz Yemek Projesi’nde ilk uygulama Kâğıthane Talatpaşa mahallesindeki Mehmet Âkif Ersoy İlköğretim Okulu’nda başlatıldı.
İYSAD üyesi Keyveni Catering projenin uygulanabilirliğini göstermek amacıyla bu ilk adımı üstlendi. Kâğıthane Kaymakamı Ahmet Akın Varıcıer ve ilçe Millî Eğitim Müdürü Osman Balcı’nın da katıldığı törende konuşan İYSAD Başkanı Sadık Çelik, attıkları bu ilk adımla, ilgili bakanlıklara mesajlarını ulaştırmayı amaçladıklarını belirterek, “Devlet kitabı bedelsiz sağlıyor, Ipad sağlıyor, fakat beslenme atlanıyor. Oysaki asıl öncelik beslenmeye verilmedir. Çünkü gıda sağlıktır, sağlık hayattır” diye konuştu. Çocuk ve gençlerin bedelsel ve zihinsel ihtiyaçlarına uygun olarak uzmanlar tarafından hazırlanan sağlıklı mönüler ile çocuklarımız ve gençlerimizin dengeli, düzenli ve yeterli beslenmesini sağlamalıyız” diyen Çelik, böylece gençlere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırarak fast food tarzı, hızlı ve sağlıksız beslenmenin neden olduğu obezite, kanser ve kalp-damar hastalıklarının önüne geçme yolunda önemli bir adım atarak sağlıklı nesiller yetiştirebiliriz.” şeklinde konuştu. Sağlıksız beslenmenin sebep olduğu hastalıklar ile bu hastalıkların sebep olduğu iş kayıplarının ülkemize toplam maliyetinin 55 milyar lira olduğunun uzmanlar tarafından belirtildiğini vurgulayan Çelik, oysaki bu projenin toplam maliyetinin 12,5 milyar lira olduğuna dikkat çekti. Başlattığımız bu projenin ülke çapına yayılması ile hem sağlık harcamaları ciddî ölçüde azalacak hem de sağlıklı nesiller yetiştirmiş olacağız diyen Çelik, “Bu uygulamayı başbakanımızın dikkatine sunuyoruz. “ dedi.
Yoksullukla da mücadele edİlmİş olacak
Çelik; “Projenin bir diğer ana gerekçesi ise Yoksullukla Mücadeledir” dedi. Bedelsiz Yemek uygulamasının ekonomik eşitsizliklerin ve bölgesel farklılıkların önüne geçmekte etkin bir sosyal araç olacağını belirten Çelik, "Bir öğününü 3 zeytin ile geçirmek zorunda kalan öğrenci ile daha rahat imkânlara sahip olan öğrenciler aynı masa etrafında yemek yiyorlar. Bu uygulama ile dar gelirli aile çocukları da hiç değilse bir öğünde dengeli ve yeterli beslenme imkânına kavuşmuş olacaklar.” şeklinde konuştu.