"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İddia sahibi Peugeot 301 Allure 1.6 lt HDi

22 Nisan 2013, Pazartesi
Fransız markası Peugeot, Türkiye pazarına iddiası yüksek bir şekilde girdi. Bu iddialı yönlerden biri ise yakıt tüketim testi idi.
Peugeot Türkiye, dizel motorlarının verimliliğini ve yakıt ekonomisini Türkiye yol şartlarında ispat etmek için bir kaç ay önce Demir Bükey Akademi ile yola çıktı. Bu yolculukta Peugeot’nun yepyeni ve Türkiye şartları için son derece uygun olan sedan modeli Peugeot 301 kullanıldı. Yeni Peugeot 301 1.6 lt HDi dizel motor ile gerçekleştirilen test ile Türkiye’yi Kuzey’den Güney’e en düşük yakıt tüketimini elde ederek bağlamak hedeflenmişti. Peugeot 301 1.6 lt HDi 92 HP manuel şanzımanlı versiyonla, 100 kilometrede ortalama 3.5 litrelik tüketim değeri ile Sinop Burnu’ndan Anamur Burnu’na 1164 kilometre geride bırakıldı.
İşte bu şekilde bir iddiasını ortaya koyan Fransız markasının B sedan segmentinde temsil eden aracın en büyük rakiplerinin; Renault Sembol, Fiat Linea, Chevrolet Aveo ve Hyundai Accent Blue olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra segmentinde en geniş bagaj hacmi ve uzun dingil mesafesi ile de ön plana çıkıyor. Access, Active ve Allure olmak üzere üç farklı donanım ile müşteri karşısına çıkan 301, ESP’yi bütün donanımlarında standart olarak sunuyor.
 
Teknik Özellikler :
Motor: 1.6  HDi, 1560 cc,
4 silindir
Max. Güç: 92 Hp 3500d/d  
Max. Tork:  230 Nm 1750 d/d  
0-100 km/s Hızlanma: 11,2 s
Max. Hız: 180 km/s
 
Boyutlar:
 
Uzunluk: 4442 mm
Genişlik: 1785 mm
Yükseklik: 1466 mm
Dingil Mesafesi: 2652 mm
Bagaj Hacmi: 506 lt
Yakıt Depo: 50 lt
Boş Ağırlık: 1090 kg
 
MOTOR VE PERFORMANS

301 modelinde 1.2 litre ve 1.6 litrelik iki benzinli ve 1.6 litre dizel motor seçenekleri bulunuyor. Dizel motor 3500 devirde 92 HP, 1750 devirden itibarense 230 Nm tork üretiyor. Bu motorla, 0’dan saatte 100 km’ye çıkış süresi, fabrika verilerine göre 11.2 saniye. Maksimum 180 Km/s’lik bir hız değerine sahip. Yine fabrika verilerine göre, 100 km’de ortalama 4.3 litrelik ortalama yakıt tüketimine sahip olan araçla testimiz sonunda 5.2 lt’lik bir ortalama yakaladık. Fakat biraz daha sakin kullanımlarda bu değerin düşeceğine emin olabilirsiniz. Peugeot 301, segmentindeki rakiplerinin bir çoğundan daha iyi bir yol tutuşa sahip. Ancak çok üstün bir performans ta beklenmemeli. ESP sistemi, bütün donanım seviyelerinde standart olan 301’de, bu açıdan güvenlik anlamında sorun yaşanmayacaktır.
301, makul bir konfor sunarken, orta sertlikteki süspansiyonlar darbeleri başarılı bir şekilde emiyor. Ancak sert ve kısa darbeler iç mekânda hissedildiğini belirtmek gerekli. 301’in genel anlamda görüş problemi yaşatmıyor, ön ve arka görüşte sorun yaşatmıyor.
Netice olarak, 301, Peugeot model gamında sunduklarıyla öne çıkan önemli bir model. Geniş ve rahat iç mekân ile rakiplerinin gerisinde değil. Diğer bir ifadeyle, Peugeot’un 301 modeli, tarzı ve özellikleri ile hem çekici hem de ekonomik bir sedan otomobil arayanlar için ideal bir seçenek, düşük yakıt tüketim değerleri, uygun bakım maliyetleri, sağlamlığı ile de iddiasını ortaya koyuyor.
 
DIŞTAN İÇE ARAÇ TASARIMI
301’in dış tasarımı 508 modelini anımsatıyor. Kaslı bir yapıya sahip otomobilin ön bölümünde büyük bir radyatör ızgarası kullanılırken, yatay farlar çamurluklara kadar uzanıyor. Ayrıca kaput üzerinde yer alan kabartılı yapı araca bir heybet katıyor. Arka kısımdaysa bombeli ve kısa bir bagaj bölmesi bulunuyor. Sade bir arka tasarıma sahip araçta çift renkli stop lambalarını boydan boya geçen nervür çizgisi stop lambasının içinde Peugeot’da sık rastlanan bir tema olan ters ‘C’ şeklinde bir iz ortaya koyuyor.
301’in boyutları büyük. 4.442 mm uzunluğa sahip araç bu kriterde Accent Blue’dan 7 cm uzun olmasına rağmen Fiat Linea’dan kısa kalıyor. 2.652 mm’lik aks aralığıyla rakiplerinin önüne geçiyor.
Aracın içine baktığımızda ferah bir iç mekân bizi karşılıyor. Geniş dingil mesafesinin ortaya çıkardığı bu ferahlık, sürüş keyfini arttırmada önemli bir öge oluyor.
Antalya’daki lansmanda ilk kullanımda aracı iç mekânının ferahlığına karşın, fiyatın düşük olabilmesi için iç mekân kalitesinin biraz düşük tutulduğunu düşünmüştük. Ama aracın ‘ucuz’ durduğunu ve hissettirdiğini söyleyemeyiz. Ayrıca cam açma butonları da, vites kolunun önüne konumlandırılmış.
Ergonomi anlamında yolcuları rahat ettirecek baş ve diz mesafesi sağlayan araç, sağladığı 506 litrelik bagaj hacmiyle geniş ailelerin ihtiyacını gideriyor.
Ancak bagaj kapağının yaysız mekanizması bir eksiklik olarak söylenebilir. Direksiyon ayarında sıkıntı ise diğer bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Peugeot 301’de göze çarpan özelliklerinden biri de arka koltukların sırt kısımlarının birbirinden bağımsız olarak katlanabilmesi. Haliyle bu durum bagaj hacmi bağlamında fayda sağlayabiliyor.
 
Yakıt, Tüketim:
Yakıt Türü:  Dizel
Şehiriçi: 4,9 lt/100km
Şehirdışı: 3,9 lt/100km
Ortalama: 4,3 lt/100km
Test Ortalama: 5 lt/100km
Emisyon (CO2): 112gr/km
 
RECEP BOZDAĞ
Okunma Sayısı: 5358
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı