AYDIN ili Germencik ve İncirliova ilçelerinin zeytin, incir ve pamuk üretiminden yüzü gülüyor. Allah lütfetmiş; dağına, ovasına bereket yağdırmış. Meşhur deyimle, “Bu ilçeler dağlarından yağ, ovasından bal akan ilçeler.” Dağlarında zeytin yetişiyor. Ovasında ise incir ile pamuk üretiyorlar. Gazetemiz yazarlarından Süleyman Kösmene ve İzmir eşrafından Necdet Şimşek ile birlikte Aydın ilinin Germencik ve İncirliova ilçelerine uzandık. Üreticilerin nabzını tutmak, varsa sorunlarını dinlemek ve yetkili mercilere iletmek istedik. İncir üreticilerinin ve muhtarların arasına karıştık. Biz sorduk, onlar cevapladılar.
Germencik ve İncirliova ilçelerine genel anlamda baktığımız zaman ilçelerinizin yerel mahsulleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hasan Koç (Çarıklar Köyü Muhtarı): İlçemizin dağlarında zeytin, ovasında incir ve pamuk yetişir. Zeytin su istemiyor. Zeytinin de, incirin de, pamuğun da ekonomik değeri yüksek. Çiftçinin elinde kalmıyor. Her şartta para ediyor. Çiftçi her zaman aynı derecede kâr etmese de, Allah’a şükür zarar da etmiyor. Zeytin eskisi gibi pek olmuyor. Ilıman iklime sahip birçok yerde yetişmektedir. İncir de kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. İncir için yüksek sıcaklık kadar düşük sıcaklık da önemlidir. İncir ağacı toprak yönünden fazla seçici değildir. Ancak kuru incirde kalite söz konusu olduğundan, toprak yönünden derin, kumlu-killi, yeterli organik materyal ve kirece sahip toprakların olması incirde önemlidir.
Peki, bu kapsamda bize incir çeşitlerinden bilgi verebilir misiniz?
Ramazan Temel (Eğrek Köyü Muhtarı): Bizim bu yörede standart kurutmalık çeşitlerimiz Sarı Lop ve Sarı Zeybektir. Sofralık çeşitlerden başlıcaları; Bursa Siyahı, Gök Lop, Akça, Bardakçı, Yeşil Güz, Mor Güz, Beyaz Orak, Siyah Orak çeşitleridir. Bursa Siyahı, çeşidinin ambalaja ve yola dayanıklı olması hasebiyle dış pazarda çok iyi tutmuştur. Bu yörede genellikle ‘Sarı Lop’ incir yetişir ve en iyi incirdir. Meyvesi orta irilikte, parlak, açık sarıdır. İncirin arka kısmında ballanma varsa o incir gayet tatlıdır. Etli olmakta, lezzet bakımından tatlı ve ağacı verimlidir. Allah’ın izniyle her yıl ürün verir.
İncirleri alım-satım noktasında nasıl sınıflandırıyorsunuz?
Davut Cengiz (Meşeli Köyü Muhtarı): Kabuğu kalın –ince, lekeli– lekesiz, balını dışarıya kusmuş – kusmamış ve son olarak endüstriyel dediğimiz darbeli, ezik olan incirler olarak sınıflandırıyoruz. Bu endüstriyel dediğimiz incirler genellikle ezmelerde kullanılır.
İncirlerin toplanmasını nasıl yapıyorsunuz?
Raşit Yavuz (Çarıklar Köyünden üretici): Bizim çevre il ve ilçelerden mevsimlik işçilerimiz var. Onlar her sene buraya bu mevsimlerde gelirler. Ve bu şekilde bir nevi ihtiyaç karşılanmış oluyor.
İşçi ücretleri ne kadar?
Hasan Koç: İşçilerin yılık ücretleri performansına göre 1,500 ila 1,800 arasında değişiyor. Mevsimlik işçiler bunlar. Aydın’ın ve İzmir’in çevre ilçelerinden geliyorlar.
İncir satışlarına bakıldığı zaman daha önceki senelere nispeten karşılaştırırsak nasıl bir tablo çıkıyor?
Ramazan Temel: Bu sene verilen fiyat beklediğimizin de altında oldu. İnciri kurutarak satıyoruz. Dünyada büyük çapta bir ekonomik kriz olması hasebiyle normalde 5-6 lira olması gerekirken maalesef 3 ila 3,5 arasında gidiyor. Aslında bakıldığı zaman çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Çünkü marketlerde bizden çıkan ambalajlanmış incirler 12 ila 15 arasında satılıyor. Durum böyle olunca da bu halka da yansıyor ve halk incir alamıyor. Hâlbuki incir çok faydalı bir meyve.
Biraz da faydalarından bahsetsek?
Hasan Koç: Enerji verir. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıdadır. Bağırsaklardan toksik maddeleri atar. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Meselâ bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidir. İncirin kurutulmuşunun ayrı bir yeri vardır. Balgam söktürücü ve ayrıca kış aylarında vücudun direncini arttırıcıdır, pek çok sağlık sorununa karşı güç ve dayanıklılık kazandırır.
Biraz da sorunlarınızdan bahsetsek? Ziraî kurumlarla ilişkileriniz nasıl?
Ramazan Temel: Ziraat odaları her türlü üretim sorunlarımızda yanımızda. Onlara müteşekkiriz. Bununla beraber, ziraat mühendislerinden daha fazla yararlanmak istiyoruz. Köylüye, çiftçiye, üreticiye gelip zamanında seminer vermelerini, çeşitli üretim sorunları hakkında güncel olarak üreticileri bilgilendirmelerini bekliyoruz. Bürolarından çıkıp üreticinin arasına karışmalarını ve üretici ile birlikte olmalarını bekliyoruz. Ofislerinden çıkıp üreticiye aktif destek sağlamalarını bekliyoruz.
Teşekkür ediyoruz. Bereketli ürünler diliyoruz.
Muhtarlar: Biz teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun.
RÖPORTAJ: ABDULBASİR ŞEKER