Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Ilıman şehir Balıkesir



Anadolu yollarına çıktığımızda; canlı, halinden memnun, dostluk değerleri yüksek ve çalışan bir nüfusun akışkan halini görürüz. Bunun son örneğini, “Yenilenme ve Sistem” semineri için gittiğimiz Balıkesir yolculuğunda yaşadık.

Eskişehir’de, yüreği engin ve müşfik mihmandarımız Timur Abimizden izin isteyip Bursa’ya doğru yola çıktık. Beklenmeyen bir azizlik yaşadık. Lastiğimizin patlaması ile birlikte yedeğini takıp sökme acemiliğim arasında bocalarken, el kaldırdığım aracın durması, gönül coşkusuyla lastiğin değişimine yardım eden iş adamımızın âlicenaplığı, Anadolu’nun en asil tavrıydı.

Bursa’ya girmeden çevre yolu üzerinden bizi Balıkesir’e bağlayan güzergâhın seyirlik noktaları, Bursa’yı daha ufkî ve yeşilliğe yaslanmış binaların silüetleri ile buluşturuyor. Dönüşün akşam ışıkları ise daha farklı bir yansıma armonisi gibiydi.

Karacabey’e varmadan önümüze geçen Bursa Büyükşehir Belediyesinin cenaze nakil aracı, bizi ayrı bir dünyanın gerçeği ile yüzleştirdi. Bir müddet aracı takip etmeyi tercih ettim. Yürüyen cenazeler olduğumuzu düşünürken, akıbetimizin hayra tebdilini diledim.

Ayranı ile ünlü diyarımız Susurluk’a vardığımızda, Anadolu sermayesi ve girişiminin yüz akı Yörsan’ın tesisleri yolcuları konaklamayı teşvik ediyor. Ayrıca ayranı kabaran sistemin Susurluk vakası da zihnimizde canlandı.

Bursa-Balıkesir hattında yoğun trafiğe rağmen, çift yönlü gidiş geliş düzenlemeleri henüz bitirilememiş. Turizmin kollarına açılan ve Balıkesir’in ilçelerine giden güzergâhlarda da istenen standartta yol inşaatları tamamlanamamış.

Balıkesir’i, ılıman bir iklimin ılıman temposunda, girişimciliğin fazla öne çıkmadığı ekonomik sabitlikte gördüm. Sanayisi çok az. Manisa ve Bursa ekseninde olmasına rağmen, bu iki ilin sanayi transferini ve yakın plan açılımını yapamamış. Bir sonraki açılım İzmir ve İstanbul’a entegre olamamış.

Marmara bölgesinde faal nüfusun yüzde 23-38 arası imalat sanayinde çalışırken, bu değer Balıkesir’de maalesef yüzde 8’de kalmaktadır.

Alışveriş yaptığım işyerinde tanıştığım bir beyefendi bu konuda farklı bir noktaya dikkat çekti. Şehrin yerlisi olan beyefendi, 30 yıldır aktif hayatın içinde, Dil Tarih Coğrafya mezunu ve Sarbonne’de ikinci diploması olan sanat, tarih ve antika meraklısı bir entelektüeldi.

Görünmeyen bir ekonominin işlediğini ifade etti. Yastık altının fazla olduğunu anlattı. Türkiye’deki banka mevduatlarına bakıldığında da en dikkat çekici illerimizden biri olduğunu belirtti. Bunu ziyaret ettiğim bir akademisyen dostum da söyledi. Mevduatlara bakıldığında Balıkesir’in zengin bir şehir olduğunu anlattı.

Keza üniversite kampüsü de tamamlanamamış inşaatlar halinde. 1992’de kurulan 21 üniversiteden biri de Balıkesir Üniversitesi. Üniversitenin eşitleri kadar gelişmediğini gördüm. Kültür alanında bir yetkiliyle yaptığım sohbette, tarihin ve kültürün sanayi ile bileşke oluşturacak şekilde bir marka şehir olgusuna taşınması gerektiğini anladım.

Balıkesir’de “marka şehir” projesi göremedim. Belediyenin bütün şehri şantiyeye çeviren ve altyapı öncelikli çalışmaları ise göz doldurur nitelikte. Bu da uzun bir ihmali gösteriyor.

Üniversitede karşılaştığım Arı Hareketinin ilgilisi bir gencimiz de, Balıkesir’in kendine lokomotif olması yönündeki yaklaşımı ilgiyle dinledi. Demokrasi eksenli Avrupa yolculuğunun gerekliliğini vurguladı. Balıkesir, bu yönüyle harekete geçme ihtiyacında olan bir ilimiz.

Turizmin, bütün ilçelerini cazip kıldığı, katma değeri ve yoğunluğu artan Balıkesir, hem Marmara denizinde, hem de Ege denizi ile kıyıları olan gelişmiş bir tarım ve turizm bölgemiz. Kıyıların uzunluğu 300 km’yi bulmakta.

Turizm sezonunda yoğunlaşan trafiğini daha iyi kanalize edecek ve tanıtımla ilgi uyandıracak bir Balıkesir, değerleri ve antik dönemlerden gönümüze yansıyan tarih envanteri ile aktiviteyi hak eden bir potansiyele sahip. Demokrat hafızası ve sağduyunun sesi olması yönündeki duruşu da önemli parametrelerden biri.

Dönüşümüzde Manyas-Bandırma arasında, piliç üretme, damızlık yetiştirme tesislerinin yanı sıra konsantre gıda üretimi yapan fabrikaların yaygın olduğunu gördük. Tukaş, Tamek, Banvit bunlardan bir kaçı. Tarıma dayalı ekonomik girdinin ambarı diyebileceğimiz verimli topraklarda sanayileşme arttırılabilir.

***

Balıkesir’in aksaçlı asil insanları Hasan, Enver ve Necati ağabeylerle iki gün içinde yaptığımız sohbetler, onların şevk dolu hitapları ve yenilenmeyle ilgili sisteme olan teşvikleri, benim için müstesna ve takdire şayan bir haldi. Müktesebatlarına şükran borçluyuz. Sonraki kuşaklar adına müteşekkiriz.

06.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.07.2006) - Ataleti yenmek

  (04.07.2006) - Ah Filistin! Barışa ne kadar hasretsin...

  (03.07.2006) - İslâm ve Batı

  (02.07.2006) - Günü anlamlandırmak

  (29.06.2006) - Siyasî cepheleşme ve DYP

  (28.06.2006) - Zihnen malûl eski bir başkan

  (27.06.2006) - Piton firarda

  (26.06.2006) - Yüksek öğretim özelleşmeli

  (25.06.2006) - Çocukken büyümek

  (22.06.2006) - Yitik hafıza

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004