Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Linç zinciri



İsmail Ağa Camiindeki cinayetin ardından katilin meçhul kişilerce çıkarılan arbedede kimvurduya gitmesi “camide linç” olarak yansıtılmış, olay “irticaî tehdit” bağlamında günlerce gündemde tutulmuştu.

Başka—ve bir kısmı hayalî—senaryolarla da desteklenen bu tartışma şimdilik durdu.

Ama gerek cinayet, gerekse “linç” olayı ile ilgili olarak başlatılan adlî soruşturmada hâlâ bir sonuca ulaşılabilmiş değil. Ve görünen o ki, bu olaylar da “faili meçhuller” dosyaları içindeki yerini alarak unutulacak.

Buna karşılık, linç olayı, farklı bahane ve gerekçelerle gündemde tutulmaya devam edecek gibi gözüküyor. Çünkü linç girişimlerine zemin oluşturacak gerilim ortamı sürekli tahriklerle besleniyor.

Son zamanlarda bunun birçok örneğine şahit olduk.

Tahrik-galeyan ekseninde patlak veren ve “organize bir danışıklı dövüş” kuşkusu uyandıran bu örneklerde çoğunlukla terör, PKK, TAYAD, ülkücüler gibi unsurlar öne çıktı.

Zaman zaman hırsızlık, kapkaç, gasp ve tecavüz gibi suçların faillerine yönelen toplu öfke patlamaları şeklinde de tezahür etti.

Şimdi de bakıyoruz, laik-antilaik, Atatürkçü-Atatürk düşmanı, çağdaş-çağdışı, içki içen-“içki yasaklansın” diyen gibi ayrımlar ihdas edilerek yeni gerilim alanları ve bunlara dayalı yeni linç gerekçeleri üretiliyor.

Üsküdar Belediyesinin sahilde içki yasağına uymayanları para cezasına çarptırıp internette teşhir etmesini protesto adına bir Cumhuriyet yazarıyla destekçilerinin meydan okuma havasında gerçekleştirdikleri “şarap ayini”ne tepki gösteren bir kişinin gruptan maruz kaldığı karşı tepkiyi Vatan ve Gözcü gazeteleri “linç girişimi” olarak yorumladılar.

Aslında olayda yine tipik bir iç içe geçmiş yanlışlar zinciri söz konusu. Şarapçılara bu tepki için bahane veren belediye, Başbakanın etrafındaki Çin Seddinin direklerinden Ömer Çelik tarafından eleştirildiği için mi bilinmez, ortalıkta yok. Meydan, laiklik sloganları ve 10. yıl marşlarıyla şerefe kadeh kaldıran şarapçılara bırakılmış. Polis “İzinsiz gösteri yasak, dağılın” diyemiyor, seyrediyor.

Grubun “linç girişimi”ne hedef olduğu söylenen şahsın, eylemi başlatan kişiye yönelik tepkisindeki ilkellik ise “O da mı mizansenin bir parçası?” diye düşündürüyor.

Ve sonuçta, bu gibi son derece gülünç ve gayri ciddî provokasyonlarla Türkiye ciddî gerilim ve kaoslara sürüklenmek isteniyor.

Bu çerçevedeki son provokasyon, AKP İzmir örgütünün düzenlediği panelde Kemalizmi eleştiren Prof. Dr. Atilla Yayla’ya karşı medya, siyaset, adliye ve üniversite zeminlerinde topluca yürütülen linç operasyonu.

Medyada başlatılan tahrikler, İşçi Partisinin aktif rol üstlenmesiyle siyaset alanına, birkaç avukatın 216’dan yaptığı suç duyurusuyla da adliye zeminine taşındı. 5816 varken 216’nın seçilmesi ilginç. Demek ki, eski 312’yi bu iş için daha uygun buldular.

Bir kaşık suda koparılan fırtına karşısında AKP’nin adeta “gölgesinden korkan” tavrı ise kelimenin tam anlamıyla utanç verici...

23.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.11.2006) - Fikre linç

  (21.11.2006) - “Seçmene selâm”

  (19.11.2006) - Hastalık ve dua

  (18.11.2006) - Cemaatler ve DYP

  (17.11.2006) - Gecikmiş şûrâ

  (16.11.2006) - İttifak projesi

  (15.11.2006) - Şu çılgın AKP’liler

  (14.11.2006) - Cenazeyle örtülenler

  (12.11.2006) - Hakkın hatırı

  (11.11.2006) - Mazlumun âh’ı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004