Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Karışık mesajlar



Dışişleri Bakanıyla Genelkurmay Başkanının peş peşe yaptıkları ABD gezileri tamamlanalı günler oldu, ama tartışmaları hâlâ sürüyor.

Özellikle Org. Büyükanıt’ın temasları, katıldığı davetler, konuşmaları, basın toplantısı, hattâ ikili diyaloglarındaki mesajları ilgi odağı oldu.

Bütün bu mesajların oluşturduğu nihaî fotoğraftan “sivil iradeye saygılı, demokrat bir asker” profili çıkaranlar olduğu gibi, “Oh, yıllardır beklediğimiz ses nihayet yükseldi” diyerek sevinç çığlıkları atan ulusalcılar da görüldü.

Peki, bu çelişkili, hattâ taban tabana zıt yorumlar nereden kaynaklandı? Hangisi doğru?

İşin gerçeğini söylemek gerekirse, komutanın sözlerinde her iki değerlendirmeye de mesned teşkil edebilecek unsurlar bulmak mümkün.

Meselâ Washington’daki Türk Büyükelçiliğinde verilen resepsiyonda “Yaşa varol” sadâları ve yerli yersiz alkışlar eşliğinde yaptığı konuşmadaki “Burada düğmeye basıyorum” sözü her çeşit yoruma açık. Neyin düğmesi? Kime karşı ve ne için düğmeye basılıyor?

Buna karşılık, aynı konuşmada verilen “Korkularımızın esiri olmayalım” mesajı, bildiğimiz kadarıyla, bir Genelkurmay Başkanı tarafından ilk kez söyleniyor. Ve son derece önemli.

Çünkü çok partili demokrasimizi üç defa kesintiye uğratan, bir defa da alabildiğine daraltan müdahalelerin tamamı, “Devlet elden gidiyor, laiklik tehlikede, bölücü tehdit had safhaya ulaştı” gibi gerekçelerle açığa vurulan korkular sebebiyle gerçekleştirilmişti.

Şimdi, bu müdahaleleri yapan kurumun en tepe noktasındaki isim, “Korkular yersiz. Türkiye’yi kimse bölemez ve rejimini anayasa ile belirlenen niteliklerinin dışına hiç kimse çıkaramaz” mesajı veriyor.

Gerçi bunun güvencesi olarak “dinamik güçler”i göstermesi ve kimleri kast ettiği sorulduğunda “asker, polis, memur, üniversite öğrencisi ve öğretim görevlisi” örneklerini vererek “Türkiye Cumhuriyetini yaşatmak isteyen herkes” cevabını vermesi yeni soru işaretlerine yol açtı ve bunlar henüz cevaplanmış değil.

Buna karşılık, kendisine tezahürat yağdıran topluluğa seslenirken, “Sizden şikáyetçiyim. Diasporadaki Türklerin sesi diğerleri kadar çıksa Ermeni soykırımı ortaya gelmezdi” siteminde bulunması çok esaslı ve isabetli bir çıkıştı.

Muhataplarının bu mesajı ne ölçüde algıladığı bahsinde ise pek ümitvar bir tablo yok gibi.

Bu arada “Gül’ün temasları mı daha başarılıydı, yoksa Büyükanıt’ınkiler mi?” şeklinde anlamsız bir tartışmayı sürdürmek isteyenler var.

Bu tuhaf sualin en önemli dayanaklarından biri olarak gösterilen Cheney-Büyükanıt görüşmesi için Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yaptığı “Büyükanıt’la görüşmesini Cheney’den Gül rica etti” açıklaması da garip.

Adeta Türkiye devletinin üst düzey yöneticileri Bush’un yardımcısıyla görüşmek için can atıyor ve birbiriyle yarışıyor görüntüsü veren bu beyan ve tartışmalara anlam vermek zor.

Beyaz Saray’a atfen çıkan şu sözler ise çok düşündürücü: “Türk hükümeti bir dizi konuda ‘Asker bize engel’ diyor, iktidarsız olduğunu gizlemiyor. Aynı konuları generallere açınca ‘Biz askeriz, karışmayız, hükümete söyleyin’ cevabını alıyoruz...” (Yasemin Çongar, Milliyet, 19.2.07)

22.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.02.2007) - 38. yıla girerken

  (20.02.2007) - Unutulan laiklik

  (18.02.2007) - Bid’a rüzgârları

  (17.02.2007) - Yemin töreni

  (16.02.2007) - 17 Aralık’tan bugüne

  (15.02.2007) - Âdil yargılama

  (14.02.2007) - Şimdi de 288

  (13.02.2007) - Dünden bugüne

  (11.02.2007) - Bid’a tuzakları

  (10.02.2007) - Derin reform

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004