Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

Çankaya süreci



Önce 18 isim belirlenmiş, sonra bu sayı 8’e indirilmişti. ANAP’ta, “8 Türk büyüğü” sayısı oradan çıkmıştı. Özal, Çankaya’ya çıkmaya hazırlanıyordu. Kendisinden sonra partinin başına geçecek isimler için temayül yoklaması yapıyordu. Erdoğan ise tam tersine, cumhurbaşkanı adaylarını soruyor teşkilâtına.

Yine de ANAP’ın 8 Türk büyüğü gibi algılandı, AKP’nin dört ismi teşkilâtına sorması. 8 Türk büyükleri gitti, şimdi 4 Türk büyüğü geldi. Ancak ANAP’ta 8 Türk büyüğünün siyasî akıbeti hiç iyi olmadı. Mesut Yılmaz dışında 7’si partiden koptu, sonra hepsi siyasetten tasfiye oldu. Ancak sadece eşlerinin başı açık olduğu için 4 ismin Cumhurbaşkanlığı adaylığı için anket toto oynatılması ne kadar acı verici bir olay. Sanki ülkeyi eşleri yönetecek.

Yıllardır eşlerinin başı kapalı olduğu için itilen, kakılan ya da tam tersi itibar gören insanların bilinç altlarında ikinci sınıf olma duygusu nasıl yerleşmiş ki, böyle bir seçim yapma gereği duyuyorlar. Politik bir manevra mazeretinin arkasına sığınılabilir.

“Eşinin başı açık olduğu için seçilen 4 aday teşkilâta soruldu ancak yeterli destek bulamadı” denilerek, ileride “Çankaya’ya eşinin başı açık biri çıkarılsa” denilmesine imkân vermeme çabası söz konusu olabilir.

Ancak AKP dahi eşinin başı kapalı olanları bazı makamlara lâyık görmüyor, ülkede bir takım kurumların başına ancak eşinin başı açık olanların gelebileceği zımnen kabul edilmiş oluyorsa, o zaman Emine Erdoğan’ın eşi olan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çankaya’da işi yok.

Böyle bir demokrasi ve özgürlükler mücadelesi olur mu? Anket olayı AKP’de de huzursuzluğa yol açtı. Başbakan Erdoğan’ın hasta yatağından kalkıp, başka anketler de yapacağız demesi tepkileri yatıştırmadı. Şu çok açık. AKP’de Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olmaz da birilerini işaret ederse, bilin ki Bülent Arınç, Abdüllatif Şener gibi isimlerin öncülüğünde Erdoğan’ın adayının karşısına aday çıkarılır.

Başbakan, Grup Başkanvekili ve Meclis Başkanvekili seçimlerinde hep aday çıkardı. Mir Dengir Fırat Erdoğan’ın adayıydı, seçilemedi. Sadık Yakut, Erdoğan’ın adayı değildi ama seçilmeyi başardı. Tam tersine Başbakan’ın adaylarının karşısına çıkan isimler seçildi.

Irak’a asker gönderilmesini de destekliyordu Erdoğan. Tüm baskılarına rağmen AKP grubundan kabul oyunu çıkaramadı. Meclis Başkanlığı seçiminde de ilk başta Erdoğan’ın, “Ağabey nasıl bir görev istersin” diye sorduğu Arınç’ın, “Meclis Başkanlığı” talebine “hay hay” deyip, türlü mülâhazalarla rotayı Vecdi Gönül’e çevirince, “inadına” aday olan Bülent Arınç kazandı.

Yani “odun koysa seçtirecek” gücü yoktur Erdoğan’ın. Ve bu aşamadan sonra aday olmadığı takdirde, hem “Korktu, geri adım attı” pozisyonuna düşecek, hem de partinin birliğini muhafaza edecek başka bir isim bulup çıkarması mümkün olmayacak. Şimdi asıl Erdoğan aday olmazsa, AKP ne olur sorusu tartışılıyor.

Anketti, ‘sivil toplum örgütleriyle görüşmelerdi’ derken Başbakan’ın zaman kazanmak ve dikkatleri başka isimlere yöneltmek gibi bir taktik izlediği seziliyor. Biraz da gaz alıyor. İkinci bir nokta ise olmayana ergi yöntemiyle, önce olmayacakları gösteriyor, kendini ateş hattının dışına atıyor. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı sürecini çok iyi yönetemiyor. Allah’tan ki, her şeyi ağzına gözüne bulaştıran bir muhalefet var.

Her iş bitti şimdi Erdoğan’ın diplomasını araştırıyorlar. Erdoğan, şimdi Marmara Üniversitesine bağlı olan İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’nin 1977 mezunlarından. O zaman akademinin 3 yıllık olduğu belirtiliyor, “4 yıllık mezunu değil, Cumhurbaşkanı olamaz” diyorlar. Anayasa’nın 101. maddesi’nde 4 yıl şartı yok ki.

Anayasa’da, “Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kırk yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış kendi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından yedi yıllık bir süre için seçilir” deniliyor.

Şimdi Erdoğan’ın Avustralya’da katıldığı bir radyo programında Öcalan için, “sayın” dediğini iddia ediyorlar. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk başta olmak üzere birçok parti yöneticisi, “sayın” dediği için ceza almasına umut bağlamışlar. Bu ülkede bir zamanlar PKK rengi diye renk yasaklandı, Kürkçe şarkı yasaklandı, ne oldu çözüldü mü?

İster sayın, ister saymayın bu ülkede hitapları, renkleri, türküleri yasaklayarak Kürt sorunu çözülemediği gibi “sayın”ın sırtından bir Çankaya sorunu üretilemez.

Stratejilerini hep birilerini engellemek, yasaklamak üzerine kuran sayınlar, bunun yerine, Erdoğan’ın aldığı oyu biz nasıl alırız, ihtilal, ara dönem olmadan bizden nasıl cumhurbaşkanı çıkar, nasıl iktidar oluruz sorusunun cevabını arasalar, ülke de rahat edecek, onlar da…

19.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.03.2007) - Bu liderler uyanık

  (14.03.2007) - Hangi milliyetçilik?

  (13.03.2007) - 90 günlük bir şey

  (12.03.2007) - Taklacı gazeteci

  (09.03.2007) - TÜSİAD yumuşattı “andıç” gerdi

  (08.03.2007) - Dilden dine Türkçülük ektiler

  (07.03.2007) - Suikast endişesi mi?

  (06.03.2007) - Adalet ona da lâzım oldu

  (05.03.2007) - Dayanışma zinciri

  (02.03.2007) - Darağacına 3 kadın

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004