Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Uçakta namaz, niçin olmasın?



Peygamberimizin “Dinin direği” olarak vasıflandırdığı ve İslâmın 5 şartından biri olan ‘namaz’ ibadetiyle ilgili yaşanan sıkıntılar zaman zaman gündeme geliyor. ‘Farz’ olan namaz ibadetini yerine getirmek isteyenleri en çok rahatsız eden konu; ‘Namaz kılmak istiyorum, yardımcı olur musunuz?’ diyenlere, ‘ehil ve uzman’ olmayanların hemen ‘müftü’ gibi ‘fetva’ vermesi.

Bu konudaki en büyük sıkıntı, yolculuklarda yaşanıyor. Otobüs ya da uçakla uzun mesafelerde yolculuk yapıyorsanız, mutlaka bir ‘engel’ ile karşılaşabilirsiniz. Bir otobüste, şoföre rica edip, “Beş dakika mola vermeniz mümkün mü, namaz vakti geçiyor” deseniz, büyük bir ihtimalle; “Acelemiz var, namazını kazaya bırak!” şeklinde bir ‘fetva’ ile muhatap olursunuz. Benzer şekilde, ‘uçak’ yolculuğunda böyle bir talebi dile getirseniz yılların ‘host’ ya da ‘hostes’leri hemen ‘müftü’ kimlikleriyle ‘fetva’ verebilirler. Tabiî her meslekte olduğu gibi bu mesleklerde de iyi niyetle hareket edip, böyle talepleri makul karşılayan ve yardımcı olanlar da vardır.

Ne yazık ki, THY’de de benzer sıkıntılar yaşanıyor. Bir okuyucumuz, yaşadığı sıkıntıyı kaleme alıp THY’ye bildirmiş. Yeni Asya’ya da gönderilen ilgili mektupta şöyle deniliyor: “Sayın THY yetkililerine. 1980 yılından beri uçarım. THY’nin kabin hizmetlerini takdir etmemek mümkün değil. THY’nin ABD seferlerine başladıktan sonra mümkün olduğu sürece hep THY’yi tercih ettim. Kabin içi ikram ve diğer hizmetler fevkalâde.

“Ancak beni üzen, bir Müslüman olarak uçak içinde namaz kılmak istediğimizde görevlilerin çok katı tutumları. Namaz kılmamıza müsaade etmemeleri ve o çok nazik davranışlarını bir anda değiştirip sert davranarak sanki bir müftü edasıyla fetva vermeleri. Oysa KLM-DELTA-Lutfansa gibi diğer yabancı havayolları görevlileri namaz kılmak istediğimizi söyleyince bize çok yardımcı oluyorlar. Hatta sabah namazı için imsak vaktinin ne zaman gireceğini pilota kabin içi telefonla sorup bize ‘Namaz kılabilirsiniz, vakit oldu’ diye haber verebiliyorlar. Battaniyeleri serip bize 5 dk. mutfak boşluğunda namaz kılmaya müsaade edebiliyorlar. Bunlar hoşgörülü gayrimüslim insanlar. Ne olur bizim THY’deki görevlilerimiz de bu hoşgörüyü gösterseler? Benim insanım neden inançlarımıza bir gayrimüslim kadar saygı duymuyor?

“25 yıllık havayolları ile yolculuk süresince bu konu hep yüreğimde bir uhde olarak kaldı ve bunu kâğıda dökmek ihtiyacı duydum. Bir kaç sefer bu konuyu yazmama rağmen olumlu veya olumsuz hiçbir cevap alamadım. En sonunda bir de e-mail ile denemek istedim. Umarım bu sesimi THY’nin çalışkan ve başarılı genel müdürü beyefendi duyar da, beni ve benim gibi ömrü yollarda geçen insanların mağduriyetini giderirler. Üzülerek söylüyorum ki bir çok uçuşlarımı bu yüzden yabancı havayollarıyla yapmak zorunda kalıyorum. Tek istediğimiz uçuşlarımızda ibadetlerimizi rahatlıkla yapabilelim. Bir çok insan belki de bu yüzden THY yerine başka havayollarını tercih ediyor. Bu konunun dikkate alınmasını istirham ediyorum.

“Mehmet Haleblioğlu / USA”

Bazıları, böyle taleplerden memnun olmaz ama vakıa bu. Bu talep, sadece bir kişinin talebi değil, benzer şekilde yolculuk yapan yüzlerce/binlerce kişinin talebidir. Muhtemeldir ki, THY Genel Müdürü de yolculuklarında benzer sıkıntılarla karşılaşıyor. İbadet edenlere saygı göstermek, medeniyetin ilk şartı olsa gerek.

Uluslar arası havayolu şirketlerinin gösterdiği ‘anlayış’ı THY’den de beklemek yolcuların hakkı değil mi?

19.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.03.2007) - Çanakkale geçilmedi, geçilmeyecek

  (17.03.2007) - Şart mıdır?

  (16.03.2007) - İnsanlığa sığar mı?

  (15.03.2007) - Yine yakın tarih

  (14.03.2007) - Kadınların gözüyle

  (12.03.2007) - Medya, gerçekleri gör

  (11.03.2007) - Fakirlikten beslenen zenginlik

  (10.03.2007) - Baykal da ‘andıç’ sırasını mı bekliyor?

  (09.03.2007) - Sıra, onlara da geldi

  (08.03.2007) - Yasaklı kadınlar günü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004