Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Meclis'te tarihî gün



Dün Meclis tam mânâsıyla tarihî günlerinden birini yaşadı. 11. cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili takvim devam ediyor. Bu çerçevede dün Abdullah Gül ve Ersönmez Yarbay’ın aday olarak yarıştıkları cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapıldı.

Meclis’te sabah saatlerinden başlayan gergin bir hava hâkimdi. Meclis’in Çankaya kapısında Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto eylemleri vardı. Meclis’in Çankaya kapısı yüzlerce polis tarafından korunmaya alınmıştı.

Aylardır süren “Cumhurbaşkanı kim olacak?” tartışmasının ardından adaylar açıklandı, ancak bu kez Sabih Kanadoğlu’nun ortaya attığı ve CHP’nin “mal bulmuş mağribi” gibi üzerine atladığı “367 şartı” tartışması her köşede yapılıyordu. Meclis bahçesinin her köşesi karnavalları andıran bir şekilde televizyonların canlı yayınları yapılıyordu. Cuma namazını kılmak için Meclis’te bulunan camiye giden yolda bile herkes birbirine son gelişmeleri soruyordu. Hatta ezan beklenirken, saflarda yerini alan milletvekilleri namaz kılmak için hazırlık yapan gazetecilerin yanına giderek, “Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu açıklama yaptı mı?” diye soruyordu.

İşte böyle heyecanlı bir ortamda, sabah saatlerinde AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, sürpriz bir şekilde, 10. Reform paketini açıkladı. Tabiî AKP’deki bu manevra hem ANAP’ın kararını değiştirmek için, hem de DYP-ANAP arasında ortak hareket etmeye sekte vurmak için olduğu kulislerde konuşuldu. Hatta bu çıkış iki parti arasında ileride yapılacak bir ittifakı dağıtmaya yönelik bir manevra olarak değerlendirildi.

Peşinden Başbakan Erdoğan’ın önceden plânlanmamış bir basın toplantısı yapacağının duyurulması, gazeteciler arasında heyecana yol açarken, başbakanın bu aşamada ne söyleyeceği merak konusu oldu. Erdoğan’ın Erkan Mumcu’nun teklif ettiği reformlar ile Ağar’ın teklif ettiği “sandık” tekliflerini kabul ettiklerini söylemesi, biraz sonra açıklama yapacak iki liderin kararlarını etkilemeye yönelikti. Erdoğan’ın milletvekillerine yönelik, “Milletvekillerini milletimize ve vicdanlarınızın sesine kulak vermeye çağırıyorum” sözleri ile “Milletvekillerinin iradesine ipotek koyanları milletimize şikâyet ediyorum” sözleri ise dikkat değerdi.

Ancak, Erdoğan’ın bu çağrısı, DYP ve ANAP tarafından “samimî” görünmediği için reddedildi.

Ağar’ın partisine mensup 3 milletvekili ile yaptığı ile birlikte yaptığı kısa açıklamasında, sürecin başından beri söylediği sözlerin arkasında durduğunu söyledi. Siyasetin mahkemeye gitmemesi, oturumun açılması için de 184 milletvekilinin yeterliği olduğunu söyledi. “Başbakan iki parti çıkar diyerek bizi seçimle tehdit ediyor. Ne AKP fırsatçılığına, ne CHP reaksiyonuna dahil olmayarak 1. tur oylamaya katılmayacağız” diyerek oylamaya katılmayacaklarını açıkladı.

Bundan sonra Meclis kulislerinde AKP’nin açıkladığı reform paketlerinin ANAP’ın kararını değiştirdiği konuşuldu. Ancak, Erkan Mumcu oylamaya yaklaşılan dakikalarda oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. Grup kararı alınmasının mümkün olmadığını, ancak ağırlıklı olarak katılmayacaklarını bildirdi.

Ağar ve Mumcu’nun açıklamalarına rağmen, her iki partiden de milletvekilleri oturuma katıldı. Bu açıklamalardan sonra bütün gözler Meclis Genel Kurulu’na çevrilmişti. ANAP’lı Miraç Akdoğan ile DYP milletvekilleri Ümmet Kandoğan ve Mehmet Erarslan’ın CHP’li Esat Canan ile birlikte 5 bağımsız milletvekili katıldı. AKP ve bu milletvekilleri ile birlikte oturuma 360 milletvekilinin katıldığı ifade edildi. CHP’li Kemal Anadol da “yoklama” istemek için Genel Kurula girdiler. Anadol’un yoklama talebi ise, Arınç tarafından reddedildi.

Arınç’ın tutumu üzerine yapılan konuşmalarda CHP’li Anadol aleyhte, AKP’li Sadullah Ergin ve DYP’li Ümmet Kandoğan lehte konuşma yaptı. Kandoğan konuşmasında aynı anayasa ile 3 cumhurbaşkanının seçildiğini hatırlatarak, “Meclis iradesinin üstünlüğünü savunduk. 376 şartı aranarak Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi karşısında bir tavır koymak, demokrasinin yanında olduğumu göstermek için TBMM’deyim” dedikten sonra oylamaya geçildi.

Bu yazıyı kaleme aldığımız saatlerde henüz ilk turla ilgili sonuçlar netleşmemişti. Bu yüzden “hayırlı” olsun veya “ikinci tura kaldı” diye yazamadık. Son olarak da şu notu aktaralım: CHP, Genel Kurul’da 367 milletvekili olmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurulacağını açıklamıştı.

28.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.04.2007) - Sezer portresi

  (21.04.2007) - Sivil toplumun “derin”i olur mu?

  (15.04.2007) - Süreç ve bilgi kirliliği

  (14.04.2007) - Bakalım “gururla” anlatacaklar mı?

  (12.04.2007) - Yeni başkomutan!

  (18.02.2007) - Olmert'in ziyareti

  (17.02.2007) - Meğer ‘288 okul numaram değil’miş!

  (11.02.2007) - 301 ve laiklik

  (10.02.2007) - “Derin”lere “çomak” sokmak

  (04.02.2007) - Halk diyor ki...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004