Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Kariyer planlaması



Gazetecilik Seminerlerinin 21.’si Ankara Batıkent’te yapılıyor. Yeni Asya, gazetecilik okulu niteliğindeki bu faaliyetler serisini, YASEM ile kurumsallaştırarak, farklı bir ilki daha gerçekleştirmiş oldu.

Üç gün süreyle yoğunlaştırılmış, hatta geceleri de ev ödevleri ile makale kritiği yazan, seminer dergisine yazı yetiştirmeye çalışan gençlerimiz, hatta yetişkinler, gerilim üreten gazetecilik mesleğini, gerilime girmeden öğreniyorlar.

Böylece yazarlık dünyası ile tanışıyorlar. Kendilerini yazı dili ile doğru ifade etmeyi öğreniyorlar. Konu ve içerik anlamında zengin ve tadımlık derslerle yeni ufkun habercisi olacak bilgi kaynaklarına ulaşıyorlar.

Tecrübeli gazeteci, yazar, eğitimci ve araştırmacı ustalarla hemhâl oluyorlar. Böylece misyon içinde tecrübenin devri, birikimin transferi, müzakerenin rahatlatıcı öğretileri ortaya çıkıyor.

Yazın kavurucu sıcağına rağmen, iki saat kariyer planlaması dersinde gördüğüm gençler, oldukça heyecanlı, araştırıcı ve sorgulayıcı idiler.

Onlara bir şeyler anlatmaktan ziyade onlardan çok şey öğrendiğimi itiraf etmeliyim. Sırayla kendilerini ifade ettiler. Kariyer yolculuklarının bulundukları durağından geçmişe ve geleceğe ait hedeflerini ve beklentilerini anlattılar.

Biz kez daha müşahede ettim ki, hayata dair, uygulamalı sonuçlara yönelecek nazarî ve tatbikî görüş ve rehberliklere fazlasıyla ihtiyaçları var. Bilhassa gençlere yönelik programlara. Yaz aylarının uzun ve ev içinde geçen sıcaklığında durağanlaşan dönemin fazla verimli olamadığı ve rehavet verdiği bir gerçek.

Bu mevsimlerde, başta Risâle okumaları olmak üzere bunun farklı açılımlarını, gerek meslekî, gerek kariyer ve gerekse şahsî tekâmül için gelişim programları ile takviye edildiği takdirde, gençlerin kendilerine duyduğu özgüvenin arttığı ve aileleriyle daha fazla uyumlu olmaya başladıkları görülmektedir.

Tamamı kızlardan müteşekkil programda, genç beyinlerin duygu yüklü sâfiyetlerini ve saf, samimî, meşrû ölçülerdeki hizmet arzularını ve kendilerini bulma yolculuğunda akla kapı açan ve değerlendirmeyi ona bırakan fikir ve yaklaşımlara çok ciddi değer verdiklerini gözlemledim.

Gençlerimize rehberlik edecek, günümüzün eğitim metot ve yaklaşımlarıyla hitap edecek, yeni eğitim felsefesini katılımcı kültürle birlikte verecek programlar, geleceklerinin inşasında sağlıklı sonuçlara götürecektir.

İmanlı gençliğin; aile, iletişim, iş ve eş seçimi konularında kendisiyle mutabık kalacağı, çevresiyle dengeli olacağı ve düşünce dünyasıyla da barışık ve uyumlu yaşayacağı programlarla desteklenmeleri halinde, bütün ebeveynlerin endişe uykularından uyanacağını, vehim psikolojisinden kurtulacaklarını ve kendilerini daha rahat hissederek anlatılmaz korkularından kurtulacaklarını düşünüyorum.

Ders boyunca sohbet ettiğim genç yavrularımız, bana cesaret verdi. Ümitlerimi tazelendirdi. Onlara karşı çok şey borçlu olduğumuzu hatırlattı.

İçlerinde yakînen tanıdığım çocuklar da vardı. Babaları arkadaşım, dostum, ağabeyim olanlar. Üç kuşağın birbirini farklı konularda profesyonel bir yaklaşımla eğitmelerini, büyük bir ailenin tanışmasını ve birbirlerine müzahir olmalarını sağlayan bu organizasyonlar, zamanla daha köklü yapılanmalara müheyyadır.

YASEM, bu yönüyle “Bireyin özel üniversitesi” olma misyonunu fazlasıyla yerine getiriyor. İhtisasa dayalı fedakârlık ve gönüllülükle...

Esas gençleri anlatmak istiyorum. Biyoloji okuyup psikolog olmak isteyen Büşra, mimarlık düşünen Ayçiçek kardeşlerden Esma Nur, eczacılık planlayan Emine Nur, lise son sınıfta kariyerini araştıran Rukiye, İslam sanatları alanında eğitimini geliştirmek isteyen Nurşin, Erciyes Üniversitesinde radyo televizyon bölümü mezunu beş gencimizin, yönetmen, montajcı, muhabir, yapımcı, belgeselci olma istekleri bir duaydı, bir teşebbüstü.

İnsan hakları alanında hukukçu olmaya kararlı Ayşe, tasarımcı ve modacı olmaya namzet Macide, genetik mühendisliği düşünen Melike, doktor olmak isteyen Haticeler, beden eğitimi arzulayan Taşçı kardeşlerden Meryem, matematikçi Aslıhan, hepsi nur fidanlığının masum ve mütevekkil gençleriydi. Ailelerini tebrik ediyorum.

Geçen yıl kariyer planlamasına katılıp, bir yılda çocuk edebiyatında kitap yazan eğitimci Meryem hoca hanım ise mütevazı bir öğrenci rolündeydi.

Zaten, YASEM’in amacı farkı, bilgiyi tevazu içinde sunan ve nefsin ümüğünü sıkan mü’min ve mü’mine insanlara hayat okulunda rehberlik etmektir.

Şanlıurfa’dan, Adana’dan, Kayseri’den, Ankara’dan ve diğer illerimizden katılan gençler, yazın en verimli bilgi meyvelerini topluyorlardı.

Sonuç olarak; gençler için daha çok çalışmamız ve onları anlamamız, istikbalimizi nurlandıracaktır.

24.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.06.2007) - Sosyal/siyasî projeksiyonlar -7

  (20.06.2007) - Sosyal/siyasî projeksiyonlar -6

  (19.06.2007) - Sosyal / siyasî projeksiyonlar - 5

  (18.06.2007) - Sosyal / siyasî projeksiyonlar - 4

  (17.06.2007) - Girişimci olmak

  (13.06.2007) - Sosyal/siyasî projeksiyonlar - 2

  (12.06.2007) - Sosyal/siyasî projeksiyonlar - 1

  (11.06.2007) - Gerilime sürüklenmek

  (10.06.2007) - Sosyal projeksiyonlar

  (07.06.2007) - Milletvekili listeleri ve sonrası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004