Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

Zihnimdeki suâller



Önemli bir vazifeyi yüklenenlerin, bir hedefi olan insanların sürekli durum değerlendirmesi yapmalarında önemli faydalar vardır.

Kudsî bir dâvâya gönül verenlerin, hak olan bir hizmete başkoyanların, dine hizmeti gündemlerinin birinci sırasına alan hizmet ehli insanların, ciddi ve sağlıklı bir muhasebenin içinde bulunmaları gerektiğine inanıyorum şahsen.

Başkalarını değil, kendimizi hesaba çekmek, otokontrol yapmak, yüklendiğimiz ulvî hizmetlerimiz açısından önemli bir zorunluluk olsa gerek.

Bir ihsan-ı İlâhî olarak omzuma yüklenen bu şerefli ve şerefli olması nispetinde de ağır ve mesuliyetli yükün sorumluluğunu hissediyor muyum?

Ebedî hayatımı ilgilendiren ve çok ağır manevî mesuliyeti bulunan bu kudsî emaneti lâyıkıyla muhafaza edebilmeyi dert edinip, bu noktada gerekli hassasiyeti ve gayreti gösterebiliyor muyum?

Hizmet hizmet diyerek, hep başkalarının hatalarını, kusurlarını görüp onları ıslaha mı girişiyorum; yoksa hizmete kendimden başlayarak, kusur ve hatalarımı görüp onları düzeltme yoluna mı gidiyorum?

Kalıcı ve etkili bir hizmetin; müşterek okumaların yanında, hayat boyu aralıksız şahsî okumalarla mümkün olduğunu derk edip, bu konuda gerekli hassasiyeti ve gayreti gösterebiliyor muyum?

Okumadan, anlamadan ve okuduklarımı hayata geçirmeden kalıcı ve sürekli olması gereken bütün hizmetlerimin, bütün çabalarımın muvakkat ve tesirsiz olacağını bilip, bu noktada bir durum değerlendimesi yapma gereğini hissediyor muyum?

Zamanımın ne kadarını okumaya ayırıyorum? Günlük kaç sayfa okuyorum? Az bir okumanın olsa olsa ancak kendime faydası dokunacağının; başkalarına da hak ve hakikatleri tebliğ etmekle mükellef bulunduğumu göz önünde bulundurduğumda bunun tek yolunun çok okumaktan geçtiğini bilip, her gün biraz daha okumak için nefsimi ikna etme yolunda bir gayretin içine girebiliyor muyum?

Nurlardaki tavsiye ve prensiplerin ne kadarını biliyorum? Veya bunları Bediüzzaman’ın tarif ettiği şekilde anlayıp, yaşantıma geçirmede gerekli hassasiyeti gösterebiliyor muyum?

Bilhassa hizmetlerimizin ruhu ve can damarı mesabesinde olan “ihlâs” ve “uhuvvet” düsturlarına uymakta lâzım gelen titizliliği gösterebiliyor muyum? Bu noktada benimle beraber bu hizmetin içinde bulunanlara karşı çok daha dikkatli ve duyarlı olabiliyor muyum?

Küllî ve etkili bir hizmetin bu zamanda ancak cemaatle olabileceğini, bunun da ancak sağlam ve sarsılmaz bir tesanüdle sağlanabileceğini; tesanüd ve birlik-beraberlik olmadan, cemaatin olamayacağını, olsa dahi etkili ve verimli bir hizmette bulunamayacağını derk edip, ilânihaye tesanüdün devamı için lâzım gelen dikkat, hassayiyet ve fedakârlığı gösterebiliyor muyum?

Dünyaya bakan zevk ve keyiflerin, hizmetlerimizi menfî mânâda doğrudan etkilediğini; lüks bir yaşantı içinde olmanın, dünyalık meşgalelerin içinde bulunmanın bu zamanda hizmetlerimizin önündeki en tehlikeli bir durum olduğunu, bu zamanda hizmete talip olanların, normal sayılabilecek yaşantılarının ötesinde bir çok meşrû zevk ve lezzetlerinden dahi yeri geldiğinde ferâgat etmek zorunda olduklarını da ayrıca bilmekte fayda var.

Şu geçici dünya hayatının uzunca sayılabilecek bir zaman dilimini, böyle şerefli, kudsî bir dâvânın içinde geçirmenin mutluluğunu yaşarken, çoğu zaman, bu yazımda ifade etmeye çalıştığım suâller, zihnimi hep meşgul etti. İç dünyamda bu ve benzeri suallerin cevabını bulmaya çalıştım.

Bu paha biçilmez kudsî hizmetin neresindeyim? Hâl ve davranışımla âyine mi oluyorum, gölge veya perde olup zarar mı veriyorum? Kur’ân’ın işaret ettiği, İmam-ı Ali (r.a.) ve Gavs-ı Geylânî’nin (k.s.) taltif ve tebrik ettikleri, sonucunda ebedî saadetin bulunduğu böyle bir hizmetin değerine lâyık bir çabanın, bir hizmetin içinde olabiliyor muyum?

Başta müellif-i muhterem olmak üzere, bir çok hizmet ehlinin, hayatlarını ortaya koyarak, her tehlikeyi, her zahmeti, her meşakkati göze alarak, bize kadar getirdikleri bu yüce emanete sahip olup, sâlimen bizden sonraki nesillere teslim edebilecek miyim?

Zihnimi, bu ve benzeri sualler meşgul ediyor şahsen.

24.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.06.2007) - Hem dindar, hem siyasetçi olmak

  (10.06.2007) - Siyasette kafa karışıklıkları

  (03.06.2007) - Nifak ve çıkarların son bulması için

  (27.05.2007) - Bazı hassasiyetler fayda getirir

  (20.05.2007) - Hoş olmayan hatıralar

  (13.05.2007) - Yalnız dindar olmak yetmiyor

  (06.05.2007) - Dinî yaşantıdan başka çare yok

  (29.04.2007) - Cevap bekleyen suâller

  (22.04.2007) - İfsat komiteleri

  (15.04.2007) - Zulmün sona ermesi için

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004