Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kemal BENEK

Halkın seçimine samimî olmak



Anayasa Mahkemesi’nin referandum kararından sonra Başbakan Erdoğan’ın ilk açıklaması “11. Cumhurbaşkanını Meclis seçer” olmuştu. Uzlaşma mesajları da vermişti Başbakan. “Uzlaşma” diye diye yeri göğü inleten Baykal’ı ikna edeceğini hesap etmişti.

Baykal’ın uzlaşmaya verdiği karşılıktan önce AKP’nin halkın cumhurbaşkanını seçmesine yol açacak anayasa değişiklik paketine bakışı şöyleydi: “Olağanüstü şartların getirdiği bir paketti. Uygulanma durumu da çok zayıftı. Olağanüstü şartlar ortadan kalkınca bu seçeneğe gerek kalmadı.”

Başbakan Erdoğan’ın referandum tarihi bile belliyken sarfettiği “Meclis seçecek” sözleri de bu bakışın ürünüydü.

Hal böyle olunca CHP de paketin geçersizliğinden dem vurmaya başladı. Ancak Baykal’ın “Meclis dışından biri seçilmeli” sözlerinden sonra AKP yine “halk seçsin” kozuna sığındı. CHP’nin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini istemediği sır değil. Yalnız AKP’nin de bu konuda samimî olduğunu söylemek çok zor.

Paketin ortaya çıkışını hatırlayalım. 4.5 yıldır iktidardayken “halk seçsin”i gündeme bile almayan AKP, Abdullah Gül seçilemeyince son dakika atağı ile paketi kabul edip Köşke gönderdi. Seçim meydanlarında cumhurbaşkanlığı seçimini bol bol kullandı. Sandık yaklaşınca referandumu unuttu. Baykal’ın açıklaması ile yine pakete sarılmaya başladı.

**

AKP kimi seçer; Sezer’i mi Demirel’i mi?

Söz cumhurbaşkanlığından açılmışken AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ile ilgili bir anekdotu da aktarayım.

Malûm, Ahmet Necdet Sezer ile AKP’nin yıldızı bir türlü barışmadı. Başbakan Erdoğan Sezer ile haftalık olağan görüşmesini bile çoğu zaman yapmazken bazen de usulen Çankaya’ya uğradı.

AKP’nin Sezer hakkındaki görüşleri ortada. Hatta Bülent Arınç Sezer’e oy verdiği için “pişmanım” bile dedi. Buna rağmen şartlar ne olursa AKP yine Sezer’i seçecek biliyor musunuz?

Bir gazeteci arkadaşımız Kapusuz’a soruyor: “Olmaz ya. Cumhurbaşkanlığı için önünüze Sezer ve Demirel gelse kimi tercih edersiniz?”

Kapusuz hiç tereddüt etmeden şu cevabı veriyor: “Tabiî ki Sezer’i.”

**

Eyüp Aşık’ın yorumu

Trabzon’dayken DP’nin birinci sıra adayı, eski Bakan Eyüp Aşık’la kısa süreli sohbet etme imkânımız oldu. Aşık, “DYP ile ANAVATAN’ın birleşememesi ve ardından listelerdeki istifalardan sonra DP komaya girdi. Fakat köklü bir parti olduğu için bunu çabuk atlattı” dedi.

“Bu tür travmaları hangi parti yaşasaydı imkânı yok ayağa kalkamazdı” diyen Aşık şöyle devam etti: “22 Temmuz seçimleri aday olduğum 7. seçim. Bu tecrübeye dayanarak söylüyorum. DP’nin asla bir baraj problemi yok.”

**

Mesajlar…

Son olarak okuyucularımızdan gelen mesajlarla ilgili şunu söylemek istiyorum. Özellikle 27 Haziran 2007 tarihli “Seçmen profilleri” ve 11 Temmuz 2007 tarihli “İktidar, Sezer’i aratacak bir ismi mi seçecek?” yazılarına gelen mesajları mümkün olduğunca cevaplamaya çalıştım. Seçmen profilleriyle ilgili enteresan teklifleri olan mesajları burada tekrar yazmıyorum. Yeri gelince onları ekleriz.

Diğer yazıda ise “nasıl bu kadar emin olduğum” anlamında sorular geldi. İnşallah yazdığımız gibi olmaz. Ama o yazıdaki son cümleyi burada tekrar yazıyorum. Maalesef “süreç bu sonuçlara doğru ilerliyor.”

15.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.07.2007) - İktidar, Sezer’i aratacak bir ismi mi seçecek?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004