Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Yeni meclisin ilk yüzü



Meclisimiz açıldı. Hayırlı uğurlu olsun. Böylece 23. dönem çalışmaları yemin töreni ile birlikte başlamış oldu. Yemin törenini, geç saatlerde kısmen izleyebildim. Tören, bir kanaat ve fotoğraf açısından önemli ipuçları vermektedir.

Genel müşahedem;

1- Yeni milletvekillerimizin, konuşma ve heyecan açısından biraz daha hazırlıklı ve eğitimli oldukları fark ediliyor. Telaffuzları eskiye nazaran daha düzgün.

2- Eski vekillerde kısmî heyecan, yemin metnini daha iyi okuma hassasiyeti ve vurguları yerinde yapma konusunda iyi bir performansları vardı.

3- Üyelerin giyim kuşamları sade, bilinen resmî ciddiyetin ağırlığı altında idiler. Renkli imajlar, eskiye nazaran artmış.

4- Mecliste MHP, DSP ve DTP ile birlikte yeni bağımsızların olması, farklılıkların geniş yelpazesinde birbirine dikkatli davranmaya kendilerini planlamış görüntüleri öne çıkardı.

5- Haberlerde izlediğim kadarıyla MHP ve DTP sıralarının önünden geçen Baykal, selâmsız ve sabahsız kalmayı tercih etmiş. Tayyip Erdoğan, Baykal’ı alkışlarken, oralı olmamayı yeğlemiş. Anlaşılan gerginliği üzerinde. Ancak bu defa keskin sirke küpüne zarar verecek.

6- MHP, önceden üyelerini dikkatli olmaya, özenli durmaya ve DTP ile polemiğe girmemeye hazırlamış ki, gayet olumlu bir diyalog başlangıcı yaptılar. Meclis çatısı altında sorumluklarının farkında olmaya ilk oturumda dikkat ettiler. Umarım bundan sonra da böyle gider.

7- DTP’ liler ise, oldukça ürkektiler. Bütün dikkatlerin üzerlerinde olduğunun farkındalardı. O yüzden âhengin bütün tonlarına şimdilik hassasiyet gösterdiler. Oturma düzenindeki komşuları MHP’ye “ziyaret”e bile gittiler. Temsilî de olsa karelere yansıyan görüntüler, yumuşatıcı mesajlara katkı yapabilir. Sosyal ve siyasî çözümlerin birlik içinde diyalogla mümkün olabileceğinin kapılarını aralarsa, demokrasimiz kazanır. Bu anlamda DTP milletvekilleri, sorumluklarının şuurunda ve açık toplumun açık siyaseti ile kendilerini legal bir zemine oturtmak zorundadırlar.

8 AKP’nin yeni simalarının bir kısmı bilinen isimler olduğu için renkli bir parlamentoya katkı yapabilirler. Bilinmeyen yenileri ise tamamen yeni bir sınavda olduklarını sanırım fark edecekler. Önceki dönem AKP’den girenlerin birçoğunun bu dönem listelere bile alınmaması onların önünde ciddi bir maraton koşusunu gösteriyor. Bu haliyle, daha genç bir potansiyel öne çıkmış durumda.

9- Meclisin en belirgin yeniliği, kadın milletvekili sayısındaki artıştır. Hemen göze çarpan, meclisin “erkek topluluğu” yerine, bir aile çatısı psikolojisine gireceğidir. Bunu hissettiriyor. Partilerin milletvekili toplam sayısı ile kıyasladığında, en çok DTP’li bayanlar, ikinci ve üçüncü sırada CHP ve AKP eşit, MHP ise dördüncü sırada yer almaktadır.

Kadın vekillerin kendi aralarında kuracağı dayanışma, partilerin sert damarlarını yumuşatabilir. Diyalog ve müzakerelere yenilik katabilir. Daha da önemlisi kadın ve aile konularında, özellikle çocuklar ve gençler bağlamında, kadın vekillerin yoğun ve köklü çalışmalara beraberce girmeleri, siyasetin diğer polemiklerine ve yıpranmalarına bulaşmadan bir farklılığı ortaya koymalarının, ülkemiz açısından daha faydalı olacağı aşikârdır.

10- CHP’liler bana daha yaşlı ve son sezonunu kullanmak isteyen “devre mülk” gibi geldi. Biraz da buruklar. Tok konuşuyorlar. “Biz bu cumhuriyetin sahipleriyiz” havaları fark ediliyor. Bu duygu bir nostalji olarak siyasî kariyerlerinde ve partinin geleceğinde ne işlerine yarar bilemiyorum? Ancak karın doyurmayacağı belli.

11- DSP’liler, Karaoğlan’dan “Sarıoğlan”a geçmenin “light” havasındalar. Solun sert ve rejim zabıtalığı yerine, daha sevecen ve halka yakın, tanımı sol olmayan yeni bir figür olarak CHP’yi aşındırarak transfer yapmaları mümkün.

Sonuç olarak; AKP’nin yeni dönem ev ödevleri daha ağır. Yönetim yaklaşımı daha farklı olmak zorunda. Bu potansiyelini ne kadar koruyabilir, zaman gösterecek. MHP, uzlaşma kültürü içinde akıllıca merkez sağa yanaşacağa benziyor. DSP, CHP’den tırtıklama yapmaya çalışacak. CHP, somurtmaya devam edecek.

Halk ise okuduğu fotoğrafa göre, Meclisin içindeki ve dışındaki partilere ilk karneyi iki yıl sonraki mahallî seçimlerde verecek.

07.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.08.2007) - Düşünce yolculuğu - 2

  (05.08.2007) - Düşünce yolculuğu-1

  (02.08.2007) - Cumhurbaşkanlığı ve sivil anayasa

  (01.08.2007) - Ötekileştirmeden beraberlik

  (31.07.2007) - Sivil olmak

  (30.07.2007) - Kışta gelmek, bahara hazırlıktır - 2

  (29.07.2007) - Kışta gelmek, bahara hazırlıktır (1)

  (25.07.2007) - Sivil hayatın kodları

  (24.07.2007) - Siyasetin yeni sonuçları

  (23.07.2007) - Seçimin hatırlattıkları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri