Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Başörtüsünü modernize etmek!



11. cumhurbaşkanlığı için üçüncü tur oylama Salı günü yapılacak. Görüldüğü gibi, Abdullah Gül, bu turda cumhurbaşkanı olacak ve oylamanın hemen ardından yemin ederek görevine başlayacak. Gül, aday olduğundan bu yana yapılan tartışmaların odağına “başörtüsü” alındı.

Şimdilerde “Köşk’e başörtülü gelecek” diye bağırıp çağıranlar, başörtüsü üzerinden gerginlik çıkaranlar, kamusal alanlar icat ederek başörtülüleri 7 yıl boyunca Köşk’e sokmayan Ahmet Necdet Sezer’e niye tepki göstermemişlerdi? Bu çifte standart değil mi?

Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçildikten sonra kalkıp, eşi başı açık olan milletvekili, bürokrat ve gazetecilere “eşsiz dâvetiye” gönderse yanlış olmaz mı? Sezer’in düştüğü hataya düşmüş olmaz mı? Elbette yanlış olur…

***

Gül’ün adaylığını açıklamasının ardından başlatılan başörtüsü tartışmaları, işi sulandırmaya kadar götürüldü. Gül’ün eşi Hayrunnisa Hanımın, “türbanı modernize etmesi” için modacı Atıl Kutoğlu’na sipariş verdiği haberleri manşetlere çıkarıldı. Bundan sonra, tartışmalar bu yöne kaydırılarak başörtüsü konusu şapkaya, sadece saçlarını örtecek türbana kadar indirildi. Hatta başörtüsünü çıkartmasını tavsiye edenler dahi oldu!

Burada şunu söylemekte fayda var. Hem bu tartışmaların bu hale getirilmesine, hem de Avusturya’da yaşayan modacının kendi kendine modernize çalışması yapması konusunda cesaretlendiren Abdullah Gül’ün beyanatları oldu. Gül, seçimlerden bir buçuk ay kadar önce bir gazeteye verdiği beyanatta, “Ben başından beri söylüyorum. Türban daha modern olabilir. Cumhurbaşkanı seçilseydim benim de, eşimin de farklı bir üslûbu olacaktı. Bu gibi hassas süreçlerde eşlerin de sorumlulukları var ve Hayrunnisa Hanım da bunun bilincinde…” (Hürriyet, 29.5.2007) demişti. Bu da reklâm peşinde koşan modacıları hareketlendi.

Meşhur modacının yabancı gazetelere verdiği beyanatlar günlerce tartışılırken, başörtüsü ya da birilerinin deyimi ile türban nasıl modernize edilebilir, resimlerle, çizimlerle gazetelerde yer aldı, alıyor. Bu işin mağduru Hayrunnisa Gül’den günlerce bir ses çıkmadı. Ya tartışmaların bitmesini bekledi, ya da başka bir niyeti vardı. Sonrasında gazetelere bir haber yansıdı. Hayrunnisa Hanım’ın 4.5 yıl önce Kutoğlu ile ABD’de “türban konusunda yeni tasarımlar yapılması” konusunda bir görüşme yaptığı, ancak “türban tasarımı” için bir sipariş verilmesinin söz konusu olmadığı yazıldı.

Bu haberlerden sonra şu anlaşılıyor; Gül, Köşk’e çıktıktan sonra da başörtüsü yasağından medet umanlar, bu yasak üzerinden nemalananlar boş durmayacaklar. Burada Hayrunnisa Hanım’a büyük sorumluluk düşüyor. Ümit ediyoruz ki, modacıların “türbanı modernize” etme tuzaklarına düşmez.

* **

Aslında, göz önünde olan başörtülülere büyük görev düşmektedir. Dinî inancı gereği takılan başörtüsüne en ufak bir söz getirmek yasağı meşrûlaştırır, hatta daha da katılaştırır. Reklâm peşinde koşan modacılardan değil, kendisine yakışan, fazla göze batmayan, sade giyecekler giyerek yasakçılara fırsat vermemek gerekir. Mütevazî olunurken, dik durulması ve taviz verilmemesi gerekir.

Bu arada, başka bir modacı Neslihan Yargıcı ise, “türbanı modernize” etme gayretlerine tepki gösteriyor. “Hayrunnisa Hanım, Hollywood’a değil, Çankaya Köşkü’ne çıkıyor. Hayrunnisa Hanım keyfinden değil, inancı gereği örtünüyor. Başörtüsünün sınırını modacı değil, ilahiyatçı belirler” derken bir gerçeğin altını çiziyor.

Öte yandan gazetelerin de çifte standardı bırakıp, bir insan hakkı olan başörtüsü üzerinden haberlere son vermesi gerekir. Hele hele artık kişisel haklara müdahale halini alan bu tartışmalar, artık milletin sinirini bozuyor. Unutmamak gerekir ki, Cumhurbaşkanı seçilecek olan Abdullah Gül’dür, Hayrunnisa Gül değil...

Burada şu da unutulmamalı. Din İşleri Yüksek Kurulu, Kur’ân’daki âyet ve Hz. Peygamber’in hadislerinden yola çıkarak başörtüsünün ölçüsü hakkında kararını şu şekilde vermişti: “Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, dinimizin, kitap, sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sâbit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dinî bir vecibedir…” Bunun üzerine daha ne söylenebilir ki.

Zira, anayasada ve kanunlarda başörtüsü yasağı ile ilgili bir madde yok. Yani başörtüsü yasağı hukuksuz! Sadece gerekçelere ve genelgelere dayandırılıyor. Öncelikle bir insan hakkı ihlâli olan bu yasağın bir an önce kaldırılıp, bu mağduriyetin giderilmesi gerekir.

26.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.08.2007) - Memur, amuda mı kalksın?

  (24.08.2007) - Şifre: 28 Ağustos

  (22.07.2007) - “Ne yaparsın işte fani dünya” mı?

  (21.07.2007) - Kutuplaşmaya değil, uzlaşmaya

  (16.07.2007) - Kulaklara küpe olacak analizler

  (15.07.2007) - “Ver oyunu MHP’ye gitsin CHP’ye...”

  (14.07.2007) - Ders alındı mı acaba?

  (09.07.2007) - Belirsizlik

  (08.07.2007) - Milletin seçim beyannamesinde neler var?

  (07.07.2007) - İpin ucu kaçtı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri