Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘İhtilâli Sevenler Derneği’ kurun!



Tartışmalara bakılırsa, dernek sayısı konusunda zengin olan Türkiye’de; eksik olan “İhtilâli ve İhtilâlcileri Sevenler Derneği” kurulması gerekecek. Yeni ve sivil bir anayasa hazırlanması konusundaki tartışmalar, bize böyle bir ihtiyacın varlığını hatırlattı.

Birileri, öz be öz ihtilâlciler tarafından hazırlanan ya da hazırlattırılan mevcut anayasayı ‘sivil anayasa’ kabul ederken, birileri de, yakın zamanda yenilenen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ‘yeni bir anayasa’ hazırlama yetkisi olmadığını söyleyebiliyor. Onlara göre, yeni bir anayasayı ancak ‘kurucu meclis’ler yapabilir. Peki, ‘kurucu meclis’ denilen topluluk nasıl bir araya gelebilir? Elbette, herhangi bir ihtilâl sonrası! Nitekim, 1960 ve 1980 ihtilâlleri sonrasında ‘kurucu meclis’ler oluşturulmuş ve ihtilâlcilerin arzularına uygun anayasalar hazırlanmıştır.

‘Kurucu meclis’lerin hazırladıkları anayasalar derde devâ olabilmiş olsaydı, kısa sürede eleştirilip değiştirilmesi gündeme gelir miydi? Üstelik, 1960 ihtilâli sonrası oluşturulan ‘kurucu meclis’in yaptığı anayasa, bir sonraki ihtilâl liderleri tarafından lağvedilmiş ve 1982 anayasası hazırlatılmıştır. Türkiye’nin bugün kurtulmak istediği anayasa işte bu ‘kurucu meclis’in kabul ettiği anayasadır!

“Bu meclis yeni anayasa hazırlayamaz” demek, itiraz edilmeyi bile hak etmiyor. O zaman şunu sormak lâzım: Bu meclis ne yapabilir? Meclis, ‘yasama’ yeri değil mi? Bunu da en iyi hukukçular bilir, ama işin garip olan tarafı bu görüşü dillendiren de ‘ünlü’ bir hukukçu.

İhtilâlleri haklı gören, ihtilâlcilere fikrî destek veren; hemen her meslekten insanlar vardır ve bu da ‘normal’dir. O zaman, böyle düşünenler ara sıra açıklama yapıp milleti şaşırtmak yerine; bir araya gelip bir ‘dernek’ kursunlar. Hatta bir adım daha atıp, ‘parti’ de kurabilirler. Nitekim, Şili’de emekli subay ve astsubaylar, (yanlış anlaşılmasın, ‘Şişli’ değil) parti kurmayı kararlaştırmış. Müstakbel parti, eski diktatör Augusto Pinochet’nin icraatını savunacakmış. Emekli subaylardan Gabriel Fuentes, partilerinin 2008 belediye seçimlerine katılabilmesi için gerekli olan 13 bin imza toplama çalışmalarını da sürdürüyormuş. (Yeni Asya, 7 Eylül 2007)

Şili’deki ‘ihtilâl severler’ parti kuruyorsa, Türkiye’deki ihtilâl severler de en azından ‘dernek’ kurmalı! Dernek ilgi görürse, belki ileride ‘parti’ haline gelip, iktidar da olabilir!

Lütfen, Türkiye ve dünya gerçeklerine aykırı tavırları bırakın. Suları tersine akıtmaya, gündüzü gece yapmaya imkân yoktur. Avrupa Birliği yolunda ilerleyen Türkiye, ihtilâl şartlarında, ihtilâlciler tarafından hazırlanan anayasa ile yönetilmeye mahkûm edilemez.

İnşallah ‘sözde’ değil, ‘özde sivil’ anayasaya kavuşuruz...

16.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.09.2007) - Sorun, bu anlayışta!

  (14.09.2007) - Herkes ne yapıyorsa bıraksın!

  (13.09.2007) - “Zam”lı Ramazan sevinci

  (12.09.2007) - İhtilâl anayasasının son günleri mi?

  (10.09.2007) - Fakirleri sevindirmek

  (09.09.2007) - Namaza çağrı

  (08.09.2007) - Ramazan hediyesi

  (07.09.2007) - ‘Namaz molası’nı ben talep ettim!

  (05.09.2007) - Küçük ayrıntılar

  (03.09.2007) - Yeni lider Çin mi olacak?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri