Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Tehlikenin farkında değiliz



İnsanoğlu, ağır bedeller ödeyerek de olsa zamanla yanlış yolun farkına varıyor. Yıllar önce ‘faizsiz ekonomik sistem işlemez’ diyenlerin, bugün ‘faizler insin, faiz bizi bitirdi, canımıza tak dedi’ şeklinde gazete ilânları verdiğine şahit oluyoruz.

Geçmişte benzer bir durum ‘sigara’ konusunda yaşanmıştı. “Sosyal statünün göstergesi” olarak görülen ve müsamaha ile bakılan sigara, bugün en büyük düşman kabul ediliyor. Aynı şey, evlerimizi işgal eden televizyonlar için de söz konusu. Yıllardan beri “TV’siz ev olmaz” diye düşünenler, bugün “TV’leri nasıl sokağa atarız”ın hesabını yapıyorlar. Çünkü ehil olmayanların elinde olan televizyonlar, yayınladıkları programlar sebebiyle hem aileyi, hem de çocukları öldürüyor.

Konu ile ilgili yapılan bir araştırma, bilinenleri yeniden hatırlamamıza sebep oldu. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapılan bir araştırma, ‘’Televizyon ve Çocuk’’ adı ile kitaplaştırılmış. Araştırma, 6-12 yaş grubundaki 500’ü kız, 500’ü erkek olmak üzere toplam bin ilköğretim öğrencisi ile yüz yüze görüşülerek yapılmış.

Araştırmaya göre, günümüzde her evde ortalama 2 televizyon bulunuyor. Çocukların televizyon izleme sıklıkları, evde bulunan televizyon cihazının sayısıyla artıyor. Çocuklar, günde en az 3 saat televizyon izliyor. Televizyonun en çok izlendiği zaman dilimleri ise en verimli saatleri kapsıyor: 09.00-12.00 ile 18.00-21.00 arası.

Erkek çocuklar, kızlardan daha fazla süreyi televizyon ekranı karşısında geçiriyor. Televizyonda izlenecek kanal ve program tercihini akşam saatlerinde baba, gündüz saatlerinde ise çocuklar belirliyor. Aileler, çocuklarını televizyon izleme konusunda genelde sınırlandırmıyor. Çocuklar tarafından model alınan öğretmenler de, televizyon programı izleme önerisinde bulunmuyor. Araştırma sonuçlarına göre, çocuklar anne-babaları veya öğretmenlerinden çok televizyon kahramanlarını örnek alıyor. Uzmanlar, kitle iletişim araçları içerisinde sözlü ve yazılı mesajları aynı anda sunabilmesi, hem göze hem kulağa hitap edebilmesi nedeniyle televizyonun özel bir yeri olduğuna dikkati çekiyor. (AA, 3 Kasım 2007)

Mevcut haliyle televizyon programlarının zararı sadece çocuklarımıza değil. Sihirli kutu TV, aile büyüklerini de ‘deli’ ediyor, ama farkında değiliz. Benzer bir açıklama da Trakya Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Okan Çalıyurt’dan geldi: ‘’Terör ve şiddet haberleri, hemen hemen her dinleyende ve her okurda psikolojik olarak etkilere sebep olmakta ve zaman zaman da empati mekanizması ile huzursuzluk ve gerginliğe yol açmaktadır.’’ (AA, 3 Kasım 2007) Bu ifadenin Türkçesi, “mevcut haliyle televizyon haberlerini izleyenlerin ‘deli’ olma ihtimali var” demektir. Yapılan araştırmaların, televizyon izleme saatinin artmasıyla çocuklarda stres, kaygı ve çökkünlük semptomlarının da arttığını gösterdiğini belirten uzmanlar, çocuğun odasında bir televizyon bulunmasıyla uyku problemleri arasında ilişki bulunduğunun da ortaya konulduğunu hatırlatıyorlar.

Televizyon, bilgisayar ve internet dünyasının zararlarından tamamen korunmak neredeyse imkânsız. O halde, zararları en aza indirmek için elimizden geleni yapmak durumundayız. Bunun ilk yolu da TV ve benzeri ‘vasıta’ları dost bilmemekte... Düşmanı ‘dost’ bilen, onun zararından kendisini ve ailesini koruyabilir mi?

“Ciddî tehlike”nin farkına varalım...

04.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.11.2007) - Az iş, çok lâf

  (02.11.2007) - Kitapla buluşma vakti

  (01.11.2007) - Kaynaşma böyle mi olur?

  (31.10.2007) - Kaz Dağları'ndan Senoz Vadisi'ne

  (30.10.2007) - “Öncelikli meseleler”

  (29.10.2007) - Devlet, milletle barışsın

  (28.10.2007) - ‘Dizi’ gelir, ‘huzur’ gider

  (27.10.2007) - ‘Kesin çözüm’e itiraz sesleri

  (26.10.2007) - Teröre karşı kalıcı tedbir

  (25.10.2007) - İslâm dünyası ve eğitim

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri