Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Mardin modeli; kadrolu eşekler - 2



Dünden devam

İslâm tarihinde hayvan hakkı ve bunun ödenmesi hep tartışma ve endişe kaynağı olmuştur. Hazreti Ömer’in Şam Kadısı Ebu’d Derda iyi bir pedagog olduğu gibi, iyi bir hayvanseverdir de… Ölüm döşeğinde devesiyle helâlleşir. Ve sanki bir insana hitap ediyormuşçasına ondan ahd u peyman alır. Şöyle der: “Allah katında benden dâvâcı olma. Bilirsin ki, seni aç ve açık bırakmadım. Ve takatının haricinde yük yüklemedim...” Yine müstedrek raşid halifelerden olan (Hulafa-i Raşidin’in altıncısı sayılır) Nureddin Zenki şefkatinden dolayı hayvanları bizzat kendi elleriyle beslermiş (Mine’l kiyemi’l insaniyye fi’l İslâm, Muhamlmed Recep el Beyumi, s: 62, 63, El Cüz’ül evvel). Mustafa Sıbai’nin İştirakiyyetü’l İslâm adlı eserinde İslâm medeniyetinde hayvan vakıflarıyla alâkalı ilginç bir bölüm vardır. Medeniyet hayvana ve kimsesizlere verilen haklar ve kıymetle ölçülür. Bir defasında Ahmet Bin Hanbel hadis ahzetmeye yolculuğa çıkmış ve hadis alacağı muhaddisin yanına varmış. Adam siyah bir köpekle meşgulmüş. İstifini hiç bozmamış ve Hanbel’i görmezlikten gelmiş. Ahmet Bin Hanbel’e iltifat etmemiş. Ahmet Bin Hanbel de bu yaklaşımından dolayı kendisine alâka göstermediğini sanmış. Adam köpekle meşguliyetinden fariğ olunca; Ahmet Bin Hanbel’e dönmüş ve maruzatını anlatmış: “Belki de seni ihmal ettiğimi düşündün. Halbuki, Ebu’z Zünnad A’rec’den o da Ebu Hureyre’den naklettiğine göre, Peygamberimiz şöyle buyurmuşlar: Kim bir umutlunun umudunu boşa çıkarırsa, söndürürse Cenab-ı Hak da yevm-i kıyamette onun umutlarını boşa çıkarır. Ben de bu köpeğin umutlarını boşa çıkarmak istemedim. Zira buraları ıssız yerler ve benden başka köpekle ilgilenecek kimse yok. Köpeğin umudunu boşa çıkarmak istemedim...” Bunun üzerine Ahmed Bin Hanbel şöyle der: “Değdi, gönül huzuruyla dönüyorum, zaten alacağımı aldım...” Alacağını hem kavlî, hem de fiilî almıştır ve onun huzuruyla yolculuğunu mutlu bir şekilde nihayete erdirmiştir.

İmam Şafi Kitabu’l Ümm’de anlatır: Bir Cuma günü, Hazreti Ömer Daru’n Nedve’ye gelir ve rıdasını (gömleğinin üstüne giydiği kıyafet) bir duvarın üstüne atar. Bu rıdanın üzerine bir güvercin konar ve Hazreti Ömer elbisesi üzerinden güvercini kovalar. Güvercin de gider bir başka duvarın üzerine konar ve duvarda bir yılan vardır. Yılan güvercini öldürür. Bu Hazreti Ömer’e giran gelir ve çok tasalanır ve kederlenir. Vicdan azabı hisseder ve ‘onun öldürülmesinden ben sorumluyum’ der. Ne yapacağını sorar. Bunun üzerine sahabiler ona bir keçi tasadduk etmesini tavsiye ederler, o da aceleyle bu görevi yerine getirir.

Mısırlı pozitivist (ahir ömründe tevbe ve rucu ettiği mervîdir) bu gibi hallerin sadece Batı’da yaşandığını zanneder. İngiltere’de bir kazın veya ördeğin karşıdan karşıya geçmesi için trafik polisinin trafiği durdurduğuna dair fotoğrafı Sakafe dergisinde (sayı: 644) yayınlar. Ve bu görüntülerin bize yabancı olduğunu söyler. Sanki bu zerafet ve incelik, sadece onlara mahsustur. Bu olsa olsa Şark’ı bilmeyişinin bir delilidir.

FUSTAT’IN GÜVERCİNİ

Fustat, Hicrî dokuzuncu yılda Müslümanların Mısır’ı fethinden sonra kurdukları şehirdir. Burada, çadırlar kurulmuştur ve sökülmesi anı gelmiştir. Ama çadırın üzerinde bir güvercin yuvalanmıştır ve küçük biçare yavruları da vardır. Bunun üzerine güvercinlerin zarar görmemesi için çadırlar sökülmez.

Birilerinin iyiliğini anlatırken, diğerlerinin hakkını da yemeyelim.

Nasreddin Hoca da aslında hadislerin ve kelâm-ı kibarın üsare ve hulâsası olarak şöyle der: “Hikmet-i Hüda fakir kulunu sevindireceği zaman, önce eşeğini kaybettirir, sonra buldurur, sevindirir...”

Modernizm de eşeğini kaybetmektir ve eşeğine yeniden kavuşmak ise, bu kompleksten kurtuluş olsa gerek.

—SON—

11.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.11.2007) - Mardin modeli; kadrolu eşekler

  (09.11.2007) - Türk fobisi

  (08.11.2007) - Oval Ofis’te ne oldu?

  (07.11.2007) - Türkiye istediğini aldı mı?

  (06.11.2007) - Kürt devleti

  (05.11.2007) - Kararlılığın sonucu

  (04.11.2007) - Anka ve Osmanlı’nın yeniden dirilişi

  (02.11.2007) - İttihatçılardan ulusalcılara...

  (01.11.2007) - Abartılı tepkiler

  (31.10.2007) - İsrail’in uzun kolu ve PKK

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri