Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Bu da 2007'nin insan hakları bilânçosu



Yeni yılla birlikte eski yılda yaşanan olaylar, gelişmeler bir bir ortaya dökülür. Bu gelişmelere bakarak yeni yılda eskiden ders çıkararak, yapılan hatalar, eksiklikler varsa giderilmeye çalışılır.

Bu gelişmeler genel de ekonomi, siyaset, toplumsal olaylar konularında olur. Mazlum-Der gibi insan hakları kuruluşları da her yılın sonunda "Türkiye İnsan Hakları Değerlendirme Raporu" gibi raporlar yayınlarlar. (Mazlum-Der'in raporunun bir kısmı gazetemizde geçen hafta içinde haber olarak yayınlandı. 13 Ocak 2008))

Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından açıklanan ve bize de gönderilen 11 sayfalık raporda çarpıcı gelişmeler göze çarpıyor. Raporda 2007'deki en büyük insan hakkı ihlâlinin "27 Nisan Muhtırası" olduğu tespit edilirken, Türkiye'nin insan hakları fotoğrafına bakıldığında pek iç açıcı bir görüntü izlenmedi.

* * *

Rapordan birkaç sonuç aktardığımızda, bu fotoğraf daha net ortaya çıkacaktır. İşte insan hakları ihlalleri ile ilgili birkaç örnek:

Düşünce özgürlüğü 324 olay. Verilen ceza, 735 yıl hapis cezası, 1 kişiye müebbet hapis cezası 154.976 YTL para cezası, onanan ceza 13 yıl, 6 ay hapis cezası, cezaevine giren düşünce suçlusu 9 kişi.

Gazeteci ve yayın organlarına yönelik baskılar/kısıtlamalar 85 olay. Gözaltına alınan gazeteciler 27 olay, 38 gözaltı. Basının yol açtığı ihlâller 35 olay.

Din özgürlüğü 68 olay.

Öğrenim özgürlüğü 120 olay... Okulda şiddet-öğrenci olayları 49 olay. 314 öğrenciye uzaklaştırma, 547 öğrenciye soruşturma, 52 öğrenciye okuldan atma, 18 öğrenciye kınama cezası verilmiş.

Sivil toplum örgütlerine yönelik baskılar-saldırılar 46 olay.

İşten atılanlar 3 bin 974 kişi, kadın hakları 167, çocuk hakları 203, engelli hakları 13 olay.

Birçok ihlâlin sıralandığı rapordan bu kadar bölüm aktarmamız bile "Türkiye'nin insan hakları sicili" hakkında yeteri kadar bilgi sahibi yapıyor.

* * *

Raporun düşünce özgürlüğü ile ilgili bölümünde, "Demokratikleşme adımlarının atıldığı iddia edilmesinin sonucu olarak bu rakamlarda düşüş yaşanması gerekirken önemli derecedeki rakamlarla karşılaşmamız dikkat çekicidir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi Ülkemizde düşünce özgürlüğü önünde büyük bir engel teşkil eden 301. maddenin halen yürürlükte olmasıdır. 301. maddenin tümden iptal edilmesi gerekmektedir" denilerek bir türlü çözülemeyen, düşüncenin önünde engel olan bir yaraya parmak basılıyor.

Raporun din ve vicdan özgürlüğü bölümünde ise önemli meselelere temas ediliyor. Bu günlerde sıkça tartışılan başörtüsü yasağına dikkat çekilirken her şeyin halk için yapılacağına vurgu yapılıyor ve deniliyor ki:

"Din özgürlüğü alanında belirgin ihlâllerin devam ettiği gözlenmiştir. Din ve vicdan özgürlüğü alanında belirgin bir gerileme gözlenmiştir. Eğitim öğretim ve çalışma hayatında uygulanan başörtüsü yasağının daha da akıl almaz boyutlara vardığı gözlenmiştir. Halkın sorununa duyarlılık göstermede TBMM ve hükümet iyi bir sınav vermemiştir. Hiçbir mazeret yasak sürdürmenin bahanesi olamaz. Hükümetin ilk günlerde olmasını istediği toplumsal mutabakat vardır. Bu anlaşıldıktan sonra kurumsal mutabakat aranmaya başlamıştır. Bu söylemin hukuk devleti ve demokrasi ile ilgisi yoktur. Aslolan halkın talepleridir. Kurumlar halkın işlerini kolaylaştırmak için vardır."

Bu hak ihlâlleri dolayısıyla açılan dâvâlardan dolayı Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) ödemesi gereken tutar 3 milyon 801 bin 926 Euro'yu buluyor. Türkiye 10 bin dâvâ ile AİHM'de en fazla dâvâ edilen 3. ülke oldu. Bu dâvâların büyük bölümü ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile adil yargılanma ile ilgili.

* * *

İşte Türkiye'nin 2007 insan hakları ile ilgili bilânçosu.

Bu rapordan da anlaşılacağı üzere, Türkiye'nin insan hakları sicili hiç de parlak değil.

Bu sene bu ihlâllerin son bulması, en azından daha aza indirilmesinin yolu da yeni, sivil, özgürlükçü bir anayasa hazırlamak ve ceza kanunlarının "özgürlükçü" bir yapıya kavuşturmasından, yasaklardan kurtulmaktan, düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasından geçiyor. Yoksa bu ihlâller devam edecek ve Türkiye AİHM'e en fazla para ödeyen ülke konumuna gelecektir. Bunun ayıbı da insan haklarında ilerleme yapmayanlara kalacaktır.

Geçmişten ders çıkararak yeni yanlışlar, yeni hatalar yapmamak için bu tablo iyi incelenip, neler yapılması gerektiği konusunda gereken adımlar atılmalı. Zira hatalardan ders alınmazsa, şimdi de gelecekte aynı hatalar yapılmaya devam eder.

Hükümete ve insan haklarından sorumlu bakana duyurulur.

19.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.01.2008) - İşe yanlış tarafından bakmak

  (12.01.2008) - Özgürlüğe karşı olmak

  (11.01.2008) - Merak.

  (06.01.2008) - 2008'e girerken 2007'ye bakmak...

  (05.01.2008) - 2008'e "özgürlükçü" anayasa yakışır

  (29.12.2007) - 2008'in ilk icraatı özgürlükleri genişletmek olsun

  (28.12.2007) - Nereden nereye?

  (22.12.2007) - Ne sayarsan Say

  (21.12.2007) - Operasyon ve demokratik açılımlar

  (16.12.2007) - "Gel ananın, babanın yanına."

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri