Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

2008'e girerken 2007'ye bakmak...



Yeni bir yıla girdik. 2007 siyasî alanda büyük çalkantılar, karışıklıklar, karmaşıklarla geçti. Cumhurbaşkanı seçiminde yaşanan krizlerin ardından yapılan seçim, peşinden 11. cumhurbaşkanı seçimi ve anayasa değişikliği için yapılan referandum siyasî alanda sayabileceğimiz gelişmelerden.

2007 yılındaki siyasî karışıklıklara neden olan 11. cumhurbaşkanı seçimi oldu. Bu karışıklıkta, hem iktidarın, hem de muhalefetin rolü oldu. O dönemde iktidar partisi ile anamuhalefet arasında yaşanan kör düğüşü krizleri beraberinde getirdi.

* * *

Başbakan Tayyip Erdoğan, 24 Nisan'da partisinin grup toplantında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığına aday göstereceklerini açıkladı. Ardından, Gül, TBMM başkanlığına adaylık başvurusunu yaptı. Üç gün sonra TBMM Genel Kurulu cumhurbaşkanının seçiminin ilk turu için toplandı. Meclis Başkanı Bülent Arınç, CHP'nin itirazlarına rağmen, "yeterli çoğunluk vardır" diyerek birleşimi açtı. Gül, bu tur da Anayasa'nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı. Ardından, Anayasa Mahkemesi, şimdiye kadar uygulanmayan bir şey yaparak, "Cumhurbaşkanı seçimi için 367 şartı"nı getirdi. Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı çokça tartışıldı.

Genel Kurul, Anayasa Mahkemesinin cumhurbaşkanı seçimine ilişkin verdiği iptal kararını takiben, 1. tur oylamayı tekrar yapmak üzere toplandı. Toplantı yeter sayısı (367), yapılan iki yoklamada da bulunamadı. Bunun üzerine Gül, cumhurbaşkanı adaylığından çekilmek zorunda kaldı. Bundan sonraki süreç sancılı geçti.

Cumhurbaşkanlığı süreci yarıda kesilerek genel seçime gidildi. Görev sürecince yaptığı icraatlarla hep tartışma konusu olan Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı görev süresi, böylece üç aydan fazla uzamış oldu.

Seçimlerin hemen ardından Köksal Toptan Meclis Başkanı seçildi. Daha sonra, Gül 14 Ağustos'ta cumhurbaşkanlığına aday olduğuna ilişkin ikinci dilekçeyi TBMM Başkanlığı'na sundu. İlk iki turda yeterli oyu alamayan Abdullah Gül, üçüncü turda 339 oy alarak Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı seçildi.

Bütün bu süreçte demokrasi tarihimizde çokça tartışılacak kararlara imza atıldı.

* * *

Şimdi gelinen nokta, herkesin şapkasını önüne koyup muhasebe yapacağı bir dönem.

Hem 4.5 yıllık birinci Erdoğan hükümeti, hem de 160 günlük yeni hükümet, bugüne kadar yapamadıklarını (yeni Anayasa, ekonomi, başörtüsü yasağı, TCK 301, AB, YÖK, eğitimin sorunları gibi konuları) önüne koyup muhasebesini yapmalı...

CHP, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki demokratik olmayan tutumlarından tutun da, dindarlara yönelik tavırları başta olmak üzere, 2007 yılındaki icraatlarının hepsini muhasebe etmeli.

Meclis'te grubu bulunan hem MHP, hem de DTP de 160 günde yaptıklarını gözden geçirip, yapamadıklarının, eksiklerinin, hatalarının muhasebesini yapmalı...

Demokrat Parti'nin bugün 4. olağanüstü kongresi yapılacak. 16 genel başkan adayının yarışacağı kongrede Mehmet Ağar, gündemle ilgili konuşmasını yapacak. Genel Başkanlığı döneminin bir muhasebesini yapacak. Keza, 16 genel başkan adayı da yapacaklarını anlatırken, bir nevi muhasebelerini açıklayacaklar.

İktidarıyla, muhalefetiyle, askeriyle, gazetecisiyle, sivil toplum örgütleriyle herkesin kendisini muhasebeye tabi tutup, 2007 yılında yapmadıklarını, yapamadıklarını, yanlışlarını, hatalarını, sevaplarını, günahlarını muhasebe etmelidir. Çünkü, geçmişindeki yanlışlardan ders almayanlar, gelecekte aynı hataları yapmaya devam ederler.

Bunun için de, 2007'nin bir muhasebesini yaparak, bu yıl yapılacakların, hedeflerin ortaya konulup, geçmişten de ders çıkararak daha iyi şeyler yapmanın gayreti içinde olunmalı.

* * *

'Ankara'nın muhasebesi

Yeni yılla birlikte geçmiş yılda yaşanan ekonomik, siyasette yaşanan gelişmeler gazete sütunlarında televizyon ekranlarında yer aldı. Herkesten muhasebe yapmasını isterken çuvaldızı kendimize de batırmak lâzım. Öyleyse, biz de kendi açımızdan bir yılı değerlendirdiğimizde, bu köşemizin bir muhasebesini yapalım, biraz "özeleştiri" yapalım.

Haftada 2-3 yazı yazdığımız bu köşemizde, bazen gündemi yakalamakta zorlandık, bazen de gündemin gerisinde kaldık. Özellikle Nisan-Ağustos ayları arasındaki baş döndürücü gelişmelerden dolayı gündemin bazen günlük, bazen de günde birkaç kez değiştiği oldu. Gazeteciliğin gereği olarak 15.00-16.00 arasında yazdığımız yazılar, ertesi gün bayatlamış veya "terse yattığımız" günler de oldu.

Ancak hep şuna dikkat ettik. Bir gelişmeyi eleştirirken, tekliflerimizi de peşinden ilave ettik. Kırıcı olmamaya, hep yapıcı olmaya gayret ettik, müsbet hareketi düstur edindik.

"Ankara"da 2007 yılında yazdığımız yazılarımızda haftanın gündemini, hafta içinde olan hadiselerin arka yüzünü hafta sonu yazmaya, çözümler getirmeye gayret ettik.

Bundan sonra da böyle yazılar yazma gayreti içinde olacağımızı taahhüt eder, 2008'in herkes için hayırlar getirmesini dileriz. Bu arada tenkitleriniz ve tebrikleriniz olursa bekleriz.

06.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.01.2008) - 2008'e "özgürlükçü" anayasa yakışır

  (29.12.2007) - 2008'in ilk icraatı özgürlükleri genişletmek olsun

  (28.12.2007) - Nereden nereye?

  (22.12.2007) - Ne sayarsan Say

  (21.12.2007) - Operasyon ve demokratik açılımlar

  (16.12.2007) - "Gel ananın, babanın yanına."

  (15.12.2007) - Özgürlüklerin yanında yer almak

  (14.12.2007) - "Özgür anayasa" tartışması

  (08.12.2007) - Aslında ne oldu?

  (07.12.2007) - Bir dönem kapanırken "dehşet notlar!"

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri