Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ahmet DURSUN

Üzücü sorular



İktidar olmanın avantajlarını kullanmanın ölçüsü ve sınırı nedir? Bizim gibi demokrasisi az gelişmiş ülkeler için bu sorunun cevabı nettir: ölçüsüz ve sınırsız… Bugün yaşadığımız temel çatışmaların özünde rejim gibi kaygılardan ziyade bu ölçüsüzlüğe ve sınırsızlığa hakim olma isteği yatmaktadır.

Bu ölçüsüzlüğü ve sınırsızlığı hukuk devletiyle bağdaştırmak tabiî ki mümkün değildir. Aslında son iki seçimi biraz da bu açıdan değerlendirmek ve irdelemek gerekir. AKP’yi iktidara taşıyan en önemli unsurların başında iktidarı sınırsızca ve fütursuzca kullanan ve bunu devam ettirmek isteyen 28 Şubat elitokrasisine duyulan nefret önemli bir yer tutmaktadır.

Burada asıl soru şudur: Dinî motifleri siyaset arenasına taşıyan iktidar partisi yukarıda bahsettiğim iktidarın nimetlerinden sınırsızca faydalanma pratiğinin neresindedir? Bu soru aynı zamanda İslâmilik-ahlâkilik ölçülerine riayeti de içinde barındırmaktadır.

1 Mayıs öncesinde Başbakanın çok tartışılan ve tam bir demagog ustalığıyla çarpıtılan “Ayaklar, baş olmaz” sözü aslında çok önemsenmesi gereken bir hakikatin ifadesidir ve bunu kendisini hangi şartların iktidara taşıdığını iyi bilen AKP’nin en çok önemsemesi gerekir. Ayakların baş olması, işlerin liyakatsiz ellere teslimi anlamına gelmekteydi ki koskoca bir imparatorluğun çöküş sebebi olarak da gösterilen “kaht-ı rical”e ve beraberinde bir çok hukukdışılığa, riyakârlığa ve ahlâksızlığa da işaret etmekteydi.

Görünen o ki iktidar koltuğu bütün cazibedarlığıyla “dönüştürme” sihrini bir kez daha göstermiştir. Bediüzzaman’ın ‘sıdkın hayat-ı içtimaiye-i siyasiyede ölmesi’ şeklinde belirlediği öldürücü hastalığın bugün de devam ediyor oluşunu başbakanın yukarıdaki sözleri üzerine hatırladım. Yine İslâmiyetin “üssül esas”ı olan sıdkın “benim memurum işini bilir”den başlayarak siyaset eliyle nasıl dejenere edildiğini, yüksek ahlâk göstergesi olan doğruluğun ve liyakat esaslarının mücahitlerin müteahhite dönüştürülmesi sırasında nasıl ayaklar altına alındığını görüverdik.

Çözülmüş, çökmüş, usandırmış, dayatmacı ve ötekileştirici bir yapıya karşı iktidara getirilmiş olan AKP’nin sonu hüsranla sonuçlanabilecek bir imtihanla karşı karşıya kaldığını görmek o kadar da zor değil. Bir öncekilerin bütün çirkeflikleriyle ve hukuk dışılıklarıyla ellerinden bırakmak istemedikleri mutlak iktidarı, AKP bu çözülmüş-çökmüş yapıyı tamir etmek için kullanmakta mıdır? Diyojen’in gündüz yaktığı fenerle ne aradığını soranlara, “adam arıyorum, adam” dediği gibi siyaset; işinin ehli olanlara işlerin teslim edildiği bir yer olabilecek midir? Yoksa iktidarın bu seferki sahipleri bir öncekiler gibi “beka-yı devlet” ve “hikmet-i hükümet”in dönüştürücü sihriyle dönüşecek; iş, aş, özgürlük hayallerini bir başka bahara erteleyerek siyaset mezarlığında yerlerini ayırtacaklar mıdır?

Doğruluğu hangi makamda, hangi şartlarda, hangi zeminde olursak olalım vazgeçmememiz gereken bir prensip olduğunu ne zaman benimseyip pratiğe dökeceğiz? Başkalarının özürlerinin bizlere mazeret olamayacağını, olmaması gerektiğini ne zaman öğrenebileceğiz? Kanuni Sultan Süleyman’ın Süleymaniye Camii için sıraladığı; “Alet ilimlerini ve yüksek ilimleri bilecek, Arapça, Farsça ve Latince bilecek, mukayeseli dinler ve dinler tarihini bilecek, ata binecek, idman yapacak, sportmen olacak, sıhhatli ve yakışıklı olacak, güzel giyinecek…” şeklindeki liyakat şartları gibi; tarihimize, kültürümüze ve dinimize yakışır şekilde işlerimizde ne zaman liyakatı esas alacağız?

Bunları, adı cumhurbaşkanlığı için de geçen bir önceki hükümetin en önemli isimlerinden Abdüllatif Şener’in de adının geçtiği ve örtbas edildiği bir rüşvet olayı ile ilişkilendirerek söylüyorum. Hürriyet mücadelesinin, dürüstlüğün ve samimiyetin siyaset sahnesindeki önemli bir adresi olarak görülen AKP’nin temel meselelerdeki ikircikli tavrı birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratmaya devam etmektedir. .

13.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.05.2008) - İslâm âlemi neresi?

  (22.04.2008) - Konjonktürel İslâmcılık

  (15.04.2008) - Temel yanılgımız

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT