"Gerçekten" haber verir 24 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Ulusalcılarla liberaller arasında İslamcılık



İTTİHAT Terakkicilerle ile Ahrar fırkası arasındaki çatallaşma, gelgitler veya gerilim arasında sıkışıp kalan İslamcılar günümüzde de liberallerle ulusalcı kanat arasında gerilim hattına takılmış durumda. Dolayısıyla 100 yıllık kavganın isimleri değişse de tarafları değişmemiştir. O dönem İttihatçılarla Ahrar arasında bir grup daha vardır ki bunlar İslamcılar olarak anılmaktadırlar. İslamcılar da o dönemde İttihatçılar ve Ahrarcılar arasında menziletün beynelmenzileteyn konumu gibi askıda kalmışlardı. Kendilerine has çizgilerini sürdürenler de vardı. Ama kavgaya ve gerilime ve memleket meselelerine bigane kalamayan İslamcıların bir kısmı İttihatçıların safında yer almış diğerleri de Ahrarcılara yakın durmuştu. Ebu’l Hüda Sayyadi gibi gelenekçiler ise Hamitçi olarak biliniyorlardı. Mustafa Fazıl Paşa gibi Yeni Osmanlılar sürgünlere evsahipliği yapan Paris ve Kahire gibi şehirlerarasında mekik dokuyorlardı. Sonunda karşı kanatta yer alan Prens Sabahaddin de soluğu menfada yani sürgünde almak zorunda kalmıştır. Bugün elbetteki ulusalcılar tehlikeden azadeler. Hatta devletin hâkimi durumundalar. Bundan dolayı ülke dışına çıkma ihtiyacı hissetmiyorlar. Günümüzde Prens Sabahaddin’in çizgisini izleyenlere İkinci Cumhuriyetçiler de denebilir. İslamcılar ise her zaman olduğu gibi çeşitli kanatlar arasında kendilerine yer arıyorlar. Aralarında, bağımsız çizgilerini muhafaza edenler olduğu gibi çeşitli yelpazelerin peşinden ittifaklara sürüklenenler de bol. Ulusalcılıkla liberal dalga arasında sıkışıp kalan İslamcıların bu sorunu sadece Türkiye’ye has bir sorun değil. Mesela Lübnan’da Sinyora ile Hizbullah ve onun ötesinde İsrail ile Beşşar’ın arasında sıkışıp kalan bir İslamcılık var. Sözgelimi, Lübnan Cemaatı İslami hareketi sırf bu yüzden ikiye inkisam etmiş haldedir. Fethi Yeken cemaatını terkederek Suriye yanlısı bir cemaat kurmuştur. Dolayısıyla ulusalcılığa dümen kırmıştır. Buna mukabil, sürgünde olan Suriye İhvan’ı genel olarak liberal bir anlayışı benimsemiş veya en azından liberal çevrelerle ittifaka girmiştir. Fethi Yeken’in önceliği İsrail meselesinden kurtulmaktır. Ama bunun adresinin Beşşar rejimi olduğunu kim söyleyebilir? Buna mukabil, sürgündeki Suriye İhvan’ının önceliği de baba Esad’ın mirası olan tiranlıktan bir an önce kurtulmaktır.

***

Türkiye’de de böyle bir dalgalanma ve kırılmalar yaşanıyor. Sözgelimi, Ulusalcılar tehlikeyi dışarıda görüyor ve bu bağlamda herkesi vatan millet Sakarya edebiyatıyla kendilerine angaje etmeye çalışıyorlar. Amaçları herkesi kendi fikriyatlarına hadim kılmak veya emelleri doğrultusunda ittifaka davet etmek ve kullanmak. Mesela geçmiş dönemde Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Kemal Yavuz ilk kez İslamcı-Ulusalcı ittifakından bahseden kişi olarak öne çıkmaktadır. Ve bir zamanlar Kızılelma koalisyonu olarak da anılan grubun içine İslamcılar da dahil edilmeye çalışılmıştı. Bunları nereden biliyoruz. Yeni Furkan dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Sadettin Ustaosmanoğlu, Aktüel dergisinin (17-23 Temmuz 2008) sorularını cevaplarken bu konuya da temas etmiş. Kendileriyle Ulusalcı kesim namına bazıları 2003 yılından itibaren temas kurmaya kalkışmış. Kendilerine Sultan Galiyevci adını veren ulusalcı ekipten bir emekli binbaşı eşiklerini aşındırmış ve karşılarına şu teklifle çıkmış :”Vatansever Güçler Birliği adında bir oluşum düşünüyoruz, bu oluşum dergi ve dernek faaliyeti şeklinde tezahür edecek, ilk etapta üniversite gençliği etrafında çalışma yapacak sonra büyük illerde dernekler açılacak, daha sonra da bütün illerde kuvayı milliye yapılanması gibi örgütleneceğiz. Bu hareket kitle gösterileri organize edip bir takım propogandif ve manipülatif işlerde bulunacak. Sokağa ve gençliğe hakim olmaya çalışacak...” Sultan Galiyevci ekibin şartları ise şuymuş: Siz İslam devriminden bahsetmeyecek ve Kemalizme saldırmayacak, ilişmeyeceksiniz, biz de şeriata saldırmayacağız...” Bu ekibin Attila İlhan’ın fikir örgüsüne yakın durduğu anlaşılıyor. Ustaosmanoğlu, bilmeden şu an Ergenekon davası yüzünden içeride olan zihin kontrolü meselesinde uzman olan Erkut Ersoy’la görüştüklerini de hatırlıyor. Yine aynı bağlamda, Ümit Sayın’ın da kendilerine karşı bir cinlik yaptığını da düşünüyor. Zihin Kontrolcülerinin liderlerine gelerek ‘Kemalizmin felsefesini yaz’ dediklerini de ifade ediyor. Aslında beyin yıkama veya zihin kontrolü ötedenberi bilinen bir husus. Acaba Hasan Mezarcı gibiler böyle bir ameliyeye mi maruz kaldılar? 28 Şubat sürecinde Kıbrıslı Vamık Volkan’nı da bu işin psikolojik kısmıyla ilgilendiği ileri sürülüyor.

***

Her neyse mevzumuzun biraz uzağına düştük ama Ulusalcıların geçmişten beri bu muvazaa ve pazarlık meselesini sürekli gündemde tuttukları anlaşılıyor. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular Bey’e de aynı şekilde 12 Eylül’den sonra yanaşmışlar ama muvaffak olamamışlardı. Evet, Kemal Yavuz gibiler İslamcıları ulusalcıların cephesine katılmaya davet ederken Sudaki İz’in unutulmuş yazarı Ahmet Altan gibiler de bizleri liberal kanadın şemsiyeti altına girmeye çağırıyorlar. Kendi fustatlarına yani çadırlarına davet ediyorlar. Bizlere düşen nedir? İslamcılar kimselerin bilvekale savaşçısı durumunda değildir. İslamcıların hiç şahsiyeti omurgası yok mu? Bizler onun bunun embeddedi yani maiyet memuru muyuz? İslamcılar güdülen bir topluluk mudur? Asla. Birileri birilerine iltihak etmek istiyorsa herkes bu ülkenin asli sahiplerine iltihak etmeli ve katılmalıdır. Kurtuluş sadece bu yakadadır. Öyle bir imkân yoksa pencereden seyretmeli ve içlerine girilmemelidir.

24.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.07.2008) - 23 Temmuz’un sırrı

  (24.07.2008) - Ulusalcılarla liberaller arasında İslamcılık

  (23.07.2008) - Cehennemden gelen adam

  (21.07.2008) - ‘Mistik ve populist’

  (20.07.2008) - İran’ın bu acelesi ne?

  (19.07.2008) - “Arapların bir Atatürk’e ihtiyacı var mı?”

  (18.07.2008) - Çakalların günü

  (17.07.2008) - Travma ve coşku

  (16.07.2008) - Fetretten çıkış

  (15.07.2008) - CHP’nin rölünü çalan parti

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır